reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Agulkak

ja miałam podobną sytuację, tzn. maiłam małe przyrosty bhcg. Ale jak piszą dziewczyny, być może u ciebie jest to zasługa pregnylu. U mnie była to oznaka ciąży pozamacicznej, po 5 tygodniach od transferu miałam gwałtowny przyrost. Przykro mi.

Zołza

prl - to prolaktyna
prg to progesteron

w obu przypadkach normy zależą od aparatury na której były wykonywane badania.

Jednak aby stwierdzić czy prolaktyna jest ok czy nie należy wykonać tzw. prolaktynę po teście. Idziesz na badania pobierają ci krew na czczo potem dostajesz tabletkę i popijasz wodą, po godzinie ci znowu pobierają krew, czasami też w uzasadnionych przypadkach pobierają po raz 3 po 120 min. Jeżeli po 60 min prolaktyna wzrośnie ponad pięć razy, oznacza że mamy problem, gdyż to oznacza iż najprawdopodobniej nie masz owulacji. Poczytaj sobie o tym - podaję link:

•• Normy badań cz. 2 - prolaktyna •• Nieplodnosc.pl - Wszystko na temat niepłodności i bezpłodności (In Vitro)

Pocieszające jest to, że prolaktynę można szybko zbić 2-3 miesiące przyjmowania tabletek i hormon okiełznany. Najczęściej lekarze przepisują bromergon - skutki uboczne liczne i uciążliwe, senność lub jak u mnie bezsenność, mdłości, bóle głowy - generalnie przerąbane. Ale jest kilka zamienników bromergonu np. parlodel, minimaliuje skutki uboczne, ale coś za coś - o wiele droższy lek.

Co do progesteronu norma zależy od dnia cyklu w którym był wykonywany wynik.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam.

Ja już poparłam petycję. Ale chcesz mieć problem z głowy - zrób tak jak ja - nie chodzę do kościoła. Instytucja kościoła, już dawno dla mnie straciła sens. A czarnuchy niech się zajmą sobą, pedolifią w Kościele, dziećmi które księża spłodzili. Wiecie że w Kościele istnieje fundusz alimetacyjny z którego płacą alimenty na dzieci księży.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ewelinko, bardzo Ci dziekuje za pomoc. Progesteron byl robiony w 21dc. Co do prolaktyny to nigdzie nie moge znalezc przelicznika moich jednostek by sprawdzic w normach, czy jest sie czym martwic.
Co do kosciola, to nie moglabym sie z Toba bardziej zgodzic. Pozdrawiam

A ja ostatnio jakoś tak może głupio zrobiłam, ale miałam strasznego doła i poszłam do kościoła. Poszłam się wyspowiadać nawet, powiedziałam o in vitro, również to, że nie żałuje i nie postanawiam się poprawić. Rozgrzeszenia nie dostałam, bo nie mogłam z oczywistych powodów braku skruchy. Ale miałam wrażenie, że ksiądz ma inne zdanie na ten temat niż ważniaki z Watykanu i nasze władze kościelne. Dalej bywam w kościele, dla Boga nie dla księży. Przecież powiedział rozmnażajcie się, wiec mysle ze nie ma nic przeciwko!! :-)
Dziołchy jutro się testuje, dam znać...

Oderałam wyniki AMH i chyba się dziś upiję na smutno :no::no::no::no::no: Poniżej 1,2 a norma powyżej 1,4. Bez komentarza....

Bombel wiesz, że trzymam kciuki - jak zresztą wszystkie.

Zołza AMH to odpowiednik FSH, ale bardzo dokładny. Określa rezerwę jajikową, na jego podstawie lekarz dobiera stymulkę i dawki leków. Pozwala też przewidzieć czas do wejścia w klimakterium.

A tak wogóle to siędzę i czytam o tym AMH i w poniedziałek będę robić wojnę w labie. Co to jest za wynik mniej niż 1,2. Ja chcę wiedzieć dokładnie. Badanie zlecałam w prywatnym labie, a się okazuje, że robił je lab Invicty. Czy któraś z was też dostała tak pisane wyniki, a jeśli tak to jak to lekarz zinterpretował?

reklama
Nimfus, dzieki za info. Mnie przed ivf nie robili AMH. Mialam badane LH, FSH i DHEA ale nikt nigdy nie zlecil mi AMH.
Czy Twoj wynik oznacza ze masz obnizona rezerwe? Jezeli tak, to artykuly ktore czytalam wskazuja ze 5/6 miesieczna kuracja suplenentem ( latwo dostepnym, ktory dla zmylki nazywa sie DHEA), moze dramatycznie wplynac na rezerwe i jakosc jajeczek. Kobiety, ktore juz dawno przestaly miesiaczkowac zaczely produkowac dobrej jakosci oocyty. Jak bedziecie chcialy to wrzuce linki.

Do góry