We wszystkich podejściach każda komórka MII, w 1 dzień 2pn, 2 dnia już zaczęły się różnie dzielić tzn. Niektóre 3 blastomery, niektóre 4,5 w ocenie I lub II. 3 dnia czesc pozostała na etapie 4 blastomery, część była 6 lub zdarzało się 8 również w ocenie I-II.do 4 i 5 doby jak już wspomniałam wcześniej udało się dotrwać tylko 1 zarodkowi i dwie morule, reszta degeneracjaA widziałaś epikryze? Bo to co piszesz nic nie mówi. Grunt to zobaczyć ile było pęcherzyków i ile komórek w fazie MI i MII to świadczy o jakości komórek jajowych ( czyli o biologii albo stymulacji)
Jakość komórek jajowych to ocena przedjadrzy i rozwój zarodków do 3 doby. Ile było blastomerów, jakiej klasy? Potem ocenia się czynnik męski, czy są morule, czy kompaktują.
Zarodek się rozwija na potencjale obojga rodziców i tak dobre komórki jajowe są w stanie poprawić morfologię.
Jeżeli mieliście separacje magnetyczną to ten czynnik męski nie jest aż takim problemem. Przy ciężkim czynniku męskim nie da się zrobić separacji.
Jakie dokładnie były zarodki w 3 dobie? I ile miały przedjadrzy 24h po zapłodnieniu.
Normalnie dostajesz taki papier i tam wszystko masz wypisane.
reklama
Z tego co piszesz jeżeli było 10 pęcherzyków i komórek w nich, aż 10 w fazie MII to rzadko się zdarza. To znaczy, ze stymulacja zrobiona była dobrze. Ale coś jest z tymi komórkami, bo w 3 dobie przy czynniku męskim wszystkie zarodki u was powinny być 8 blastomerowe klasy I lub II czyli 8A albo 8B. Napewno 4A/B czy 6A/B świadczy o słabym potencjale rozwojowym komórki. Gdyby było tragicznie to byłoby 4C czyli klasa III.We wszystkich podejściach każda komórka MII, w 1 dzień 2pn, 2 dnia już zaczęły się różnie dzielić tzn. Niektóre 3 blastomery, niektóre 4,5 w ocenie I lub II. 3 dnia czesc pozostała na etapie 4 blastomery, część była 6 lub zdarzało się 8 również w ocenie I-II.do 4 i 5 doby jak już wspomniałam wcześniej udało się dotrwać tylko 1 zarodkowi i dwie morule, reszta degeneracja
Do tego dochodzi czynnik męski i dodatkowo jest gorzej bo komórki zwalniają.
Gdy jest odwrotnie, albo trafi się dobry plemnik to potrafi takie 8B wyciągnąć nawet na AA. Bywa, ze C wyciągane jest na B ( 8C i z tego rodzi się dziecko zdrowe).
U was zarodki zwalniały z podziałem przed 3 dobą ( czesc nie wszystkie) a potem przez czynnik męski.
Ja bym pomyslala nad zmianą protokołu, bo jeden może powodować więcej wad w RNA od drugiego. No, ale to koszt jak coś pójdzie nie tak i obecny chyba dobrze działa. Wtedy zwiększyć ilość komórek, przy silnym czynniku męskim ( wysokiej chromatynie) zapladnia się po 15 a czasem 20 komórek by mieć jedno dziecko.
Po kolejne separacja magnetyczna i IMSI razem w jednej procedurze powinny dać same ( w większości poprawne plemniki) - czyli dobrze mówiłaś.
A i hodowla do 5 doby jest trudna, wiec może zmiana kliniki. Wtedy szukaj takiej co robi PGS bo materiał może być pobrany tylko w 5 dobie. Czyli się znają na hodowli. A i nie wykluczone ze może PGS będzie potrzebne.
Robiliscie kariotypy? Czasem jest to wynik niepoprawnego kariotypu jednego z rodziców.
Jeszcze dodam, ze morula to tez zarodek z którego rodzą się dzieci. Tylko moruli się nie mrozi, Ani nie podaje tylko hoduje do 6-7 doby i wtedy transfer. W poprawnym czasie czyli w 5 dobie. Dajemy jej te kilka dni, których natura jej nie dała. Obecne badania pokazują, ze te zarodki są zdrowe genetycznie.
A i na forum były dzieci z moruli w 5 dobie czy wczesnych blastek w 5 dobie ( 1BB) a to czasem tylko 5 minut:-) między jednym a drugim stadium rozwoju.
magda_lena85
Fanka BB :)
Kurczak dziewczyny, byłam dzisiaj na monitoringu przed transferem na cyklu naturalnym i mega wolno rosną te moje pecherzyki. Pierwszy raz mam taką sytuacje i nie wiem czy to dlatego że po punkcji mi się rozregulował cykl czy co się stało ale mam 14dc a pecherzyki po 12mm Czy któraś miała taki problem? Albo czy ja je mogę czymś „zmobilizować”
A metoda MACS? Zapytaj czy to mają,Mam 28 lat, u mnie wszystko ok. U nas czynnik męski. Nie ma tragedii ale parametry słabe. Jeżeli chodzi o stymulacje to każda przebiegała raczej okej. Z każdej około 10 komórek i 10 zapladnialo się prawidłowo. Rozwijały się ładnie i zawsze od 3 dnia się przestawały rozwijać jedne szybciej inne później. Dopiero po zastosowaniu dodatkowych precedur separacji itp uzyskaliśmy 1 blastocyste ale mimo to słabszej klasy 2.1.3 i mam takie poczucie (może mylne) że embriolodzy mogli się bardziej postarać
Wydaje mi sie ze u nas to cos dalo - lepsze zarodki w 4 stymulacji gdzie zastosowano MACS vs 3 poprzednie icsi i imsi…
Ja miewam bardzo dlugie cykle. Czasem owu dopiero 22 dc… zdecydowanie po stymulacji sie rozjezdza. Moze jeszcze troche odczekac i odpoczac? Ja zdecydowanie polecam i robic bede juz tylko na cyklu sztucznym.Kurczak dziewczyny, byłam dzisiaj na monitoringu przed transferem na cyklu naturalnym i mega wolno rosną te moje pecherzyki. Pierwszy raz mam taką sytuacje i nie wiem czy to dlatego że po punkcji mi się rozregulował cykl czy co się stało ale mam 14dc a pecherzyki po 12mm Czy któraś miała taki problem? Albo czy ja je mogę czymś „zmobilizować”
laChance
Mój piątkowy transfer był szczęśliwy powodzeniaSłuchajcie transfer w piątek o 10 ......
Zaczynam mieć cykora
laChance
Nie bój się na zapas ja tez miałam 19 komórek. Hiperka leciutka bylaWróciłam z pierwszego w życiu podglądu kurnika. Dziś 6dc i 6 dzień stymulacji. Mam 19 komórek. Wszystkie na tym samym etapie. Z jednej strony jest ogromna radość, z drugiej strach. Jak one wszystkie tak bardzo dojrzeją to hiperka gwarantowana?? Jak nic wyląduje w szpitalu. Pytałam i o to ile będzie zapłodnionych i wszystkie. W poniedziałek kolejny podgląd. W środę punkcja.
magda_lena85
Tylko u mnie to pierwszy raz tak wiec nawet się nad sztucznym nie zastanawialiśmy. I w sumie punkcja była w październiku wiec doczekałam cykl… a ty próbowałaś na naturalnym już ?Ja miewam bardzo dlugie cykle. Czasem owu dopiero 22 dc… zdecydowanie po stymulacji sie rozjezdza. Moze jeszcze troche odczekac i odpoczac? Ja zdecydowanie polecam i robic bede juz tylko na cyklu sztucznym.
reklama
Hankaa
NieDziewczyny czy wy na cyklu naturalnym miałyście sprawdzane hormony w dniu transferu?
Podziel się: