reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Blue bardzo się cieszę :-D i mocno Ci kibicuje, mocno trzymam kciuki!!!!!! rozumiem że będzie to transfer 2 zarodeczków? Jeśli mogę zapytać, bo kojarzę że o tym pisałaś, zarodeczki mają czeskie korzenie? :-);-)

reklama
Smerfeta jak zarodeczki Blue są adopotowane z Czech to chyba nawet lepiej, mniejsze prawdopodobieństwo spotkania brata bliźniaka albo siostry bliźniaczki ;-):-) A tak przy okazji to wiesz, że dzięki temu, że spotkało mnie to co Ciebie jest mi lżej? Tzn. nie wiem co bym zrobiła gdybym 2 dni wcześniej nie dowiedziała się o Twoim przypadku, chyba bym zwariowała dowiedziawszy się o moich komórkach. Nie wiedziałam, że takie rzeczy się zdarzają. Historia Blue była dla mnie matrixem i nie wgłębiałam się w przyczyny. Zresztą to było na etapie IUI i ja wtedy nie myślałam jeszcze o ivf. Tak więc dziękuję Ci za to, że jesteś na forum :-) I mam nadzieję, że nasza historia skończy się tak samo dobrze.
Blue dziękuję za odpowiedź na priv :-)

Ostatnia edycja:
Kasik mi też tak trochę lżej, że nie jestem sama z tym problemem, ale z drugiej strony nikt nie powinien mieć takich problemów i przykro mi, że to właśnie Ciebie spotkało :-( Jeszcze zapomniałam napisać, o planie długoterminowym, czyli w razie drugiego nieudanego podejścia - będziemy wtedy robić badania w kierunku immunologii i będziemy musieli jechać do Łodzi do dr Malinowskiego (o ile nie przekręcam nazwiska)

Taka dawka nie wstrzyma owulacji i wpłynie tylko na wynik estradiolu jeżeli w ogóle będą robić Ci takie badanie. A jeśli Ci zrobią, to wyższy poziom E2 będzie na plus i na pewno nie odwołają z tego powodu transferu.
Jak kiedyś pisałam podanie do 2 tabl po 5 dc estrofemu wpłynie tylko na śluzówkę, ale nie zahamuje działania gonadotropin na jajniki. Moja siostra zazwyczaj miała 10 mm endo, a po przyjmowaniu chyba 2 tabl dziennie estrofemu po 5 dc miała endo już 12 mm.

Dokładniej jakby to ująć, żeby nie zamotać. Na początku cyklu mimo że złuszcza się śluzówka macicy zaczynają działać gonadotropiny, które stymulują pęcherzyki do wzrostu. Estradiol wytwarzany jest w jajnikach pod wpływem działania FSH (hormon przysadki) i na zasadzie sprzężenia zwrotnego hamują też ten hormon. Wiadomo że estrogeny powodują rozrost śluzówki macicy, zwiększają unaczynienie przyczyniając się tym do ułatwienia implantacji zarodka.

Teraz jak dodamy lekami estradiol --> zwiększy się poziom estradiolu, który zmniejszy wydzielanie FSH, który pobudza jajniki do syntezy naturalnego wytwarzania estrogenów. Jeśli poziom estradiolu będzie wysoki, to nie tylko będzie działać na macicę, ale także na jajniki, Nadmiar estradiolu zacznie przyłączać się do receptorów, które są przeznaczone dla gonadotropin (które pobudzają pęcherzyki do wzrostu) i tym sposobem hamuje się wzrost pęcherzyków i blokuje owulację. Jeżeli jednak ilość leku podanego będzie 1,2 tabl dziennie to będzie on działał tylko na śluzówkę macicy. Ważne jest tez podanie go dopiero po 5 dc, dając tym sposobem możliwość działania gonadotropin.

Tak to mniej więcej wygląda. Jednak to odstawienie estrofemu po 21 dc mi się nie podoba. Otóż nie tylko progesteron ale i estradiol może mieć wpływ na złuszczanie się śluzówki. Zmniejszenie poziomu estradiolu, wynikające z odstawienia estrofemu i zmniejszonego wydzielania estradiolu w organizmie (z tego względu że obniżyliśmy lekami poziom FSH przysadki poprzez sprzężenie zwrotne) może spowodować opadanie endometrium i przygotowanie się do złuszczenia śluzówki przed menstruacją. Będzie mieć to negatywny wpływ na implantację zarodka (bądź jego dalszy rozwój już po implantacji) i może spowodować krwawienia.

Dlatego najlepiej odstawiać estrofem przy cyklu wspomaganym najwcześniej po usg serduszkowym, kiedy już łożysko będzie wytwarzało hormony.

Sylwia - dzieki, dzieki dzieki:) Ty nasza forumowa alfo i omego :-D Oj ty jak odpiszesz to lepiej niz lekarz - dziekuje za wyjasnienie wszystkiego - troszke sie boje teraz przyjmowac tych lekow sama nie wiem co robic - pojde na pierwsza wizyte jak dostane okres i moze delikatnie wypytam w naszej klinice jak to wszystko ma wygladac. Estrofenu mam jeszcze z poprzedniej stymulacji wiec w sumie wystarczylo by mi zeby brac po jednej tabletce az do ewentualnego usg - no zobaczymy.... ale bardzo dziekuje za odpowiedz.

LISTOPAD:

11: blueskye - udany transfer
12: 24magda09 - USG po wysokiej becie
14: martaczi - udane crio
15: dorotav - wysoka beta
15: Lindi77 - wysoka beta
15: Fusun - USG po wysokiej becie
18: genna - kolejna wizyta u immunologa
18: Minni27 - wysoka beta
18: GizaS - wysoka beta

GRUDZIEŃ:

Zuzia2011 - podejście do crio - jestem mamą :)
Jogo - udany transfer

(data nieznana dokładna) Kinga_1 - udany transfer

blueskye - trzymam kciuki za Twój jutrzejszy transfer :-) Powodzenia.

Blue, trzymam mocno kciuki. 11.11, na pewno będzie szczęśliwy.

Smerfeta, a dlaczego aż do Łodzi????
W Gdańsku też jest bardzo dobra immunolog. Jak chcesz, to podeślę Ci na nią namiary.
Chodziła do dr przed ciążą i chodzę również teraz.

hej!
pnie było mnie tu pare dni a tu takie dobre wiadomości:)
fosum bardzo się ciesze i trzymam kciuki za usg! Mówiłam ci ze będzie dobrze w pełni na to zasłużylas.
lilka tobie tez gratuluje i dbaj o siebie i maleństwo .
lawendowy ach jak cudownie takie niusy o was słyszeć . Masz już typy imion ? Moze to dziewczynka jak jest taka wstydliwa:)?
hoacynkaspokojnej ciazy życzę ! Masz racje potrzebujemy tutaj takich budujących informacji.
lilia, Zuzia jesteśmy na bardzo podobnym etapie, ja ma 17 dzień cyklu. Byłam teraz w Polsce na 3 szczepieniu a 27 lecę na test mrl. A 15 lis mam wizytę w sprawie crio. Jak wszystko pójdzie tak jak sobie zaplanowałam to w grudniu podchodzę do crio na cyklu naturalnym chyba ze lekarz zadecyduje inaczej. Trzymając się tej optymistycznej wersji na święta wszystkie 3 będziemy w ciazy.
zulajak się czujesz kiedy 1 weryfikacją ? Mam pytanie do ciebie jak się czułas po szczepionkach? Ja się właśnie trochę zaziebilam a doktor mówiła żeby uważać na siebie i trochę się martwię czy to nie osłabi jej działania.
kasik
kurczę nie wiem czemu tak się dzieje , strasznie mi przykro . Będę trzymać kciuki za ciebie następnym razem :)
blue trzymamy kciuki!!!

reklama
Lilia , martaczi -Dziękuję , że pytacie , idę dziewczyny we wtorek na wizytę to będzie mój 6dc. Crio transfer myślę ,że tak ok 16 dc powinien być ale nie jestem pewna bo nie wiem jak to jest przy blastusiach i czy w ogóle dojdzie do transferu bo czy te blastusie będą????????? Także coś więcej dowiem się we wtorek.

Fusun - chciałabym zapytać mojego dr o przepisanie mi relanium po transferze. I chciałam się zapytać Ciebie od kiedy brałaś relanium i w jakiej dawce , a z tego co pamiętam to przez 3 dni go brałaś chyba? Dzięki

Do góry