reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

n.v.m nie myśl,że wiek ma aż takie znaczenie - ja w niedzielę skończyłam 39 lat ... dużo prawda? a jednak się udało i to podwójnie - dlatego nie martw się swoim wiekiem, bo na prawdę masz o wiele mniej niż niejedna z nas

Aduś :-) gratuluje synka!!!!

reklama
N.v.m, Ikasia przy 3 dniowych to faktycznie 12 dpt, ale przy 5 to już 7-8 dpt powinno pokazać. Dziewczynom już wychodziła dwucyfrowa beta w 6dpt.

n.v.m - słabe żołnierzyki przy in vitro nie stanowią zbytnio problemów. Nie pękające pęcherzyki także :-). Ale liczy się, że u Ciebie pęcherzyki rosną, że hormony działają mnie więcej dobrze. I to jest na prawdę dużo. Jeżeli masz dobre endometrium to już coraz lepiej. Statystyka idzie w górę :-).

Co do wieku, to czy przed czy po 30 to tylko statystyka. Owszem z każdym rokiem jest trudniej, ale stawianie jakiś granic że do tego ok a potem już nie, to głupota. Liczy się wiek Twoich jajników, a ten jest określany za pomocą badań hormonalnych i AHM, histeroskopia też Ci prawdę powie :-), ale nie statystyki. Moje badania hormonalne są fatalne i jajniki raczej są starsze ode mnie pod względem funkcjonowania. Także nie bazuj na swojej metryce ale na wynikach badań, to jest właściwy współczynnik Twoich możliwości.

Sylwia1985 wiem że może powinnam to wiedziec ale coś mi umknęło, skąd wiedzieć jakie ma się endometrium, co to określa ?? Przy okazji dziękuje za dobre słowa :-)

Sylwia1985 wiem że może powinnam to wiedziec ale coś mi umknęło, skąd wiedzieć jakie ma się endometrium, co to określa ?? Przy okazji dziękuje za dobre słowa :-)

Endometrium to błona śluzowa macicy. Zmienia się podczas cyklu. Przy przygotowaniu do owulacji rośnie, podczas menstruacji się złuszcza. Mierzy się na usg, jako grubość otaczająca jamę macicy (w obrazie usg masz jakby przekrój strzałkowy poprzez macicę, widoczna jest jama i z góry i dołu otacza ją mięśniówka z wyściółką, także grubość pomiaru to grubość endometrium z "góry i dołu" łącznie). Optymalny wynik to między 8 a 12 mm. Ja maksymalnie na stymulowaniu wzrostu (a osiąga się go poprzez podawanie estrogenów w postaci estrofemu, progynovy, etc) mam maks 7. Bez wspomagaczy mam 2 mm.

Roxii - super wiesci po wizycie. Za tydzien zobaczysz piekne serduszko
Mayyka83 - ja klucia mialam na poczatku ciazy I bole jak na okres I plamienia wiem ze idzie zwariowac ale to wcale nie sa objawy niepowodzenia
Test robilam w 6 dobie druga kreska wyszla po jakis 20 minutach I bardzo blada pewnie bym nawet nie pomyslala ze wyszla ale postanowilam wygrzebac test ze smietnika I spojrzec jeszcze raz ale u mnie szybko wyszlo bo mialam podane 6dniowe blastusie I oba sie przyjely.
Glowy do gory. Uda sie!!!!
Ja wiem ze to szystko jest niesprawiedliwe tez chcialo mi sie ryczec jak dowiadywalam sie o kolejnych ciazach znajomych wyzywalam na czym swiat stoi po nastepnych doniesieniach o kolejnym martwym noworodku I ciagle pytanie dlaczego ja nie moge zajsc w ciaze a inne rozcbyla tylko nogi I juz.
Swiat jest niesprawiedliwy ale musice woerzyc ze I wam w koncu sie uda

reklama
Na dobranoc

"Dziecko spacerowało plażą razem ze swą matką.
W pewnej chwili dziecko zapytało:- Mamo, jak można zatrzymać miłość, kiedy w końcu uda się ją zdobyć?
Matka zastanowiła się przez chwilę, potem schyliła się i wzięła dwie garście piasku. Uniosła obie ręce do góry;
zacisnęła mocno jedną dłoń:piasek uciekał jej między palcami.
I im bardziej ściskała pięść, tym szybciej wysypywał się piasek. Druga dłoń była otwarta: został na niej cały piasek.
Dziecko patrzyło wielkimi ze zdziwienia oczkami, a potem z uśmiechem odpowiedziało: - Teraz już rozumiem!"

piasek.jpg

Do góry