reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Fusun, usg dopiero w Invikcie robili po 4 weryfikacji. Wtedy widać tylko pęcherzyk (pęcherzyki ;-)). Serduszko, to chyba koło 8 tygodnia ciąży, bo wtedy też lekarze dopiero wystawiają zaświadczenie o ciąży. Chociaż jak teraz patrzę na wydruk z usg, który noszę w kalendarzu, to jest on 23 lipca, a transfer miałam 27 czerwca, więc nie 8 a raczej 7 tydzień ciąży i z tego co pamiętam na tym usg już pulsowanie serduszek było widać.
Olusia, nie martw się na zapas. Plamki krwi mogą się pojawić i to chyba u Ciebie nie jest za późno, bo czasem to plamienie występuje w terminie spodziewanej miesiączki. Pamiętam też z przedostatniego odcinka programu o in vitro na TLC, że dziewczyna własnie zgłosiła się dzień wcześniej na betę, bo miała plamienia. Oczywiście była przekonana że już nic z tego nie będzie. A tam się okazało, ze beta piękna była!

Minni - Bardzo dobre wiadomości tylko dlaczego transfer masz już jutro skoro masz tyle zarodeczków. Do 5 doby nie chcą ich trzymać?

Zula - zapytam w takim razie na 100%. Jak myślisz mogę ten prog i estradiol zrobić badania już jutro bo we wtorek jadę do kliniki to może lepiej już mieć je ze sobą , ale nie wiem też czy w 2 dc te badania są istotne?
Tak jestem zdecydowana na hodowlę chociaż nie ukrywam , że się boję. Zobaczymy co się wydarzy.

Minni super wiadomosc... moze ja tez poprosze o to by zaplodnili mi jak najwiecej komorek... jak bede musiala 2 raz sie stymulowac.. bo chyba moge tak zrobic? czy to jest faktycznie ze zapladniaja 6 a reszte wyrzucają?

Trzymam kciuki za transfer :):-)

zula - też mi się wydaje bez sensu te USG, no ale nic, ide. Nie będę ryzykować z crio przy takim endometrium, już się z tym pogodziłam. Na wtorek mam zamiar umówić się do mojego dr i nie interesuje mnie, że ma komplet!! Cieszę się, że sie dobrze czujesz i uwierz mi jeteś w ciąży :-)

martaczi -
cieszę się, że podchodzisz do crio :-)

Jo.M rozumiem cie tylko u mnie bylo tak: pobrali 13 komorek z ktorych chyba 3-4 byly nie dojrzałe.. zaplodnili 6, 3 niestety stanely w 3 dobie, jeden dotrwal do stadium blastocysty i zostal zamrozony, reszte mi podano... i tu mnie zastanowilo.. ze dziewczyny pisaly ze mialy pobrane np 12 komorek i maja zaplodnione wszystkie, oczywiscie te komorki dojrzałe... hmmm.. albo ja zle to rozumuje....

Ostatnia edycja:
Jo.M: w sumie to nie wiem dlaczego.A nie zapytałam o to. Jest to moje pierwsze podejście i nie do końca w tym wszystkim się orientuje.
A zazwyczaj przy takiej ilości komórek hodują do 5 doby?

olusia - Nie wiem czy myślimy o tym samym. Ja myślałam , że chodzi Ci o rządowe in vitro i tak jest , że jak dziewczyny mają więcej niż 6 komórek to te 6 jest zapładnianych a resztę mrożą.

Minni - Zależy od kliniki i od lekarza ale jak jest dużo dobrze rokujących zarodków to trzymają je do 5 doby. Chyba , że u Ciebie będzie tak , że podadzą Ci 2-dniowe a resztę dohodują do 5 doby. Różnie jest ja zawsze miałam podawane w 2 i 3 dobie bo nie miałam dużo zarodków.

reklama
Wiec jesli mialam 13 komorek i np 4 mam nie dojrzalych a reszte tak to powinnam miec zaplodnionych przynajmniej 9.. a z tego co wiem mialam 6... jednak jestem zielona w tym temacie... chyba spisze sobie pytania i bede rozmawiala z lekarzem..
Tak mowimy o rzadowym.. w umowie jest ze 6 komorek a co z reszta? jesli ktos ma np 12 dobrych..?

Ostatnia edycja:
Do góry