reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Martaczi - Jak musisz przez moją wymówkę iść teraz to sorki :sorry: Mimo wszystko miłego wieczoru. A jak z tą podjęzykową luteiną , nie wiem mam poprosić o nią lekarza.

Olusia - Dziewczyny robią weryfikację w 3 , 7 i 10 dpt. Też będziesz szła na badanie?

reklama
JO.M. pewnie poproś nie zaszkodzi ! nie idziemy bo ja już w piżamie leżę i modlę się żeby choć do 20 wytrzymać tak mi się chce spać! jutro do Kościółka śmigam z rana pomodlić się o nasze cudy :-D

Jo.M chyba pojde... a jak ty robisz? ale to mam zrobic weryfikacje estradiolu, progesteronu, bety? jesli chodzi o 3 i 10 dzien to bez problemu, 7 moze byc problem bo to sobota, chyba ze poszlabym 6 pod wieczor... hmmm

Popoludniu musialam sie troszke kimnac, tak mi sie spac chcialo, od razu lepiej sie teraz czuje....

martaczi - Ok . Chyba masz rację poproszę lekarza tylko co mam powiedzieć , że chcę podjęzykową ? Mogę wymyślić że w razie jakiej infekcji czy co? Ludzie ile się trzeba nakombinować;-). To i ja poproszę o modlitwę , sama codziennie wieczorem się modlę oby w końcu ta ciężka droga się skończyła.

Olusia - no chyba pójdę ale może w 4 dpt bo do 3 mam zamiar relanium brać. I też zastanawiam się czy bete też już robić w tym 4 dniu? Nie wiem kurcze. Jak masz leki rozpisane.

Jo.M mam tak: lutka 3x4 dowcipnie , kwas foliowy raz dziennie, fragmin raz dziennie,estrofem 3x1 oraz encorton 1x1 no ale tutaj biore 2x1. jedno mnie zastanawia czemu dziewczny robia estradiol? sama wlasnie nie wiem jak mam zrobic...

A blastocysta moze od razu sie zagniezdzic czy ona tez musi do tego dojrzeć..?

Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
6dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
9dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza

A czasem dziewczyny robia badanie o 7dpt i maja ok 30 to wychodzi na to ze ten proces szybciej zachodzi.... hmmmm

Hej Dziewczyny zrobilam sikacza dzisiaj i wyszedl wielki plus! :-)Ja juz nie moglam wytrzymac do poniedzialku.Az sie boje cieszyc,za 2 dni na bete,buziaki dla Was!

reklama
Martaczi: mi kazano już odstawiać pomału estrofem. Bralam 2X1 dziennie, od piątku przez 7 dni mam brać 1X1 dziennie i potem odstawić. Zostanie mi tylko fraxiparyna, którą mam brać na pewno do wizyty 3.12. .Czy Tobie też już coś kazano zacząć odstawiać?
Najbardziej to boje sie tego że odstawiając te wszystkie leki coś moze mi zaszkodzić, znaczy się jakiś ewentualny nie dobór :( bromergon odstawiłam w piatek, encorton odstawie we wtorek całkowicie, a w czwartek ten estrofem.

Odnośnie weryfikacji betki i PRG to ja w sumie robie podobnie w 11 dpt,13 dpt, 17 dpt.tyle że ja mialam 2 dniowy zarodeczek, a jeśli mnie pamiec nie myli to Ty mialaś 5-dniowego maluszka. Jak będe miala wynik z poniedzialku to zadzwonie do Novum do lekarza prowadzacego z zapytaniem czy według nich wszystko jest w porządku. 3 grudnia czyli 25 dpt też przed wizyta mam zrobić bete i PRG.

Jak dobrze pamiętam to miałaś transfer ze świeżaków? To wtedy faktycznie dość szybko się odstawia estrofem. U martaczi było crio na cyklu sztucznym o ile się nie mylę, dlatego będzie przyjmować estrofem do 77 dpt. Z fraxipariny raczej nie doradzałabym rezygnować. Teoretycznie niektórzy odstawiają na usg serduszkowym, jednak jak wiesz fraxi rozrzedza krew i jej odstawienie tak wcześnie może skończyć się nawet w skrajnych przypadkach poronieniem. Na Twoim miejscu albo bym została już na fraxi, albo odstawiła po 1 trymestrze. Bromergonem się nie przejmuj - w ciąży wzrost prolaktyny nie jest niebezpieczny, a nawet bardzo fizjologiczny :tak:.
]Sylwia[/B] dałam radę u internisty dostałam po 5 opk.:-D i zapłaciłam 50 zł bo dostałam ze zniżką:-D
nie wiem nie dajmy się zwariować chyba jedna mała kawka nie zaszkodzi co ??? ja uwielbiam w łóżęczku wypić ranoooo

a moja betą ładnie przyrasta? kiedyś był taki przelicznik jak ktoś go napotka to poproszę :tak:

HCG Calculator and hCG Level Tool | BabyMed.com
Dobre serduszko miał internista, mało takich jest.

Ja mam teraz już luteinę od wtorku wieczorem 3x4 i chyba od dnia transferu już zwiększę na te 8 szt , tylko mam problem z podjęzykową tzn nie mam jej , może coś ściemnić lekarzowi żeby przepisał ? Tylko co mu powiedzieć?

Skłamać :rofl2:. Moja najczęstsza wymówka, to że zgubiłam :-D. Z przepisaniem na pewno nie będzie problemu.

Minni kurde masz już odstawiać ja nie wiem bo z dr nie mam kontaktu a nie wykupiłam tej weryfikacji bo oczywiście nie wierzyałm że się uda:zawstydzona/y:

Jak miałaś cykl sztuczny to prawie do końca 1 trymestru będziesz przyjmować estrofem :tak:. Ja chyba brałam do 15 tc, a zmniejszałam dawkę od 10 tc.

Idę zobaczyć jak mój mąż zwariował. Właśnie składa łóżeczko dla Wiktora pod pretekstem że chce sprawdzić czy wszystkie części są :rofl2:. Dobrze że dom jest duży, to łóżeczko przykryje się folią w pokoju Wiktora i nie będzie przeszkadzało ani się kurzyło ...

Do góry