reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Moja sąsiadka urodzila blizniaki w 39tc, obaj sporo ponad 3kg wiec chyba różnie to bywa. Zawsze myslalam, ze jak blizniaki to malutkie, a tu widac niekoniecznie. Moja gin zawsze wage dzieci prawie idealnie oceniala na podstawie usg, cjoc wiaodmo - w pojedynczej ciazy na pewno latwiej.
Moje obie urodziły sie 49cm i ubranka na 50xm sluzyly im miesiąc.
W ktorym centulu sa Twojej dziewczyny?
Jedna w 75-90 cebtyl w 29tc 1560g chyba a druga przeskoczyła siatki centylowe 1860g. Tylko u syna tez tak było potem wracał potem znowu wyskakiwał. Poza tym nic mi nie mówią w tym szpitalu o tym jak długie są. Wszystkie badania idą bezpośrednio do lekarza. Jakiś papier dostałam z usg z tymi magicznymi skrótami, ale jakiś skromny😡
Ponoć jak różnica jest za duza między płodami to wskazanie do cesarki jest. Teraz mam isc na usg i jeszcze szyje będą oglądać. Mi mówiła, ze oni czekać nie będą dłużej niż 37tc bo to niebezpieczne. Nawet jak będę dobrze się czuła. A raczej myśle, ze szyjka nie wytrzyma do 39tc. Syna urodziłam w 38tc to z bliźniakami będzie wcześniej, poza tym miałam szytą szyjkę po porodzie to ponoć sprzyja rozwieraniu 😩

reklama
Moja sąsiadka urodzila blizniaki w 39tc, obaj sporo ponad 3kg wiec chyba różnie to bywa. Zawsze myslalam, ze jak blizniaki to malutkie, a tu widac niekoniecznie. Moja gin zawsze wage dzieci prawie idealnie oceniala na podstawie usg, cjoc wiaodmo - w pojedynczej ciazy na pewno latwiej.
Moje obie urodziły sie 49cm i ubranka na 50xm sluzyly im miesiąc.
W ktorym centulu sa Twojej dziewczyny?
A i pocieszyłaś mnie z tymi ubrankami bo spakowałam 50 a resztę większych mam w domu.

A miałaś problemy ze wzrostem endometrium czy roslo bez problemu? Bo nadmuarem estrofemu możesz je niepotrzebnie postarzyć... U mnie słabiej roslo i mialam zwiększane dawki.
Szału nie było, 9 mm ale w zupełności wystarczyło. Teraz mam bardzo mało czasu, po 10 dniach muszę włączyć proga aby transfer odbył się 9 lipca. Lekarz twierdzi, że najważniejsze jest Endo, ma być odpowiededniej grubości i wtedy mogę zacząć brać progesteron.

Jedna w 75-90 cebtyl w 29tc 1560g chyba a druga przeskoczyła siatki centylowe 1860g. Tylko u syna tez tak było potem wracał potem znowu wyskakiwał. Poza tym nic mi nie mówią w tym szpitalu o tym jak długie są. Wszystkie badania idą bezpośrednio do lekarza. Jakiś papier dostałam z usg z tymi magicznymi skrótami, ale jakiś skromny[emoji35]
Ponoć jak różnica jest za duza między płodami to wskazanie do cesarki jest. Teraz mam isc na usg i jeszcze szyje będą oglądać. Mi mówiła, ze oni czekać nie będą dłużej niż 37tc bo to niebezpieczne. Nawet jak będę dobrze się czuła. A raczej myśle, ze szyjka nie wytrzyma do 39tc. Syna urodziłam w 38tc to z bliźniakami będzie wcześniej, poza tym miałam szytą szyjkę po porodzie to ponoć sprzyja rozwieraniu [emoji30]

Ja tam mialam obsesje na punkcie przenoszenia i dla mnie 40tc to byla taka granica, ktorej nie chcialam przekraczac. Choc 37tc to troche wcześnie, ale mysle, ze lekarze mają swoje powody. Jelsi chodzi o cc to ja jestem fanką [emoji16][emoji16]
Ja mysle, se wazne zeby rosły w miare rowno, w sensie zeby obie przybieraly, a ze jedna bedzie większa druga mniejsza to moze taka ich uroda... Nie wiem, nie znam sie, pamiętam tylko, ze moja gin pilnowala tego zeby przybierala w normach, zwłaszcza od 35tc.

Ja tam mialam obsesje na punkcie przenoszenia i dla mnie 40tc to byla taka granica, ktorej nie chcialam przekraczac. Choc 37tc to troche wcześnie, ale mysle, ze lekarze mają swoje powody. Jelsi chodzi o cc to ja jestem fanką [emoji16][emoji16]
Ja mysle, se wazne zeby rosły w miare rowno, w sensie zeby obie przybieraly, a ze jedna bedzie większa druga mniejsza to moze taka ich uroda... Nie wiem, nie znam sie, pamiętam tylko, ze moja gin pilnowala tego zeby przybierala w normach, zwłaszcza od 35tc.
Bałaś się przenosić 😁 no tego jeszcze nie było. Większość z nas boi się urodzić wcześniej jesteś wyjątkowa 👍
Teraz będzie usg za dwa tygodnie to się dowiem. Wykańcza mnie to czekanie na wizyty.. tak żałuje, ze niemogę prowadzić tej ciąży u mojej gin. Albo to zmęczenie materiału, albo doganiają mnie realia szpitalne. A to pierwsza ciąża 40tc? A druga?

Bałaś się przenosić [emoji16] no tego jeszcze nie było. Większość z nas boi się urodzić wcześniej jesteś wyjątkowa [emoji106]
Teraz będzie usg za dwa tygodnie to się dowiem. Wykańcza mnie to czekanie na wizyty.. tak żałuje, ze niemogę prowadzić tej ciąży u mojej gin. Albo to zmęczenie materiału, albo doganiają mnie realia szpitalne. A to pierwsza ciąża 40tc? A druga?
Tak, słyszałam duzo historii, zlych historii zwiazanych z przenoszeniem i mialam obawy. Moja gin to rozumiala i wywolala mi porod w 40t1d. Wcześniejszego porodu sid nie balam, bo nie mialam plmien, skurczy, skracajacej sie szyjki itp to jakos o tym nie myslalam.
Drugi porod planowa cc w 39t1d. Moja gin pozwolila mi sibie wybrac termin między 1szym a 4tym dniem 39go tygodnia.
Juz niedługo, spokojnie. Masz juz termin porodu?

Ja prowadzę ciąże w szpitalu gdzie rodzą się nawet czworaczki. Myśle, ze to nie teoria. Ale to nie jest pewniak, ze u każdego będzie, tak samo jak rzucawka czy zatrucie ciążowe…ale jednak badają częściej.
A Ty w którym tygodniu urodziłaś? A pamiętasz masę dzieci? Bo ja się zastanawiam w którym tygodniu dzieci maja około 2 kg. Usg niby mówiło ze jedna to ma 1850 w 29tc ale usg to tylko szacuje. Moja bratanica miała mieć mniej niż 2kg no wcześniak i ważyła 2,5kg jak się urodziła. I te ubranka rozm 50 do którego tygodnia? Jak było u was?
37tc, 2800gr i 51cm i 100gr i 46cm - hipotrofia niestety.

reklama
Do góry