reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dzień dobry:) ja już po wizycie. Zarówno u mnie jak i dzieciaczka wszystko w porządku:) moja szyjka ma się dobrze, łożysko bez cech odklejenia. A maluch wazy już całe 111g i bardzo ruchliwy był w czasie badania:) dostałam zielone światło na wyjazd na wakacje, w końcu odpoczynek…nie moge się doczekać. Jedyne co to odebrałam tez te wyniki ryzyka po badaniu pappa i hcg i faktycznie ryzyka skorygowane trisomii niskie ale ryzyko samoistnego porodu przedwczesnego 1:53. Zapytałam lekarza co z tym i on powiedział ze z jego długiego doświadczenia to to ryzyko nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością i dla niego to nic nie wnosi. On mówi ze regularnie się badając jesteśmy w stanie zobaczyć czy jest jakies ryzyko a te statystyki nie wiele wnoszą. Mówi ze chociażby ze względu na mój wiek mogło tak wyjśc a wyniki wszystkie mam cały czas wzorcowe i ciąża rozwija się prawidłowo wiec on by w ogole się tym nie martwil.

reklama
byłam wczoraj na wizycie po nieudanym transferze, lekarz nam zalecił wykonać badania immunologiczne
mi: immunofenotyp, kir, hla-c, test równowagi Cytokin Th1/Th2, cba
mojemu: hla-c , p-c plemnikowe asa
wspólnie: allo mrl i test cytotoksycznosci cross match

czy któraś z was robiła takie badania, czy po wykonaniu badan i wdrozeniu leczenia udalo sie zajsc w ciaze po transferze ?
pytam z ciekawosci bo te badania są dosyć drogie i zastanawiam sie czy warto jest wykonac je wszystkie czy lepiej niebylo by zrobic tylko jakis podstawowych
U mnie 4 razy beta nie drgnęła , po wykonaniu badań immunologicznych i zastosowaniu leków 5 transfer okazał sie tym 🩵 i dziś zaczęłam 13 tydzień ciąży 🥹 także trzymam kciuki za podobny scenariusz u Was ✊🏼

Melduje sie i ja po wizycie ✋🏼 a w zasadzie cała rodzinka , bo dziś towarzyszyła mi także córka , która nie mogła sie doczekać 🫶🏽 i mąż. Maluszek rośnie i rozwija sie tak jak trzeba i ... choć dość nieśmiało , ale Doktorka zasugerowała, ze rosnie nam chłopczyk 🥹 🩵🩵🩵

Załączniki

• IMG_6620.jpeg
    IMG_6620.jpeg
    883,9 KB · Wyświetleń: 53
Skontaktowałam się dziś z kliniką z pytaniem, czy mogę zrobić kolejną punkcję miesiąc po miesiącu, by mieć szansę na więcej zarodków i wszystkie razem wysłać do badania i uzyskałam informację, że ze względu na to, że zarodki zostały zamrożone wczoraj na kilka dni (i będą wysyłane), nie ma takiej możliwości. Klinika coś ściemnia albo są różne metody mrożenia, o czym nie wiedziałam.
Panikę wywołuje we mnie to, że za kilka miesięcy stracę prawo do refundacji leków ze względu na wiek a nasze komórki będą jeszcze starsze w przypadku kolejnej punkcji.
Czuję, że nie robię wszystkiego. Że mogłabym więcej. Czuję się taka bezsilna.

byłam wczoraj na wizycie po nieudanym transferze, lekarz nam zalecił wykonać badania immunologiczne
mi: immunofenotyp, kir, hla-c, test równowagi Cytokin Th1/Th2, cba
mojemu: hla-c , p-c plemnikowe asa
wspólnie: allo mrl i test cytotoksycznosci cross match

czy któraś z was robiła takie badania, czy po wykonaniu badan i wdrozeniu leczenia udalo sie zajsc w ciaze po transferze ?
pytam z ciekawosci bo te badania są dosyć drogie i zastanawiam sie czy warto jest wykonac je wszystkie czy lepiej niebylo by zrobic tylko jakis podstawowych
Te badania dotycząca głównie immunologii i faktycznie są bardzo drogie.
My robiliśmy i udało się po wdrożonym leczeniu. Ogólnie immunologia to temat rzeka, a przy ivf nigdy nie wiadomo co pomogło. Może to był ten zarodek , a może leki , a może wszystko naraz się zagrało w czasie.
Robiłaś inne badania ? Badania zarodków? Albo test era z pobraniem wycinka czy nie ma stanu zapalnego ?

Te badania dotycząca głównie immunologii i faktycznie są bardzo drogie.
My robiliśmy i udało się po wdrożonym leczeniu. Ogólnie immunologia to temat rzeka, a przy ivf nigdy nie wiadomo co pomogło. Może to był ten zarodek , a może leki , a może wszystko naraz się zagrało w czasie.
Robiłaś inne badania ? Badania zarodków? Albo test era z pobraniem wycinka czy nie ma stanu zapalnego ?
nie badalismy zarodków, robiliśmy badania który były potrzebne do ivf i dodatkowo sprawdziliśmy kariotypy, robiłam biopsje endometrium

reklama
Skontaktowałam się dziś z kliniką z pytaniem, czy mogę zrobić kolejną punkcję miesiąc po miesiącu, by mieć szansę na więcej zarodków i wszystkie razem wysłać do badania i uzyskałam informację, że ze względu na to, że zarodki zostały zamrożone wczoraj na kilka dni (i będą wysyłane), nie ma takiej możliwości. Klinika coś ściemnia albo są różne metody mrożenia, o czym nie wiedziałam.
Panikę wywołuje we mnie to, że za kilka miesięcy stracę prawo do refundacji leków ze względu na wiek a nasze komórki będą jeszcze starsze w przypadku kolejnej punkcji.
Czuję, że nie robię wszystkiego. Że mogłabym więcej. Czuję się taka bezsilna.
Szczerze to chamstwo, że nikt Cię o takiej możliwości i kosztach nie poinformował. Taka informacje uzyskałaś telefonicznie??
Spróbuje może trochę wyżej pisemnie?? Nie jednokrotnie przekonałam się, że czasami w tej samej klinice są Dwa różne zdania na ten temat.
Albo może chociaż zaproponują, by cenowo wyszło tak samo. Skoro wcześniej nie zaproponowali.

Do góry