reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Intermitting fasting polecam poczytac. Ja np jem posiłki w czasie od 9 Do 17 A resztę "poszcze" i organizm odpoczywa. Jet bardzo duzo o tym w Internecie 🥰 na prawdę przynosi to bardzo duzo korzyści 🤩
O to nie dla mnie, ja opozniam kolację inaczej nie mogę zasnąć. Wolę nie latać z jedzeniem do łóżka 😂😂😂 Jeszcze w pracy muszę jakoś ogarnąć przemożną chęć podjadania.

Raczej chodzi o jedzenie odpowiednich węglowodanów np. makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego, naleśniki z mąki pełnoziarnistej, kanapki z odpowiedniego chleba zawsze łączone z warzywami itd. . Jest grupa na FB o IO, wejdź poczytaj. Kawę możesz pić :) Zacznijcie się ruszać.
Kawę nie na plemniki nie jest dobra niestety. Więc tu wchodzi więcej różnych czynników.

A mówił coś o uszkodzeniu tych komórek przez to badanie bo dziś tu na forum też o tym dyskutowaliśmy.
Prawdę mówiąc nie rozmawialiśmy na ten temat. Dla mnie sytuacja jest dość jasna, skoro to badanie jest dopuszczone i wykonywane od kilku, jak nie od kilkunastu lat, to raczej mało prawdopodobne, że dochodzi do uszkodzeń zararodka. Bardziej zdziwiłam się, że komórki, które są pobierane do badania, to są komórki z warstwy zewnętrznej, z której powstanie między innymi łożysko, a nie z węzła zarodkowego. Tak więc to badanie nie wykluczy w 100 % ewentualnych wad. A ja myślałam, że jeśli mamy prawidłowe kariotypy i badanie zarodków też wyjdzie prawidłowe, to możemy spać spokojnie. Dlatego jeśli się uda, to tak czy inaczej będę musiała mieć zrobione badania prenatalne w ciąży.

Prawdę mówiąc nie rozmawialiśmy na ten temat. Dla mnie sytuacja jest dość jasna, skoro to badanie jest dopuszczone i wykonywane od kilku, jak nie od kilkunastu lat, to raczej mało prawdopodobne, że dochodzi do uszkodzeń zararodka. Bardziej zdziwiłam się, że komórki, które są pobierane do badania, to są komórki z warstwy zewnętrznej, z której powstanie między innymi łożysko, a nie z węzła zarodkowego. Tak więc to badanie nie wykluczy w 100 % ewentualnych wad. A ja myślałam, że jeśli mamy prawidłowe kariotypy i badanie zarodków też wyjdzie prawidłowe, to możemy spać spokojnie. Dlatego jeśli się uda, to tak czy inaczej będę musiała mieć zrobione badania prenatalne w ciąży.
Bedziesz spala spokojniej napewno. To moze nie 100proc ale wysoka jest sprawdzalnosc, nie wiesz ile? Daj znac jak wyszly badania :)

reklama
Do góry