reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

No dobra dziewczyny test papa i nifty - badają wady genetyczne płodu, a co jeśli robiłam PGT zarodków i wiem że są zdrowe genetycznie, mam raz jeszcze badać genetycznie dziecko? Przecież genetycznie w macicy zarodek się nie zmienił🤔
pgt tak naprawdę bylo robione z trofoblasu, a nie z zarodka samego - mogą zdarzyć się mozaiki itp.. Zatem zalecenie po pgt nadal jest, aby wykonać badanie oceniające ryzyko wad genetycznych. Wiadomo, że po badaniu pgt ryzyko, że genetycznie zarodek będzie jednak wadliwy jest meeeeega niskie, ale pomimo wszystko jest. Nipt bada też ryzyko mikrodelecji; uszkodzeń i ubytków na ramionach chromosomów; a pgt o ile mi wiadomo tego nie wybada. Niemniej jednak - nawet klinika przy wyniku zaleca wykonać badania w ciąży. No i dodam, że każde z tych badań to inna metoda badania :) i finalnie nie wszystko da się wybadać też - w sensie nikt nie zagwarantuje, że dziecko będzie zdrowe, bo są wady, których żadne badanie nie wykrywa. I z tym trzeba się liczyć w każdej ciąży - dla mnie to najmniej przewidywalny i kontrolowalny proces życiowy🤷‍♀️

reklama
pgt tak naprawdę bylo robione z trofoblasu, a nie z zarodka samego - mogą zdarzyć się mozaiki itp.. Zatem zalecenie po pgt nadal jest, aby wykonać badanie oceniające ryzyko wad genetycznych. Wiadomo, że po badaniu pgt ryzyko, że genetycznie zarodek będzie jednak wadliwy jest meeeeega niskie, ale pomimo wszystko jest. Nipt bada też ryzyko mikrodelecji; uszkodzeń i ubytków na ramionach chromosomów; a pgt o ile mi wiadomo tego nie wybada. Niemniej jednak - nawet klinika przy wyniku zaleca wykonać badania w ciąży.
Dziękuję za odpowiedź :-) czyli lepiej nifty niż papa? Czy zrobić i to i to?

Dziewczyny, fatalne wieści mam.

8 komórek dojrzałych/12, żadna się nie zapłodniła.
Embriolog (K. K.oziol) mówiła, że są jakieś "gąbczaste", a nie elastyczne. Pytali mnie czy brałam jakieś lekarstwa ale ja nic takiego nie brałam. Q10, l-karnityne, suple generalnie.

Sami z siebie próbują na 3 IVM i są w szoku, że coś takiego miało miejsce.

2 procedura, drugi raz 0 blastocyst.
Jeju jak mi przykro 😥😥😥😥 komórki gąbczaste? Hmm ciekawe dlaczego.... Kurcze a może przyjmujesz jakieś leki na stałe?

Dziękuję za odpowiedź :-) czyli lepiej nifty niż papa? Czy zrobić i to i to?
rozumiem po nicku ;), że płacisz za obydwa? wybacz, ale nie pamiętam, czy coś masz w historii (bo pappa i usg za free jest także, gdy wystąpiły poronienia i wady gen. w poprzednich ciążach; nie tylko z wieku matki - ale to pogadaj z lekarzem). Jeśli miałabym płacić i szczypałabym się z kasą to zrobiłabym od razu nifty i usg bez pappa - choć pappa to chyba z max 300 zł, więc też nie jakoś super dużo.

Dziewczyny, wiem że temat się już przewijał, ale jak na złość nie mogę nic znaleźć. Chce się zacząć suplementować przed następnym transferem (wrzesień/październik). Planuje kupić koenzym q10, l-arginine, witaminę D, polecacie coś jeszcze? 😊

Dziewczyny, wiem że temat się już przewijał, ale jak na złość nie mogę nic znaleźć. Chce się zacząć suplementować przed następnym transferem (wrzesień/październik). Planuje kupić koenzym q10, l-arginine, witaminę D, polecacie coś jeszcze? 😊
Ja miałam koenzym Q10 w dawce 200 mg, lkarnityne w dawce 1500, witamina D3 2000 j i prenatal uno, czyli kwas foliowy w dawce 800

rozumiem po nicku ;), że płacisz za obydwa? wybacz, ale nie pamiętam, czy coś masz w historii (bo pappa i usg za free jest także, gdy wystąpiły poronienia i wady gen. w poprzednich ciążach; nie tylko z wieku matki - ale to pogadaj z lekarzem). Jeśli miałabym płacić i szczypałabym się z kasą to zrobiłabym od razu nifty i usg bez pappa - choć pappa to chyba z max 300 zł, więc też nie jakoś super dużo.
Wiesz co jeśli jakiekolwiek badanie ma. Pomóc to nie będę na nie zalowac kasy

reklama
pgt tak naprawdę bylo robione z trofoblasu, a nie z zarodka samego - mogą zdarzyć się mozaiki itp.. Zatem zalecenie po pgt nadal jest, aby wykonać badanie oceniające ryzyko wad genetycznych. Wiadomo, że po badaniu pgt ryzyko, że genetycznie zarodek będzie jednak wadliwy jest meeeeega niskie, ale pomimo wszystko jest. Nipt bada też ryzyko mikrodelecji; uszkodzeń i ubytków na ramionach chromosomów; a pgt o ile mi wiadomo tego nie wybada. Niemniej jednak - nawet klinika przy wyniku zaleca wykonać badania w ciąży. No i dodam, że każde z tych badań to inna metoda badania :) i finalnie nie wszystko da się wybadać też - w sensie nikt nie zagwarantuje, że dziecko będzie zdrowe, bo są wady, których żadne badanie nie wykrywa. I z tym trzeba się liczyć w każdej ciąży - dla mnie to najmniej przewidywalny i kontrolowalny proces życiowy🤷‍♀️
Dobrze napisane 👏nie wszyscy wiedzą o tym, że badanie pgs zarodka nie zwalnia z prenatalnych... Tak jak podkreślił lekarz istnieje ryzyko mozaiki, no ale zdarza się to stosunkowo rzadko, jeżeli komórki trofoektodermy będą w porządku to prawdopodobnie zarodek też... I tego trzeba się trzymać 💪

Do góry