Estradiol odpowiada za wzrost endometrium. Jeśli jest niski estradiol to endometrium też będzie cienkie. Dlatego niektórzy nie badaja. Nie wiem czy ta reguła sprawdza się u wszystkich, ale u mnie tak było. Nie badanie progesteronu przed transferem uważam za błąd. Myślę, że mój pierwszy transfer skończył się tylko cb, bo 3dpt okazało się, że na cyklach sztucznych bardzo słabo reaguje na progesteron.Hmmm u mnie przed transferem na cyklu sztucznym nie badano nic (w sensie estradiolu i progesteronu) ważne było jedynie endometrium w sensie jego grubość.... Proga mam robić dopiero jutro czyli pełne 3 dni po transferze. Co lekarz to inne praktyki jak widać
Ważne jest też sprawdzenie progesteronu na tym etapie jak jest @Cappuccinko1988, bo przed włączeniem progesteronu sztucznego naturalny ma być niski. Zbyt wysoki swiadczylby, że naturalny cykl mógł nie zostać zahamowany estradiolem.
Ogólnie w in vitro nie ma takiego czegoś jak za dużo badań. Im więcej wiedzy na temat cyklu i hormonów u danej dziewczyny tym większa szansa na sukces. Niektóre kliniki ograniczają badania żeby zmniejszyć koszt procedury.