reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ciekawe czy to są wszystkie kliniki w Pl wzięte pod uwagę i czy wszystko jest wrzucone do jednego worka tj. wiek, przyczyna niepłodności itp itd ale ciekawe wyniki! Mowi się, że Czechy są super pod względem statystyk powodzenia hmmm invicta chwali się 72% skutecznosci ciekawe co oni tak naprawdę biora pod uwagę?
Nasze wszystkie raportuja wyniki z tego co wiem. A invicta te statystyki ma imho naciągane. Raczej nie chodzi o 72 procent zdrowych urodzeń.

Mam pytanie kto decyduje , w którym dniu ma być transfer ?I czy świeży czy mrożony, bo jestem po punkcji i nie za bardzo zostałam uświadomiona co dalej
przy pierwszej procedurze, w 3ciej dobie byla 1 komorka, za duze ryzyko, zsby czekac do 5tej doby dlatego transfer w 3ciej. Przy drugiej procedurze codziennie mialam dlugie rozmowy z embriologami, bo pamietam pierwsza peocedure i chcialam znowu transferowac w 3ciej. Embriolog namawial, zeby czekac, mowiac ze bedzie dobrze, ale decyzja finalnie byla moja. Posluchalam rady embriologa i slusznie.

reklama
Mam pytanie kto decyduje , w którym dniu ma być transfer ?I czy świeży czy mrożony, bo jestem po punkcji i nie za bardzo zostałam uświadomiona co dalej
Lekarz decyduje czy swiezy czy mrozony. Swiezy jak nie ma hiperki i jak nie badasz zarodkow.
Jesli chodzi o dzien to chodzi Ci o wiek zarodkow? U mnie po lekarz z embriologiem zadecydowali, ze zarodki trzymamy do 5 doby a nie mrozimy w 3. Po 3 dobie uaktywnia sie meski czynnik i zarodki albo sie dalej rozwijaja albo zatrzymują. U nas to bylo wazne, bo glownym powodem in vitro bylo slabe nasienie meza i problem w jego kariotypie.

Do góry