reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Madzialenak - nie ma za co bo za wiele nie pomogłam. Może Sylwia będzie fakt wiedziała o co chodzi z tym pierwszym ( za wysoki to jest na pewno, ale czego dotyczy? też na czczo?)

reklama
Sylwia pomocy :-) Byłam dzisiaj na badaniu krzywej cukrowej i nie potrafię zinterpretować wyników tzn. co oznacza ten pierwszy parametr Glukoza? Jest ona mega wysoka :no: Miałam zrobić glukozę na czczo + obciążenie po 2 godz. i te parametry są chyba ok? Z góry dziękuję za interpretację.

GlukozaGlukoza126mg/dl70,00105,00H
Test obciążenia glukozą (75g)Glukoza na czczo98mg/dl70,00105,00N
Glukoza po 2 godz.134mg/dl
Eksport danych

Jestem tak w 95% pewna, że to jest hemoglobina glikowana. Na jej podstawie określa się średnie stężenie glukozy w ostatnich 120 dniach (czyli długość życia erytrocytu). Stopień tej hemoglobiny przedstawia się w procentach i przelicza na średnie stężenie glukozy.

Twój wynik świadczy o 6% HbA1c, bo to właśnie daje wynik glukozy 126 (czyli przedział pomiędzy 100-152 mg/dl). Wynik prawidłowy to poniżej 6,5% hemoglobiny glikowanej, czyli wygląda że wszystko w porządku.
Ale dla pewności zapytaj się lekarza, do tego czasu nie martw się, bo jestem tak na 95% pewna.

milagors dziękuję! Ale nie ma już o co się martwić! :) To jednak 1dc. brzuch boli mnie coraz mocniej, krwawienie się wzmaga więc nie mam wątpliwości.Piersi bolą troszkę mniej niż zazwyczaj ale może to w jakiś tam sposób ten Bromergon. działa, może też przyśpieszył mi ten @...Tak czy owak jutro pierwszy zastrzyk, jak pielęgniarka mi to tłumaczyła to brzmiało jakoś tak prosto ale ta instrukcja obsługi to jakaś masakra!! Mam nadzieję że mój mąż sobie poradzi, bo ja na pewno nie.Dziewczyny ja obliczyłam - mając nadzieję- że wszystko wyniesie mnie jakieś 12 tyś.a skoro już za zastrzyki zapłaciłam 4500...zabieg na pewno jakieś 8 tyś...czy ja będę musiała kupować jeszcze jakieś leki?

Maja - no niestety tak, po transferze również bierze się leki. Nie wiem co ci lekarz zapisze, ja tego trochę miałam, ale kwota była niska w stosunku do całej kwoty jaką zapłaciłam, bo tylko 150 zł. A o zastrzyki się nie martw, pierwszy jest najgorszy, a później jakoś idzie. Mój M to praktycznie jest już ekspertem we wbijaniu zastrzyków i robi to o wiele lepiej niż nie jedna pielęgniarka:tak: Twój też sobie napewno poradzi.

darii - to w takim razie czekam na poniedziałkowe wieści z podglądania na USG :-)

Joasia2906 - jak się czujesz?

Ja jestem po drugim badaniu gluta i jest OK.

Ostatnia edycja:
Maja, ilosc lekow bedzie zalezala od tego jak bedziesz na nie reagowac. Ja kupowalam leki od wizyty do wizyty bo lekarz zwiekszal dawki. Nie wiem jak to u ciebie 4,5k to duzo. Musialas troche tego kupic. Zawsze moze sie zdarzyc ze bedziesz musiala dokupic ale tej pewnosci nikt ci nie da. To wyjdzie w praniu. Calkowita cena invitro.... Hmmmm nie wiem czy to sie da dokladnie oszacowac na wstepie. U mnie zawsze dodatkowo za cos trzeba bylo placic, albo nowe bajery dokupowalam ;) ale niekoniecznie tak bedzie u ciebie. Ale jestem zdania ze dowiesz sie ile za to zaplacisz... Jak juz zaplacisz ;)

Sylwia dziękuję bardzo za wytłumaczenie :-) co byśmy bez Ciebie zrobiły:tak:. Ja już myślałam, że mam cukrzycę ciążową jak zobaczyłam ten wynik zaznaczony na czerwono i tyle ponad normę. Jestem obciążona genetycznie cukrzycą i ześwirowałam.
Dziękuję jeszcze raz.

Ostatnia edycja:
No, a ja dostałam odpowiedź od mojego lekarza i pozwolę sobie zacytować:

"Pani organizm osiąga prawidłowe stężenia glukozy dzięki zbyt wysokim stężeniom insuliny. To właśnie insulina jest powodem zaburzeń równowagi energetycznej organizmu z tendencją do gromadzenia energii i jednocześnie może powodować nieprawidłową funkcję jajników z zaburzeniami owulacji i syntezą męskich hormonów."

Zalecenia dieta - 1500 - 1800 kcal i leki. ZERO SŁODYCZY
:-( ( lubię).Metformax 500 2x1/2t. do śniadania i kolacji przez 30 dni, następnie zaś 2x1 przez kolejne 3 m-ce, a potem mam powtórzyć badania, tj.:insulina+glukoza na czczo oraz w 1 i 2 godzinie po zjedzeniu śniadania. + androstendion + 17OHprogestron.
No, a poza tym niestety emek też ma full badań zleconych :-( Zaś się wszystko w czasie odsunie. MASAKRA !!!

A propo mam pytanie czy przy podwyższonej insulinie to jest normalna dieta, że tylko warzywa + owoce + ryby + nabiał + drób???

Asia_77
- mam pytanie jaką ty masz dietę zaleconą?

reklama
MajaSauer -tak. Będziesz musiała jakieś leki. W zależności od tego co lekarz ci przepisze stosownie do Twoich problemów. Ale na pewno luteinę i np. duphaston. Plus np. dodatkowo clexane, acard. Dziewczyny brały różne składanki leków po transferze.

Do góry