L
Lebkuchen_mum
Gość
Mam 23 lata i cierpię na niepłodność wtórną mam już synka z 1 cs. Wcześniej miałam też endometriozę (od dziecka ciągłe bóle brzucha i latanie po lekarzach, milion objawów a kazdy myślał, że zmyślam) ale po porodzie takie zaostrzenie, że jajowody stały się niedrożne no i generalnie mimo udrożnienia brak szans naturalnie.Myśle, ze trochę racji ma tu @nieagatka. Niepłodność jest zależna od wieku.
Jest coś takiego jak niepłodność wtórna. Dużo kobiet w młodym wieku ominie czynnik niepłodności czy słaby kariotyp. Czyli mimo, ze ma zaawansowane PCOS, Hashimoto, endometriozę itp zajdzie w ciąże. Bo np. Endometrioza będzie 2 stopnia a nie 4. Bo np. AMH będzie 1,5 a nie 0,3… po prostu młody wiek sprzyja płodności nawet jeżeli jest ona słaba. Zatem nie musi kobieta być super płodna, żeby mieć 3 dzieci do 26l. Ale musi być dobrej kondycji rozrodczej mając 4 grubo po 40 i ja mam takie osoby w pracy.
Białe kobiety trzecia, albo czwarta ciąża bez wspomagaczy wiek 42,43l… zdrowe dzieci i dorodne. To są mega płodne kobiety :-)