Tagitagi
Fanka BB :)
No niestetyTo wiedzę że mamy taką samą historię, mój mąż też nowotwór, później informacja o jego bezpłodności.... I na końcu dawca.
Żyć trzeba ....walczyć również
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No niestetyTo wiedzę że mamy taką samą historię, mój mąż też nowotwór, później informacja o jego bezpłodności.... I na końcu dawca.
A ja bym chętnie znalazła powód słabego nasienia mężaU nas slabe nasienie i to spowodowane bledem w kariotypie. Stąd mamy badanie zarodkow. A u Was jaki powod slabych plemnikow?
Kochana bardzo dziękuję Ci za tak dokładny opis ja chłonę każde takie informacje od Was. Czyli embriolog na bieżąco decyduje jak działać.Generalnie nie powinno się pobierać materiału w przypadku zamrożonej już blastocysty, to się robi przed zamrożeniem. My nie mieliśmy wyjścia, na ostatniej wizycie, jak byłam u doktorka, poprosiłam kogoś z embriologii, żeby zdecydować, co mamy zrobić, jakie jest ryzyko osłabienia takiego zarodka. Na spotkanie przyszedł dyrektor i powiedział, tak jak kierowniczka embriologii, że w przypadku blastocysty 4bb jest to wykonalne bez większej szkody dla niej, po rozmrożeniu blastka podjęła chęć życia, pięknie się rozpreżyła, pobrali komórki, wszystko było ok i zamrozili. 1% dali, że coś mogłoby być nie tak. Tej 4bc nie chcieli jednak ruszać, literka C czyli 3 oznacza już słabą morfologie. Generalnie szacuje się, że ryzyko uszkodzenia zarodka po biopsji to 0.5 %, tak podała embriolog.
Tak bardzo chciałabym się dowiedzieć co powoduje dużą fragmentację nasienia męża. Kariotyp ok, hormony ok. Żylaków nie ma, bakterii też nie. Co tu jeszcze szukać jako powód?U nas slabe nasienie i to spowodowane bledem w kariotypie. Stąd mamy badanie zarodkow. A u Was jaki powod slabych plemnikow?
No to jesteśmy na tym samym etapie my też szukamy przyczyny. Trochę dalej z badaniami ale na tyle daleko że nie wiemy co jeszcze badać bo wszystko ok.Kariotypow jeszcze nie badaliśmy. Dopiero przed nami usg fragmentacja DNA i wiązanie z hialuronianem. Szukamy przyczyny
Ale te badania mnie zainteresowały hmm
Stres? Przegrzanie jąder? Zbyt duża styczność z chemią? Dieta? Uwarunkowania genetyczne? Brak ruchu? Alkohol? Papierosy? Inne używki? ... Miliony powodów może być i czasami jest tak że ciężko jest znaleźć odpowiedź co tak naprawdę wpływa negatywnie na nasienie.. Ja dziś od 3:40 nie śpię masakra jakaśTak bardzo chciałabym się dowiedzieć co powoduje dużą fragmentację nasienia męża. Kariotyp ok, hormony ok. Żylaków nie ma, bakterii też nie. Co tu jeszcze szukać jako powód?
No właśnie Kochana ja też nie. stres być może. Przegrzanie jąder? Luźne gatki od 3 miesięcy, spanie bez, żadnych ciepłych kąpieli prysznic na koniec zimny na jajka, z chemią żadnej styczności, kariotypy sprawdzony i prawidłowy, ruch jest, alkoholu nie pije nigdy nie palił.Stres? Przegrzanie jąder? Zbyt duża styczność z chemią? Dieta? Uwarunkowania genetyczne? Brak ruchu? Alkohol? Papierosy? Inne używki? ... Miliony powodów może być i czasami jest tak że ciężko jest znaleźć odpowiedź co tak naprawdę wpływa negatywnie na nasienie.. Ja dziś od 3:40 nie śpię masakra jakaś
Ja wprawdzie nie jestem na tym etapie jeszcze i nigdy nie miałam transferu ale podejrzewam że to najgorszy czas na oczekiwanie czy się udało. Trzymam kciuki Kochana i przytulam mocno. Oby!!!Ja chyba dzisiaj serio oszalałam. Pierwszy dzień załamania od rozpoczęcia całej procedury IVF. Te czekanie jest naprawde okrutne a wolno płynący czas bezlitosny. Zrobiłam test kasetkowy wynik negatywny, OSZALAŁAM pojechałam zrobić krew bHCG zapłaciłam kupę kasy żeby wynik mieć w dwie godziny. Wynik 6.27 mIU/ml w 6dpt 5dniowej blastki myślicie, ze mam jeszcze jakieś szanse czy odpadam z gry i pierwszą próbę zaliczyć do nie udanych? Nie chce dzwonić do lekarza i pytać, bo wiem, ze oberwę za ten test przed upłynięciem 14 dni od transferu.
Bardzo mi przykro że to spotkało waszych bliskich. Jejku nawet nie chce myśleć co przecjodziłyscieTo wiedzę że mamy taką samą historię, mój mąż też nowotwór, później informacja o jego bezpłodności.... I na końcu dawca.
Mój mąż w pierwszych wynikach nasienia otrzymał diagnozę azoospermia.. był szok.. na szczęście, chyba że był to cud wyniki teraz ma dobre.. zmienił głupie nawyki typu trzymanie laptopa na kolanach, telefonu w kieszeni, gorące kąpiele odpadły, luźne gatki, witaminy, orzechy i to musiało pomócStres? Przegrzanie jąder? Zbyt duża styczność z chemią? Dieta? Uwarunkowania genetyczne? Brak ruchu? Alkohol? Papierosy? Inne używki? ... Miliony powodów może być i czasami jest tak że ciężko jest znaleźć odpowiedź co tak naprawdę wpływa negatywnie na nasienie.. Ja dziś od 3:40 nie śpię masakra jakaś
Nam lekarz powiedział od razu, że to może być od przegrzewania jąder. Spytał jaką pracę wykonuje mąż. Czy jest kierowcą albo urzędnikiem. I jest urzędnikiem [emoji86] Ale pracy nie zmieni bo ja lubi i ma umowę na czas nieokreślony. Od 9 miesięcy mąż nosi luźne bokserki i śpi nago. Jutro powtarzamy wyniki, ale jakoś nie czuję, że będzie poprawa. Te jego biedne jajca są cięgle ściśnięte na krześle. Miał usg też badania hormonów, krwi, krzywą cukrową i insulinową i masę innych badań. Fragmentacji nie badał. I lubił gorące kąpiele teraz tylko zimny prysznic.No właśnie Kochana ja też nie. stres być może. Przegrzanie jąder? Luźne gatki od 3 miesięcy, spanie bez, żadnych ciepłych kąpieli prysznic na koniec zimny na jajka, z chemią żadnej styczności, kariotypy sprawdzony i prawidłowy, ruch jest, alkoholu nie pije nigdy nie palił.
Kończą się pomysły.
Co się dzieje czemu nie śpisz?