reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Podczytuje was dziewczyny i muszę wam przyznać ze od dziecka marzyłam właśnie od dwóch córeczkach bliźniaczkach …

Mam jeszcze 5 zarodków - do adopcji nie oddam . Mam ponad 34 lata i szczerze bardzo bym chciała przygarnąć odrazu 2 kropki aleeee … bardzo się boje … to ciąża wysokiego ryzyka … boje się ze jeden będzie chory drugi zdrowy , boje się ze jeden dzidziuś będzie miał na drugiego zły wpływ (w sensie będzie podkradał w brzuszku wszystko to co najlepsze ☺️)

Czy lekarze odradzali wam podanie 2 zarodków naraz ? Nie baliście się ? Dodam ze jestem po 1 procedurze i urodziłam za pierwszym razem . Pozostałe zarodki są bardzo dobre (5.1.1) nie wiem czy zagadywać nawet do lekarza na ten temat ….
Ja miałam dwie skrajne opinie. Jeden lekarz klepnął dwa bez zastanowienia. A po punkcji drugi lekarz chciał od nas pisemną zgodę , ze to na nasze życzenie.
Tez się bałam jak Ty, ale każdy ma inną sytuacje finansową i inne podejście do zarodków. Często jeden się wchłania na samym początku jak coś jest nie tak. Ale zdarzają się tragedie.. Ryzyko jest ogromne. Sam fakt prowadzenia ciąży. Ja prowadziłam u lekarza specjalizującego się w ciążach mnogich. I to miało ogromne znaczenie.
Z punktu widzenia macierzyństwa to mogę pisać o plusach i minusach i nie będzie to słodko pierdzący wywód.
Ja mam już jedno dziecko na pokładzie i jest trudniej. Może tez więcej widać bo jest porównanie.
Co do ciąży przebiega inaczej u każdej z nas. Jedna donosi nawet do 38/39tc a inna urodzi w 20tc. Ja urodziłam w 32tc ale ja już bylsm po jednym porodzie SN. I miałam dziecko, którym mimo ogromnego brzucha musiałam się zająć😁może lepiej powiedziec chciałam 🙃
A i jeszcze jedno nawet jak podejdziesz do transferu w wieku 46l to nadal zarodki 30latki to nie to samo.. Tu można czekać.

reklama
16 + 1, trochę zluzowałam po prenatalnych ale najchętniej do lekarza chodzilabym co tydzień żeby tylko upewnić się czy wszystko Ok.
Chyba nie zluzujemy już nigdy 😜
Mam to samo , prenatalne na szczęście ok.
Ale lekarze na usg to tak co miesiąc co 3 tygodnie. Wariaci.
A jak się Czujesz. Mi od dwóch tygodni wszystko przeszło i Wogóle nie czuję jakbym była w ciąży, ale leciutkie zaakoraglenie mam ;)

Ja miałam dwie skrajne opinie. Jeden lekarz klepnął dwa bez zastanowienia. A po punkcji drugi lekarz chciał od nas pisemną zgodę , ze to na nasze życzenie.
Tez się bałam jak Ty, ale każdy ma inną sytuacje finansową i inne podejście do zarodków. Często jeden się wchłania na samym początku jak coś jest nie tak. Ale zdarzają się tragedie.. Ryzyko jest ogromne. Sam fakt prowadzenia ciąży. Ja prowadziłam u lekarza specjalizującego się w ciążach mnogich. I to miało ogromne znaczenie.
Z punktu widzenia macierzyństwa to mogę pisać o plusach i minusach i nie będzie to słodko pierdzący wywód.
Ja mam już jedno dziecko na pokładzie i jest trudniej. Może tez więcej widać bo jest porównanie.
Co do ciąży przebiega inaczej u każdej z nas. Jedna donosi nawet do 38/39tc a inna urodzi w 20tc. Ja urodziłam w 32tc ale ja już bylsm po jednym porodzie SN. I miałam dziecko, którym mimo ogromnego brzucha musiałam się zająć😁może lepiej powiedziec chciałam 🙃
A i jeszcze jedno nawet jak podejdziesz do transferu w wieku 46l to nadal zarodki 30latki to nie to samo.. Tu można czekać.
Dziękuje ♥️ Jesteś chyba największa skarbnicą wiedzy jaka tu jest na tym forum ✊🏻
Zawsze mądrze i realnie doradzisz …

Wiesz ja tez już urodziłam . Dzieciątkiem nacieszyłam się niecałe 3 miesiące …
Nie mogę narzekać bo ciaza była dla mnie bardzo łaskawa . Wiem tez ze każda jest inna . Nie bede nalegać na dwa zarodki na chama … posłucham i przeanalizuje wszystkie za i przeciw .

Powiedz mi jeszcze proszę jak to jest z podwójnym transferem jeśli chodzi o finanse ? Płaci sie za jeden transfer ? Czy jako podwójny i płaci sie dwa razy ? Może to głupie pytanie ale nigdy sie w to nie zagłębiałam .

Dziękuje ♥️ Jesteś chyba największa skarbnicą wiedzy jaka tu jest na tym forum ✊🏻

Nie mogę narzekać bo ciaza była dla mnie bardzo łaskawa . Wiem tez ze każda jest inna . Nie bede nalegać na dwa zarodki na chama … posłucham i przeanalizuje wszystkie za i przeciw .

Powiedz mi jeszcze proszę jak to jest z podwójnym transferem jeśli chodzi o finanse ? Płaci sie za jeden transfer ? Czy jako podwójny i płaci sie dwa razy ? Może to głupie pytanie ale nigdy sie w to nie zagłębiałam .
Płacisz jak za jedn 🙂

Płacisz za wszystko jak za jeden zarodek tylko beta jest podwójna 🤣🤣🤣
Tak Ci powiem z własnego doświadczenia. Jeżeli ktoś pyta czy coś zrobić a jest to mega ryzykowne. To mam takie poczucie, ze decyzja już zapadła tam w sercu. Tylko umysł jeszcze o tym nie wie i potrzebuje potwierdzenia.
Ja żyje jskby jutra miało nie być, No risk No fun. To może wynikać z moich deficytów myślenia abstrakcyjnego. Co jest charakterystyczne dla spektrum 🤣🤣🤣Gdyby nie syn to nawet nie wiedziałabym ze jestem atypowa. To trochę coming out 😉Zawsze wszyscy uważali mnie tu za jakiegoś mega mózg. A ja po prostu mam zespół Aspergera 🤣
Edit: chodzi mi o to ze ja parze inaczej na świat i pytanie czy się mną tak sugerować..

reklama
Jakie to weryfikacje bez badań?
W inviccie w Wawie trzy weryfikacje, w tym jedna w dniu transferu :D kolejna 6 i 10 dnia (koszt tel. 550 zł). Badania robisz sobie sama, przekazujesz je lekarzowi (jeśli robisz je w innej placówce) i on ustawia leki. No nie ukrywam... Ogromne zmiany w klinice, niestety w złą stronę (same wizyty to teraz jakiś kosmos). Porównuję okres 2017-2022.

Do góry