reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Minni jeżeli miałaś podane 3-dniowe zarodki to możesz zrobić już po 10-11 dpt skoro 11 dpt już sikacz wyjdzie to beta tym bardziej.
Wklejam może się komuś jeszcze przyda:

1. 2-3 dniowe:
    1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
    2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
    3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
    4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
    6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
    8dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
    11dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie robić sikacza

Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
    2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
    4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
    6dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
    9dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza

reklama
Sylwia - też mi się wydaje, że ten lekarz co wcześniej mi robił USG coś źle pomierzył, przecież to niemożliwe, że endo tyle skoczyło :szok:

Lilika - śliczna beta &&&&&&&&& za przyrost.

Lindii, Minni - no teraz odpoczywajcie i dbajcie o siebie :tak:
Kiedy testujecie??

Minni27 - dzień transferu się nie wlicza, więc wpisuje Cię na betę 18.11.

24magda09 - daj znać czy udało Ci się załatwić luteinę...

LISTOPAD:

12: 24magda09 - USG po wysokiej becie
15: dorotav - ogromna beta
18: genna - kolejna wizyta u immunologa
18: Minni27 - wysoka beta

GRUDZIEŃ:

Zuzia2011 - podejście do crio - jestem mamą :)
Jogo - udany transfer

(data nieznana dokładna) Kinga_1 - udany transfer

Kochane jesteście...dziękuję za &&&&&.Testuję a przynajmniej planuję za tydzień.Moj blastek miał 5 dni więc powinno coś wyjść.Przy pierwszym dziecku testowałam 7 dpt i były 2 kreski a test miałam najtańszy z Tesco za 4 zł.

Zuzia
- Racja , że jeżeli masz mieć crio na naturalnym cyklu to nie możesz brać esrtofemu , nie zwróciłam uwagi wcześniej że ma to być cykl naturalny. Acard możesz brać jak już wcześniej pisałam przed crio ale na te 1-2 dni przed transferem odstaw i potem po transferze znowu możesz brać chyba , że dadzą Ci zastrzyki (fragmin lub fraxiparyne albo coś w tym stylu) to wtedy np rano robisz zastrzyk a za 12 godz. 1 tabletkę acardu. Progesteron warto brać ale czy będziesz mogła sobie więcej go załątwić jeżeli się uda bo faktycznie od tak sobie nie można go odstawić. Także chyba faktcznie nic sama nie bierz oprócz tego acardu. A luteiny też tam nie dają?

Jo.M - dzieki za odpowiedz - no widzisz i zebym wam o tym nie napisala to bym normalnie brala - ale tlumaczylam lekarzowi w Polsce ze mam miec crio na cyklu naturalnym no i zapisal mi to wszystko ehhh brak slow - no dobra to nie bede brala tego estrofenu, wezme ten acard tak jak mi radzicie a z tym duphastonem zobacze bo moze uda mi sie zorganizowac wieksze ilosci - a jak sie udaje to do do ktorego tygodnia trzeba go brac.... znalazlam jakas ulotke o cyklu naturalnym w uk i poprostu badaja krew a 2-3 dni po owulacji podaja mrozaczka nie ma zadnych lekow... dlatego pomyslalam ze sprobuje cos z Polski no ale chyba nic nie moge zrobic...

Minni27, Lindi77 - wy juz po transferku - no to jestescie w ciazy:-) zycze WAM zeby malenstwa zostaly w was na kolejne 8 miesiecy:)

Lilia - dzieki rowniez ze odpisalas - no nie bede brala tego estrofenu - na naturalnym cyklu musze miec owulacje - wiec to by nie mialo sensu... jestem ciekawa jak to u ciebie bedzie wygladac - tez zadnych lekow?? To kiedy teraz podejdziesz??

Lilka1986 - mamusiu wielkie gratulacje super betka :-D- spokojnej ciazy zycze i o jakies fluidki poprosze:)

Beta hcg w 9 dpt - 489

Wooooow no szalejesz mamusiu:szok::-) Gratuluje tak dlugo sie naczekalas - az ciekawosc mnie zrzera ile tam ci w brzuszku siedzi hihi oczywiscie obowiazkowo nas informuj :)

Minni no rzeczywiście 2-dniowy, przecież dzisiaj piątek, coś mi się pochrzaniło, że sobota ;-) Miałyśmy punkcję tego samego dnia i u mnie był dylemat czy transfer w 3 dobie czy w 5 i dlatego mi się pochrzaniło. W takim razie możesz zrobić betę 11 dpt, dzisiejszy dzień się nie wlicza.

Dzien dobry wszystkim Paniom
Pojawiam sie po bardzo dlugiej nieobecnosci, zyczac wszystkim suckesu dla tych co rozpoczynaja procedure i dla tych co juz klepia sie po brzuchach, a wytrwalosci dla tych, ktorym sie nie powiodlo w przeszlosci.

W tym samym czasie zwracam sie do was, jako najwiekszego skupiska doswiadczonych w temacie.... ktora z klinik warszawskich byscie polecily jesli chodzi o jakosc uslug i cene procedur? Dodam, ze chodzi o program z komorka dawczyni.
Czy macie opinie na temat klinik warszawskich? Moze znacie konkretnych lekarzy, ktorych polecacie, albo i nie...
Chetnie poczytam wasze wypowiedzi i moze posluze sie nimi do wyboru kliniki dlla mnie.....

CM

Ostatnia edycja:
Dziewczynki gratuluje wysokich bet dbajcie o siebie i wasze kruszynki:tak:ja w końcu załatwiłam luteine tzn.w aptece mi nie wydali ale poszłam do swojego lekarza pierwszego kontaktu i wypisał mi recepte także sie udało:-D

reklama
I jeśli chodzi o estrofem i owulację to kiedyś pisałam o tym, że wszystko uzależnione jest od dawki leku i w którym dc został podany. Może być owulacja pomimo brania estrofemu. Podanie go do 2 tabl max po 5 dc albo później nie wstrzymuje owulacji.

Sylwia1985 - ty nasz alfo i omego - dzieki za info. Czytalam wczoraj na roznych stronach o tym estrofenie ale jakos nie dokopalam sie do informacji o blokowaniu owulacji. Tutaj dziewczyny odradzily mi branie - bo widzisz lekarze w UK chca zrobic transfer po naturalnej owulacji i teraz sie boje ze jesli wstrzymam owulacje lekami to narobie sobie problemow i transfer odwolaja. Piszesz ze owulacja zalezy od dawki leku - mi ten w Polsce zapisal 1 tabletke dziennie od 5dc do 21dc. wiec moze i owulacja by byla ale tutaj beda mi badac krew i co jesli zafalszuje wyniki - tak bardzo chcialabym sobie pomoc zeby tym razem sie udalo - same wiecie jak to jest lapiemy sie wszystkich sposobow -

Do góry