reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Właśnie, drogie Panie... Czy mogłybyście się podzielić swoimi statystykami?
Jakie dawki stymulacji - i jaki lek?
Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
Ile zostało i nadawało/nadaje się do transferu?
Napisze co miałam w stymulacji przed punkcją (byłam stymulowana zastrzykami łącznie rok)
Od 4dc do 11dc - bemfola 225
12dc do 14dc - Mensinorm 225 + orgalutran 0.25
14dc - jeszcze coś tu było ale nie pamiętam już co (w tym dniu kulam się z 7 x)

Pobrano 19 z czego 16 było ok.
Próba zapłodnienia na 10 (6 zutylizowanio)
Zapłodniło się 8
3 dobę przeżyły 3
W 5 dobie zamrożono 3
5aa (we mnie 30tc)
2x 4aa czekają na swoją kolej

Dziewczyny, które miałyście odroczony transfer po punkcji. Kiedy dostalyscie okresu? I czy to było po odstawieniu progesteronu czy w trakcie brania?

Bo dostałam Dupka na 10 dni od jutra ale jakby zaczęło się krwawienie to mam go odstawić. I nie wiem czy spodziewać się, że okres za dwa tygodnie czy różnie to bywa.
2 dni po odstawieniu dupka. Normalnie mam po 2 tygodnie a ten trwał 5 dni
Weź pod uwagę że w Polsce zwykle stymulacja do IUI jest Aromkiem albo Clo a nie gonadotropinami. U mnie była brała pod uwagę w takim sensie, że reagowałam na bardzo małe dawki (pół tabletki Clo) mając po 2-3 pecherzyki.
Na mnie ani aromek ani clo nie działały. Byłam stymulowana zastrzykami do naturalnych prób (mąż ma świetna sperme)
Bardzo szybko ! Uczucie jak przy zwykłym badaniu ginekologicznym , trzeba mieć tylko pełny pęcherz moczowy bo lepiej widać macicę wtedy . Wszystko trwa z 10-15 minut ☺️
Miałam mieć pełny ale pylam godzinę wcześniej zrobić wyniki z krwi i zapytałam czy mogę iść do WC jeszcze. Poszłam. Otworzyłam butelke, żeby nadrobić a dr przyszedł, że ma okienko i zrobi mi teraz - był bardzo pusty 🤣

reklama
Tez nie mam pcos I na 11 komórek 5 dojrzałych, też dostalam podwójnego triggera , moim zdaniem to wina tego, że mialam bardzo ale bardzo nierówne pęcherzyki niektóre po 18 20 mm a niektóre 12 14
Jeżeli komórki rosną niejednorodnie to może oznaczać kilka rzeczy min. PCOS dlatego czasem robi się IVM.
Stymulacja w której jest mniej niż 50% dojrzałych komórek nie jest najlepszą stymulacją. Ale jest tak często bo pierwsza stymulacja jest jak pierwszy naleśnik..
Po prostu mówię, ze taki wynik nie jest rewelacyjny i da się to zmienić.

Leki zależą od tego jaki protokół preferuje klinika. I jakie leki u nich działają. Jest ich mnóstwo. Geberalnie zaczyna się od standardu. Krótki albo długi protokół w zależności od AMH.I menopur lub gonal.

a jakie masz AMH i ile masz lat?
31 lat, AMH 3.15 (rok temu było 4.3 ale badanie na innym sprzęcie i jest napisane na tym nowym wyniku, żeby nie porównywać 1 do 1 z wcześniejszym).

LH i FSH od 5.3 do 5.8 (miałam badane kilka razy, wyniki zawsze w tych granicach).

W obecnym cyklu (stymulacja do IVF) w pierwszym dniu cyklu w USG po około 10 pęcherzyków antralnych w każdym jajniku).

niekoniecznie bo tu tez transfery sie udają i to dość często, raczej tu chodzi o wprawę w ich robieniu. Wiedzą gdzie podać, nie jest potrzebne usg.
To być może "tu" = w Holandii, wtedy tak. Ale co kraj to obyczaj... Myślę, że techniki, przynajmniej te dostępne, są w PL w wersji prywatnej bardziej zaawansowane niż to, do czego mam dostęp we Francji.

31 lat, AMH 3.15 (rok temu było 4.3 ale badanie na innym sprzęcie i jest napisane na tym nowym wyniku, żeby nie porównywać 1 do 1 z wcześniejszym).

LH i FSH od 5.3 do 5.8 (miałam badane kilka razy, wyniki zawsze w tych granicach).

W obecnym cyklu (stymulacja do IVF) w pierwszym dniu cyklu w USG po około 10 pęcherzyków antralnych w każdym jajniku).
No faktycznie nie jest to jakaś wysoka rezerwa.. Bo czasem AMH wysokie jest i nie ma objawów PCOS. Obecnie PCOS to duży wór do którego wrzuca się wszytko.
A nie każda kobieta z PCOS jest bezpłodna. Tak naprawdę wysokie AMH to tez wysoka płodność. To kobiety po 43rz które da się wystymulowac tak, żeby otrzymać z 20 dojrzałych komórek jajowych. W sensie PCOS nie jest jakąś straszną sprawą w moim mniemaniu. Rekordzistka miała AMH 20 :-) w wieku 30l.
Ja w wieku 30l AMH 8,6.

No faktycznie nie jest to jakaś wysoka rezerwa.. Bo czasem AMH wysokie jest i nie ma objawów PCOS. Obecnie PCOS to duży wór do którego wrzuca się wszytko.
A nie każda kobieta z PCOS jest bezpłodna. Tak naprawdę wysokie AMH to tez wysoka płodność. To kobiety po 43rz które da się wystymulowac tak, żeby otrzymać z 20 dojrzałych komórek jajowych. W sensie PCOS nie jest jakąś straszną sprawą w moim mniemaniu. Rekordzistka miała AMH 20 :-) w wieku 30l.
Ja w wieku 30l AMH 8,6.
No dlatego nikt u mnie nie podejrzewa PCOS :). Po prostu pierwsza stymulacja sprawdziła co z tego wyjdzie - wyszło słabo więc następnym razem będą musieli wyciągnąć wnioski. Chociaż liczę, że następnego razu nie będzie ;).

Poza tym gdyby nakłuł tylko te duże pęcherzyki to statystyka byłaby lepsza niż jest :D... Także (nie wiem czy to mnie miało pocieszyć ale trochę pocieszyło) powiedział, że to nie wina moich jajników tylko wybranych leków. Najwyraźniej słabo na nie odpowiedziałam.

A i żeby nie było:-) miałam stymulację tak spieprzona, ze na 16 komórek nie pęcherzyków tylko 6 było dojrzałych. W moim przypadku ilość jest bardzo ważna bo to kompensuje bardzo mocny czynnik męski. Z tej procedury powstała tylko jedna blastocysta - 5AA najlepsza w tym embriologicznym konkursie piękności. I teraz siedzi i gra na Xboxie 😒I Świata poza tym pudłem nie widzi..🤣

reklama
A i żeby nie było:-) miałam stymulację tak spieprzona, ze na 16 komórek nie pęcherzyków tylko 6 było dojrzałych. W moim przypadku ilość jest bardzo ważna bo to kompensuje bardzo mocny czynnik męski. Z tej procedury powstała tylko jedna blastocysta - 5AA najlepsza w tym embriologicznym konkursie piękności. I teraz siedzi i gra na Xboxie 😒I Świata poza tym pudłem nie widzi..🤣
No i takie historie są pocieszające ❤️
U nas strona męska też jest niby bardzo ok więc to in vitro trochę działa diagnostycznie. Wszystko niby w badaniach zaczepiście, zobaczymy co się wydarzy w czasie hodowli.

Do góry