Witaj Minni27 ja podchodziłam tam do in vitro. To czy zaproponują Ci in vitro czy IUI to zależy od Twoich badań i historii leczenia. Ja miałam od razu zaproponowane in vitro, bo nic raczej innego nie dałoby rady z moją historią leczenia i wynikami. Na pewno na pierwszą wizytę weź wszystko co masz, na pewno i tak zalecą Ci kolejne badania dla Ciebie i partnera. Tak z ciekawości - do kogo się zapisałaś na wizytę?
Koszt....hmmm....tego się nie da tak łatwo obliczyć. Sądzę, że taka najprostsza procedura to tak w granicach 12 tys. Cena zależy od:
- ilości leków jakie będziesz potrzebowała do stymulacji - koszt ok 2-6 tys zł
- procedura zapłodnienia jaka będzie dla Ciebie odpowiednia (IVF, ICSI, IMSI, IVM-ICSI, etc) - koszty od około 4200 do 6700 zł (jeśli mnie pamięć nie myli)
- punkcja - zazwyczaj 1000zł ( czasami jest za 2 tys - właśnie przy procedurze z IVM)
DO tego oczywiście dochodzą leki po transferze (luteina, encorton, progynova,etc).
Opinia o nich...no cóż, ciążę mam dzięki nim, jednak nie jestem zadowolona z postępowania niektórych lekarzy. Przede wszystkim lekarz stymulujący bardzo nieodpowiednio zachowywał się wobec mnie (ale to historia chyba już ogólnie znana tutaj), lekarze też dość zlewkowo traktują pacjenta (większość lekarzy). Dlatego bardzo ważny jest lekarz prowadzący. Ja jestem u dr Obuchowskiej, która przyczyniła się do "zapłodnienia" mnie i siostry ( ona też miała tam in vitro), dobre opinie też słyszałam o dr. Taszyckiej. Pozostali są chyba na podobnym poziomie i większość z nich "przetestowałam" szukając lekarza, który pomoże mi w leczeniu a nie tylko będzie brał ode mnie kasę.