reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
n.v.m startujesz od stycznia w Novum? Lolitka poprosiła o rady na śniadania z niskim indeksem glikemicznym. Mój drugi zawód to dietetyk, więc napisałam.

Mam pomysł, żeby każda z Nas, która ma zawód i wiedzę na temat jakiejś dziedziny pomocnej przy staraniach lub dotyczącą opieki nad maluszkami, dzieliła się swoją wiedzą. Na ciężaróweczkach np. Sylwia zamieściła świetny post o dbaniu o ząbki i dziąsełka noworodków i niemowlaczków.
Ja mogę zamieszczać posty o wpływie niektórych produktów, jeśli chcecie.

hmmmmm ja mogę wypowiedzieć się ciut w kwestii ruchu dla ciężarnych, niestety ciąża po IFV to trudna sprawa dla przyszłej mamy wiec ona będzie obawiała się jakiegokolwiek ruchu szczególnie jeżeli udało się za X razem, ale wklejam ciekawe info dotyczące ruchu, ja jestem instruktorką NOrdic Walking i wiem że taki ruch w ciązy nie zaszkodzi, a tu macie artykuł mojej góru , tz osoby od której prejęłam wiedzę i umiejętności :)
Co może, a czego nie może ćwiczyć kobieta w ciąży? - odchudzanie, diety, lifestyle - PotrafiszSchudnac.pl

Nordic walking – idealny dla kobiet w ciąży - odchudzanie, diety, lifestyle - PotrafiszSchudnac.pl

lolitka - odpowiadając na Twoją priv wiadomość to masz rację i jeżeli się zdecyduję to na pewno dam Ci znać i poproszę Cię o kontakt i namiar na lekarza. Dzięki

kwiatuszek - no ludzie co się dzieje , bardzo mi przykro , nie wiem kiedy ta nasza zła passa się skończy. Trzymaj się

genna- pierwszy raz słyszę żeby scratching robić w cyku którym będzie crio:szok:. To właśnie chodzi o to żeby bardziej ukrwić endo i dlatego stosuje się go w cyklu przed.

Octavi, na razie nie wiem bo umówiliśmy się z mężem że to podejscie co teraz robiliśmy miało być ostatnie. Ja oczywiscie z mega dużym instynktem macierzyńskim nie mogę się pogodzić z ostatnią porażką i chce walczyć dalej, a mąż się zastanawia. Po pierwsze nie chce znów tych nerwów bo wykańczało nas to psychicznie co odbijało się na naszej Córeczce. Po drugie boi się że coś pójdzie nie tak że się uda a potem stracimy i będzie to jeszcze bardziej bolało, albo że dziecko bedzie chore, ma takie myśli i przez nie, nie wie czy dalej ryzykować, o kasie juz nie wspomnę. Wątpię jednak żebym wróciła do Novum, mam dzięki nim dziecko ale to jak ostatnio zostałam potraktowana dało mi do myślenia. Dosyć zadowolona jestem z wizyty u dr. Kunickiego więc może i u niego, jeśli w ogóle ....

Muszę zrobić AMH bo się okazało że przez te wszystkie lata i tę mase badań nigdy tego nie sprawdzono. Jakie są normy ???

- omlet z serkiem wiejskim i owocami: da rade o ile mozna go szybko zrobic . mozesz podac przepis?
-omlet z pieczarkami i cebulką: to samo co wyzej
- racuchy z: 1 jajko 25 gr maki sojowej, 25 gr maki pełnoziarnistej, starta cukinia (albo jabłko + cynamon, jeśli wolisz na słodko), Można słodzić organiczną stewią. nie jem nic smazonego oprocz szybkiej jajecznicy
- ryż brązowy zapiekany z jabłkami i cynamonem. nie dam rady z rana zrobic tego ryzu bo sie dlugo gotuje. ponadto, owoce jem tylko surowe
- brązowy makaron z jogurtem lub twarogiem lub serkiem wiejskim i owocami. nie probowalam. moze to jest opcja - Fasolka w sosie pomidorowym - za duzo przygotowywania:)
-koktajl z owoców i jogurtu lub kefiru lub maślanki. ze wzgledu na indeks jem tylko cale owoce - nic miksowanego - Pieczywo pełnoziarniste maczane w rozbełtanym jajku i smażone na oliwie z oliwek. nic smazonego
- Jajka faszerowane. moglabym sprobowac. a czym radzisz faszerowac?
-Pieczywo z humusem i warzywami. jakie warzywa? a humus masz na mysli z puszki? bo puszek nie jem. a humusa u nas kupic nie mozna, nie widzialam
- Zupy mleczne z brązowym ryżem lub brązowym makaronem. troche malo wartosciowe mysle. dobra alternatywa ale ryzu brazowego nie lubie, a makaron oprocz zdrowych weglowodanow to ma malo wartosci. popraw mnie jesli zle mowie
- Twaróg ze śliwkami (20 dag twarogu, 3 łyżki jogurtu, 20 dag śliwek. gałązka rozmarynu-nie wiem, czy można w ciąży, 1/2 cytryny, stewia organiczna, 2 łyżki sezamu). nie ma u nas twarogu
- Sałatka caprese . dobra na lunch. za malo sycace. ja bardzo duzo jem
- Pieczywo z wędzonym łososiem i warzywami. nie jem wedzonego
- Sałatka grecka - dobre na lunch
- Zupa jarzynowa - dobre na lunch. Do pieczywa mam przepisy na pastę z cieciorki, z tofu, z pieczarek, na pastę warzywną. tu chetnie bym skorzystala. mozeszprosze podac przepis na paste warzywna? cieciorki u nas nie ma.... pieczarki mysle ze za malo wartosciowe zeby traktowac je jako dodatek do kanapek ....

Wędliny radzę jeść , ale własnej roboty, czyli pieczone lub gotowane piersi drobiowe bez skóry lub schab czy też polędwiczki wieprzowe albo pieczeń rzymską (oczywiście chude i ,,organiczne''). zgadzam sie. ja tylko pieke i jem. po prostu dla mnie to juz nie jest wedlina:) tylko pieczone miesko ktore kroje na kanapke ale to na lunch . a wieprzowiny nie jadam pod zadna postacia ale robie kuraka, albo wolowine, albo indora

Stewia organiczna nie podnosi indeksu. Np. cynamon utrzymuje cukier na niskim poziomie. o stewii nigdy nie slyszalam. co to? jak to? nie widzialam czegos gakiego u nas chyba

podsumowujac, bardzo dziekuje za powyzsze. skorzystam z niektorych rad. mam max 15 minut z rana na sniadanie - wstaje bardzo rano i gnam do pracy. bardziej rano juz wstac nie moge:) dzieki za poswiecony czas do gustu przypadly mi omlety -sprobuje choc raz w tygodniu zrobic. i ta pasta warzywna do kanapek tez mi bardzo pasuje. moge sprobowac te jajka faszerowane ale nie wiem bo pewnie troche to czasu zajmuje a jesli farsz ma byc warzywny to warzywa powinny byc zjadane od razu po przygotowaniu. daj znac jak to widzisz

Ostatnia edycja:
dziewczynki i jak Wam się podobał odcinek angielski? mnie się podobał bo było dużo o embriologii której nie możemy zobaczyć, wiec super, no i nie pokazali tylko szczęśliwego zakończenia, wnet na odwrót, a zauważyłyście ze podczas transferu nie było usg?

Ja mialam ciaze tylko po transferze bez usg. Przy usg nic nie bylo . Wniosek: bez usg mozna zrobic dobrze transfer jak sie wie jak. Usg dobre sle tak samo trzeba sie znac na rzeczy

Kochane jestescie. Strasznie mi milo ,ze wierzycie w moja fasolke. Ja niestety troche mniej. Do tego jestem przeziebiona na maxa.
Ja tez nie mialalam nigdy usg podczas transweru. Tylko po ,zeby nam pokazac.

Kwiatuszek-bardzo mi przykro. Naprawde. To takie niesprawiedliwe..

Hej, jestem po wizycie startowej do IVF. Jest to moje pierwsze podejście. Dostałam recepte na Gonal F 300 j, Gonal F 450j oraz na encorton. Moja dawka Gonalu to 125j. Przez ile dni będę musiała go stosować? Wiem że o wszystko powinnam się była zapytać, ale z tego przejęcia po prostu zapomniałam :)

reklama
Leia - wszystko będzie dobrze, tylko sie nie stresuj. Ja prawie trzy tygodnie zmagalam sie z krwawieniami i plamieniami, za każdym razem byłam przerażona. Koło 8 tyg ustalo i na razie czysciutko a maluch rośnie:) będzie dobrze

Ja tez miałam transfer bez usg, lekarz powiedział ze to tak naprawdę w niczym nie pomoże, choć mi było trudno uwierzyć. Ja pierwszy miałam nieudany więc sie trochę za tym upieralam, ale zrobili mi próbny, na sucho, opisali sobie na kartce drogę i kolejnym razem z kartka a nie usg. I wtedy sie udało więc wierze ze mozna

Do góry