reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, jakoś mam głupie myśli, chociaż Pani Doktor zapewniała mnie, że 95% zarodków rozmraża się prawidłowo, jak to jest z tym transferem świeżym i mrożonym, szanse są podobne ? Jestem ciekawa jak wyjdzie pgd, mieliśmy 5 zarodkow z czego 3 dotrwały do blastki i mam nadzieje, że te 3 będą zdrowiutkie ? Kariotypy wyszły nam prawidłowe , jakie są Wasze doświadczenia? Wyniki przyjdą za około 2 tyg ... kolejny stres :(
Statystyka mówi, że około 30% zarodków ma anleuploidie u zupełnie zdrowych rodziców. U nas się sprawdziło. Na 6 badanych 2 były chore. Ale to tylko statystyki, im jesteście młodsi tym lepsze powinny być zarodki 🥰

reklama
Dziewczyny, jakoś mam głupie myśli, chociaż Pani Doktor zapewniała mnie, że 95% zarodków rozmraża się prawidłowo, jak to jest z tym transferem świeżym i mrożonym, szanse są podobne ? Jestem ciekawa jak wyjdzie pgd, mieliśmy 5 zarodkow z czego 3 dotrwały do blastki i mam nadzieje, że te 3 będą zdrowiutkie ? Kariotypy wyszły nam prawidłowe , jakie są Wasze doświadczenia? Wyniki przyjdą za około 2 tyg ... kolejny stres :(

@Serduszkowelove, powiem Ci jak to wygląda z mojego doświadczenia. W momencie punkcji do drugiej procedury ja - 32 lata, mąż - 36 lat. U męża podwyższona fragmentacja DNA plemników (nie pamiętam ile wynosiła). Kariotypy prawidłowe. Na 4 uzyskane zarodki wszystkie były zdrowe genetycznie 😊
Swego czasu wczytywałam się w różne badania dot. powodzenia transferu świeżego i mrożonego. Statystyki powodzenia są absolutnie zbliżone. Nawet niektórzy twierdzą, że do mrożonego pacjentki podchodzą w mniejszym stresie (zdążyły ochłonąć emocjonalnie po punkcji), co jest też z korzyścią dla nich.
Co do prawidłowego rozmrożenia zarodka to przy pierwszych transferach też się tego bałam, konsultowałam to z moją panią doktor i ona jest przekonana, że zarodek, który nie rozmraza się prawidłowo jest słabszy i transfer nie skończyłby się ciąża z takiego zarodka. To się naprawdę rzadko zdarza. Mam wiele znajomych, którzy podchodzili do in vitro i nikomu z mojego otoczenia to się nie zdarzyło.
I rozumiem jaki stres teraz przezywasz!!! Dla mnie stres oczekiwania na wynik badań genetycznych był kosmiczny! Czasami aż miałam odruch wymiotny z tych nerwów. Trzymam mocno kciuki!!!

My badalismy ze wzgledu na kariotyp meza to mielismy 1 dobry na 3, a w kolejnym 4 na 10.
Każdy transfer na mrozonym. Teraz maja takie techniki mrozenia, ze tym czy sie dobrze rozmrozi nie martw sie ;)

Lekarz zalecił Ci odstawienie? Ja mam dopiero stwierdzoną IO i biore Glucophage jakos z 3 tyg dopiero.
Pani diabetolog mówiła że jeśli zajdę w ciążę mam nie odstawiac..
W Polsce każą odstawiać. Takie zalecenia dla ciężarnych. Mimo, że udowodniono, że jest w stanie podtrzymać ciążę.
Jak dla mnie dziwnie się to zbiegło z brakami metworminy na rynku (pracowałam w farmacji) i tak jakoś zostało.
Tam gdzie miałam in vitro mówili, że tak jak prowadzący zaleci. Tydzien temu miałam krzywą i mam cukrzycę ciążową (przekroczenie o 1) pewnie przez odstawienie.

reklama
Do góry