reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
W PL jest zapis ze w szczególnych przypadkach, można wszystkie. Czyli np. niepłodność męska jak kryptozoospermia itd Na tej podstawie lekarz może zaplodnic wszystkie.
Jeżeli niedrożne są jajowody to nie ma znaczenia co zrobicie z zarodkami. Nie ma furtki w ustawie i tylko 6.
Nie wiem, my korzystaliśmy z nasienia dawcy. Nie orientuję się w przepisach, lekarz nam zaproponował i tak zrobiliśmy 😉

Jak o wygląda .jutro mam punkcję ,pobierają komórki i co dalej ??? Jak to wyglądało u Was ? Miałyście jakąś rozmowę z lekarzem jesXze ,jakieś decyzję były podejmowane o ilości zapłodnionych komórek czy metodzie zapłodnienia. Czy to omawialisxie wcześniej i już wszystko było wiadomo
Ja miałam wczoraj.
Tylko u mnie taka sytuacja, ze od razu była decyzja, ze komórki mrozimy.
Była rozmowa z embriologię. Później z anestezjologiem.
Znieczulenie i obudziłam się po. Chwile dochodziłam do siebie. Lekarz oznajmił mi ile pobrano komórek. Później embriolog jeszcze je obejrzał i potwierdził, ze wszystkie są dojrzałe i Ok.
U mnie tyle. Tym razem.

Nie wiem, my korzystaliśmy z nasienia dawcy. Nie orientuję się w przepisach, lekarz nam zaproponował i tak zrobiliśmy 😉
I jaki wynik? Macie nadmiarowe zarodki? Bo częściej widzę brak zarodków, niż ich nadmiar. Chociaż bywa i tak, ze los sobie zakpi jak u nas :-)

Ja miałam wczoraj.
Tylko u mnie taka sytuacja, ze od razu była decyzja, ze komórki mrozimy.
Była rozmowa z embriologię. Później z anestezjologiem.
Znieczulenie i obudziłam się po. Chwile dochodziłam do siebie. Lekarz oznajmił mi ile pobrano komórek. Później embriolog jeszcze je obejrzał i potwierdził, ze wszystkie są dojrzałe i Ok.
U mnie tyle. Tym razem.
A jak się dziś czujesz?? Ja jutro rano dołączam Orgalutran i wieczorem podgląd 😍 jajniki już bolą.

W lewym 6 a w prawym ??? Kilka
Hymm to chyba jakiś mocno produktywny ten jajnik nr 2 :-)
A jaki estradiol?
Bo ja przy bliźniakach miałam 20 pęcherzyków i 16 poprawnych komórek. A transfer był, wiec chyba nie jest u Ciebie tak, źle. Chyba, ze masz niskie AMH to wtedy duzo hormonow może powodować wzrost estradiolu a komórek jest w standardzie.
Bo estradiol rośnie jak pęcherzyków jest duzo. Ja przy pierszej procedurze jakiś kosmiczny miałam ( dziewczyny potrafiły mieć większy :p) 24 pecherzyki i transfer był. Tylko ja mam wysokie amh.
Dziwna ta twoja klinika, bo normalnie pobierane są zgody na punkcję, hodowle, transfer itp… często w jednym dokumencie.

reklama
Finalnie uzyskaliśmy 9 blastek, dwie transferowane, obecnie 22 tc bliźniaczej, zamrożone 7. 🥰
Ty pewnie zdrowa, zakładam ze właściciel armii 🤣🤣🤣tez. Jakoś nie lubię określenia dawca, może kiedyś ktoś mnie przekona, ze nie jest to określenie pejoratywne.
U nas podobnie, ale na tyle procedur to ja nie wiem czy się w labie nie pomylili🤣
Na szczescie mąż ma rzadką grupe krwi i wszystkie nasze dzieci mają grupe krwi męża. Nie będę mogła oddać im krwi:-( jak będzie potrzeba.

Do góry