reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny jaki mialyscie cukier na czczo w ciazy? Dzis mialam pierwszy raz badany i wyszlo mi 94... z tego co czytam z racji wieku znajduje sie juz w grupie ryzyka (wiek 35, wynik powyzej 92) i niby juz to świadczy o cukrzycy ciazowej. Chyba powinien jeszcze wyjsc po obciazeniu zly wynik, zeby byla cukrzyca, prawda? Jestem zielona w tym temacie bo zawsze mialam w normie wyniki...
Jak to wyglada?
Mi powiedziano, że którykolwiek wynik podwyższony chociażby o 1 to cukrzyca ciążowa. Ja miałam na czczo idealny. Ten po 1h miałam przekroczony o 1. A ten po 2h o 2 chyba. I niestety diabetolog. Oczywiście dieta cukrzycowa. I u mnie była insulina. Po potem Mi na czczo czasami cukier skakał.

Mi powiedziano, że którykolwiek wynik podwyższony chociażby o 1 to cukrzyca ciążowa. Ja miałam na czczo idealny. Ten po 1h miałam przekroczony o 1. A ten po 2h o 2 chyba. I niestety diabetolog. Oczywiście dieta cukrzycowa. I u mnie była insulina. Po potem Mi na czczo czasami cukier skakał.
Dzieki. Czyli teraz pewnie kaza mi zrobic z obciazeniem i beda sprawdzac wyniki. Ale jak teraz na czczo bylo 94 to pewnie powtorzy sie w kolejnym badaniu.
A jak mialas tak malo przekroczone to czemu juz dali insulinę? Bralas ja cala ciaze? Czytalam cos o tej diecie... dla mnie dramat, ze owocow nie mozna.

Dzieki. Czyli teraz pewnie kaza mi zrobic z obciazeniem i beda sprawdzac wyniki. Ale jak teraz na czczo bylo 94 to pewnie powtorzy sie w kolejnym badaniu.
A jak mialas tak malo przekroczone to czemu juz dali insulinę? Bralas ja cala ciaze? Czytalam cos o tej diecie... dla mnie dramat, ze owocow nie mozna.
Mi wyszedł podwyższony cukier na badaniu po obciążeniu glukozą.
Zostałam skierowana do diabetologa.
Tam od razu dostałam glukometr, mialam rozmowę z diabetologiem.
Zaraz od następnego dnia glukometr poszedł w ruch. I oczywiście dieta.
Wszystko zapisywałam.
Po 2 tygodniach mialam kontrolę wyników. Były w porządku.
Potem kolejną kontrolę. I tutaj już mi cukier na czczo skakał. Właśnie nawet o 1 czy 2 jednostki wychodził więcej.
Tak więc dostałam insulinę na noc. Żeby uregulować ten cukier na czczo.
Tak do końca ciąży musiałam kłóć się 5-6 razy dziennie. A na wieczór podawać sobie insulinę.

Mi wyszedł podwyższony cukier na badaniu po obciążeniu glukozą.
Zostałam skierowana do diabetologa.
Tam od razu dostałam glukometr, mialam rozmowę z diabetologiem.
Zaraz od następnego dnia glukometr poszedł w ruch. I oczywiście dieta.
Wszystko zapisywałam.
Po 2 tygodniach mialam kontrolę wyników. Były w porządku.
Potem kolejną kontrolę. I tutaj już mi cukier na czczo skakał. Właśnie nawet o 1 czy 2 jednostki wychodził więcej.
Tak więc dostałam insulinę na noc. Żeby uregulować ten cukier na czczo.
Tak do końca ciąży musiałam kłóć się 5-6 razy dziennie. A na wieczór podawać sobie insulinę.
Dzieki za takie szczegolowe informacje! Ok, to czekam na wizytę i zobaczymy co powie. Dla spokoju lepiej zrobic to z obciazaniem i pozniej pilnowac wynikow. Najgorsze chyba to pilnowanie i zapisywanie wszystkiego. No ale nic nie zrobisz, trzeba pilnowac dla dziecka.

Dziewczyny jaki mialyscie cukier na czczo w ciazy? Dzis mialam pierwszy raz badany i wyszlo mi 94... z tego co czytam z racji wieku znajduje sie juz w grupie ryzyka (wiek 35, wynik powyzej 92) i niby juz to świadczy o cukrzycy ciazowej. Chyba powinien jeszcze wyjsc po obciazeniu zly wynik, zeby byla cukrzyca, prawda? Jestem zielona w tym temacie bo zawsze mialam w normie wyniki...
Jak to wyglada?
Niestety kwalifikujesz się do cukrzycy ciążowej 🥴 miałam tak samo, na czczo 94, po obciążeniu glukozą w normie.

reklama
Do góry