reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Encorton obniża poziom tyroksyny ( jako działanie uboczne), a euthyrox jest po to, żeby tyroksyna była wyższa. Euthyrox zawsze na czczo, a encorton z rana ale po jedzeniu ( strasznie niszczy żołądek, to steryd więc masa działań ubocznych, szkodliwe działanie na wątrobę, w nadmiernych dawkach powoduje jatrogenny zespół Cushinga- powinno się go zapisywać tylko przy potwierdzonych problemach immunologicznych). W skrócie bierz oddzielnie, najlepiej koło 6 euthyrox i się jeszcze zdrzemnij 30min, potem śniadanko i encorton.
Tylko chyba chodzi o to, że koleżanka idzie na badanie krwi tego ranka - i wtedy, tuż przed badaniem TSH, nie bierze się lewotyroksyny...

reklama
OK! Nie no, nie mam jakichś większych obaw - za to mam teraz dużo... czasu na myślenie i hipotetyzowanie :-D Myślę sobie, że skoro HSG przeżyłam w porządku, nawet po histeroskopii operacyjnej nie brałam nic przeciwbólowego, to chyba będzie do zniesienia. Cel uświęca środki ;-)
Więc u Ciebie kiedy dokładnie ciąg dalszy?
Jutro dowiemy się cóż zarodkami, w środę mam wizytę kontrolną i mam nadzieję, że w najbliższym cyklu będzie transfer :)

Mozna wziac euthyrox razem z encortonem? Musze isc sprawdzic tsh we wtorek a wiadomo to bez eithyroxu ktory biore w nocy takze wezme go w takim razie koło 8 ale wtedy tez mam encorton.
To ja bym w ogole nie brała. Ile razy mi się zdarzyło nie wziąć tabletki w ciąży po zapomniałam 🙈A po urodzeniu syna to już zwłaszcza czasem i tydzień nie brałam albo dłużej. A biorę 150mg wiec nie mało

Mi endokrynolog mówił, że mam brać leki normalnie przed badaniem
Zatem nie wiem :-) Nigdy nie badałam samego TSH, najczęściej wraz z całym innym zestawem badań, do których trzeba być na czczo, a jeśli nie z zestawem, to zawsze z pozostałymi parametrami tarczycy - i ponoć to bardziej chodzi o ft4 niż o TSH w kwestii przyjmowania leku.

reklama
Encorton obniża poziom tyroksyny ( jako działanie uboczne), a euthyrox jest po to, żeby tyroksyna była wyższa. Euthyrox zawsze na czczo, a encorton z rana ale po jedzeniu ( strasznie niszczy żołądek, to steryd więc masa działań ubocznych, szkodliwe działanie na wątrobę, w nadmiernych dawkach powoduje jatrogenny zespół Cushinga- powinno się go zapisywać tylko przy potwierdzonych problemach immunologicznych). W skrócie bierz oddzielnie, najlepiej koło 6 euthyrox i się jeszcze zdrzemnij 30min, potem śniadanko i encorton.
Ale nie o to pytam 😄 ja biore euthyrox o 3-4 w nocy jak wstaje siku a po obudzeniu rano od razu sniadanie i encorton tylko ide zrobic badanie tsh i nie wiem jak to w takom razie polączyć tego 1 dnia.

Do góry