reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Takie zalecenia dostałam z invicty, dotyczą przygotowania do in vitro. Myślę, że to fajne zalecenia żywieniowe :)

"Wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania:
1. Posiłki powinny być spożywane regularnie przynajmniej 3 razy dziennie o ustalonej porze.
2. Posiłki powinny być z przewagą produktów lekko strawnych świeżych i przygotowanych przed spożyciem. Nie należy stosować produktów zawierających konserwanty, barwniki i inne sztuczne substancje.
3. Należy spożywać produkty zbożowe w tym ciemne pieczywo, płatki (produkty te zawierają białko roślinne, witaminy, makro i mikroelementy). Ograniczyć spożycie pieczywa białego jak: tosty bagietki i ciasta. Dieta powinna być wzbogacona w jogurty a także w potrawy z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, pszenicznymi.
4. Dieta powinna być uzupełniona także poprzez różnego rodzaju świeże i ekologiczne warzywa i owoce w ilości przynajmniej 0 5 kg dziennie w różnych postaciach.
5. Potrawy z ziemniaków mogą być jedzone codziennie z małą ilością soli ponieważ zawierają dużo pełnowartościowych składników białka skrobi, witamin C i B1. Uzupełniając dietę w warzywa i owoce dostarcza się wiele enzymów witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych.
6. Powinno się spożywać dużo roślin strączkowych szczególnie gdy jest się wegetarianinem (groch, fasola, soczewica). Rośliny strączkowe są szczególnie bogate w białka.
7. Produkty mleczne zawierają białka zwierzęce, które powinno stanowić w diecie jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na białko. Świeże
mleko, jogurt, twarogi i sery są bardzo dobrym źródłem tego białka i wapnia. Kobiety powinny spożywać codziennie 1 litr niskotłuszczowego mleka.
8. Mięso powinno być spożywane raz bądź dwa razy w tygodniu. Powinno się wybierać produkty niskotłuszczowe (drób). Należy unikać tłustego mięsa, podrobów i mięsa wędzonych. Kiełbasy, również ubogie w tłuszcz powinny być spożywane około trzy razy w tygodniu.
9. Świeże ryby zawierają jod i białko. Powinny być one uwzględnione w diecie i spożywane raz czy dwa razy w tygodniu. Szczególnie polecane są śledzie, łososie, makrele, sardynki, halibut. Również w przypadku ryb należy zrezygnować z produktów wędzonych i zawierających dużo soli.
10. Jajka zawierają dużo wartościowego białka zwierzęcego ale również dużo cholesterolu. Powinno spożywać się nie więcej niż trzy jajka tygodniowo. Należy zwrócić uwagę na jajka ukryte w omletach, sosach itd.
11. Należy zredukować zawartość tłuszczów w spożywanych pokarmach. Wiele produktów produkowanych przemysłowo zawiera niedostrzegalne ilości małowartościowych tłuszczy, np. batony czekoladowe, sosy, majonezy oraz potrawy smażone na oleju.
12. Należy zmniejszyć ilość cukru w spożywanych pokarmach. Cukier jest wysokokaloryczny i nie zawiera poza tym żadnych wartościowych związków, także z umiarem powinno się spożywać miód. Należy ograniczyć ilość używanych przypraw do potraw.
13. Umiarkowanie powinno się stosować sól, wiele produktów spożywczych zawiera ją już w swym składzie Potrawy mogą być zamiennie doprawiane między innymi ziołami. Pod uwagę należy też wziąć, jeżeli nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań stosowanie soli bogatej w fluor i jod. Fluor jest przede wszystkim ważnym składnikiem w budowie zębów a jego niedobór może prowadzić do rozregulowania stanu hormonalnego przed i w czasie ciąży.
14. Należy pić dużo (2-3 litry) płynów, przede wszystkim wody mineralnej, herbaty ziołowej (świeżo zaparzonej), soków (niskokalorycznych), niskotłuszowego mleka. Wymagane jest także ograniczenie spożycia kawy i czarnej herbaty. Stwierdzono, że składniki zawarte w kawie i herbacie wpływają niekorzystnie na dojrzewanie pęcherzyków i komórki jajowe .
15. Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, w trosce o zdrowie swojego dziecka, w ogóle nie powinny pić alkoholu." Invicta
SUPER!!! dziekuje bardzo 😘 😘
 
Cześć dziewczyny,
Wczoraj byłam w klinice, będę podchodzić do transferu na cyklu naturalnym, tak zadecydowała moja lekarka. Czy któraś z was miala robiony transfer na cyklu naturalnym i może podzielić się swoim doświadczeniem? 🙂
Ostatnio rzadko zaglądam na forum, bo ostatnie tygodnie były naprawdę trudne i nadal jeszcze wiele przede mną.
 
Takie zalecenia dostałam z invicty, dotyczą przygotowania do in vitro. Myślę, że to fajne zalecenia żywieniowe :)

"Wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania:
1. Posiłki powinny być spożywane regularnie przynajmniej 3 razy dziennie o ustalonej porze.
2. Posiłki powinny być z przewagą produktów lekko strawnych świeżych i przygotowanych przed spożyciem. Nie należy stosować produktów zawierających konserwanty, barwniki i inne sztuczne substancje.
3. Należy spożywać produkty zbożowe w tym ciemne pieczywo, płatki (produkty te zawierają białko roślinne, witaminy, makro i mikroelementy). Ograniczyć spożycie pieczywa białego jak: tosty bagietki i ciasta. Dieta powinna być wzbogacona w jogurty a także w potrawy z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, pszenicznymi.
4. Dieta powinna być uzupełniona także poprzez różnego rodzaju świeże i ekologiczne warzywa i owoce w ilości przynajmniej 0 5 kg dziennie w różnych postaciach.
5. Potrawy z ziemniaków mogą być jedzone codziennie z małą ilością soli ponieważ zawierają dużo pełnowartościowych składników białka skrobi, witamin C i B1. Uzupełniając dietę w warzywa i owoce dostarcza się wiele enzymów witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych.
6. Powinno się spożywać dużo roślin strączkowych szczególnie gdy jest się wegetarianinem (groch, fasola, soczewica). Rośliny strączkowe są szczególnie bogate w białka.
7. Produkty mleczne zawierają białka zwierzęce, które powinno stanowić w diecie jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na białko. Świeże
mleko, jogurt, twarogi i sery są bardzo dobrym źródłem tego białka i wapnia. Kobiety powinny spożywać codziennie 1 litr niskotłuszczowego mleka.
8. Mięso powinno być spożywane raz bądź dwa razy w tygodniu. Powinno się wybierać produkty niskotłuszczowe (drób). Należy unikać tłustego mięsa, podrobów i mięsa wędzonych. Kiełbasy, również ubogie w tłuszcz powinny być spożywane około trzy razy w tygodniu.
9. Świeże ryby zawierają jod i białko. Powinny być one uwzględnione w diecie i spożywane raz czy dwa razy w tygodniu. Szczególnie polecane są śledzie, łososie, makrele, sardynki, halibut. Również w przypadku ryb należy zrezygnować z produktów wędzonych i zawierających dużo soli.
10. Jajka zawierają dużo wartościowego białka zwierzęcego ale również dużo cholesterolu. Powinno spożywać się nie więcej niż trzy jajka tygodniowo. Należy zwrócić uwagę na jajka ukryte w omletach, sosach itd.
11. Należy zredukować zawartość tłuszczów w spożywanych pokarmach. Wiele produktów produkowanych przemysłowo zawiera niedostrzegalne ilości małowartościowych tłuszczy, np. batony czekoladowe, sosy, majonezy oraz potrawy smażone na oleju.
12. Należy zmniejszyć ilość cukru w spożywanych pokarmach. Cukier jest wysokokaloryczny i nie zawiera poza tym żadnych wartościowych związków, także z umiarem powinno się spożywać miód. Należy ograniczyć ilość używanych przypraw do potraw.
13. Umiarkowanie powinno się stosować sól, wiele produktów spożywczych zawiera ją już w swym składzie Potrawy mogą być zamiennie doprawiane między innymi ziołami. Pod uwagę należy też wziąć, jeżeli nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań stosowanie soli bogatej w fluor i jod. Fluor jest przede wszystkim ważnym składnikiem w budowie zębów a jego niedobór może prowadzić do rozregulowania stanu hormonalnego przed i w czasie ciąży.
14. Należy pić dużo (2-3 litry) płynów, przede wszystkim wody mineralnej, herbaty ziołowej (świeżo zaparzonej), soków (niskokalorycznych), niskotłuszowego mleka. Wymagane jest także ograniczenie spożycia kawy i czarnej herbaty. Stwierdzono, że składniki zawarte w kawie i herbacie wpływają niekorzystnie na dojrzewanie pęcherzyków i komórki jajowe .
15. Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, w trosce o zdrowie swojego dziecka, w ogóle nie powinny pić alkoholu." Invicta
Bardzo sympatyczne! Zgadzają się częściowo z tymi z mojej kliniki, chociaż te moje są na o wiele szerszą skalę...

- nie pić wody z butelek plastikowych
- pić jedynie ekologiczny alkohol ;-)
- żadnych słodkich napojów gazowanych
- szorować każdy owoc i warzywo przed spożyciem przez 30 sekund; a najlepiej gotować
- jeść maksymalnie 2 porcje ryby tygodniowo, a ryby słodkowodne 1 raz na 2 miesiące; unikać tuńczyka, dorady i innych drapieżników...; ograniczać owoce morza
- mięso wyłącznie BIO
- jajka "0" lub jedynki
- gotować w domu
- nie jeść produktów sojowych
- gotować w niskiej temperaturze
- wietrzyć mieszkanie co najmniej 2 razy dziennie
- nie palić
- nie używać w mieszkaniu zapachowych świec i odświeżaczy powietrza (cytat: "Zdrowy dom NICZYM nie pachnie"...)
- zero aerozolów, dezodorantów w sprayu, lakierów do włosów
- nie używać sztucznych środków czystości
- używać tylko naczyń ze stali nierdzewnej i żeliwnych, unikać aluminium, nie używać plastikowego czajnika
- ograniczać żywność i napoje w puszkach i konserwach
- unikać farbowania włosów i oczywiście uważać na większość kosmetyków...
 
reklama
dziękuję 😘
wczoraj jeszcze wypiłam kawę , dziś już sobie odpuściłam chociaż jest ciężko bo jeśli rano nie wypije kawy to od razu boli mnie głowa więc nie dość, że samopoczucie mam mega słabe po lekach to jeszcze organizm buntuje się w związku z brakiem kofeiny 😒 w takim razie lecę od razu zaparzyć meliskę 😍
Czasem mi się wydaje, że udaje mi się organizm trochę rano oszukać bezkofeinową... Ale niekiedy przypłacam to jednak bólem głowy;-)
 
Do góry