reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Moja sąsiadka urodzila blizniaki w 39tc, obaj sporo ponad 3kg wiec chyba różnie to bywa. Zawsze myslalam, ze jak blizniaki to malutkie, a tu widac niekoniecznie. Moja gin zawsze wage dzieci prawie idealnie oceniala na podstawie usg, cjoc wiaodmo - w pojedynczej ciazy na pewno latwiej.
Moje obie urodziły sie 49cm i ubranka na 50xm sluzyly im miesiąc.
W ktorym centulu sa Twojej dziewczyny?
Jedna w 75-90 cebtyl w 29tc 1560g chyba a druga przeskoczyła siatki centylowe 1860g. Tylko u syna tez tak było potem wracał potem znowu wyskakiwał. Poza tym nic mi nie mówią w tym szpitalu o tym jak długie są. Wszystkie badania idą bezpośrednio do lekarza. Jakiś papier dostałam z usg z tymi magicznymi skrótami, ale jakiś skromny😡
Ponoć jak różnica jest za duza między płodami to wskazanie do cesarki jest. Teraz mam isc na usg i jeszcze szyje będą oglądać. Mi mówiła, ze oni czekać nie będą dłużej niż 37tc bo to niebezpieczne. Nawet jak będę dobrze się czuła. A raczej myśle, ze szyjka nie wytrzyma do 39tc. Syna urodziłam w 38tc to z bliźniakami będzie wcześniej, poza tym miałam szytą szyjkę po porodzie to ponoć sprzyja rozwieraniu 😩

reklama
Moja sąsiadka urodzila blizniaki w 39tc, obaj sporo ponad 3kg wiec chyba różnie to bywa. Zawsze myslalam, ze jak blizniaki to malutkie, a tu widac niekoniecznie. Moja gin zawsze wage dzieci prawie idealnie oceniala na podstawie usg, cjoc wiaodmo - w pojedynczej ciazy na pewno latwiej.
Moje obie urodziły sie 49cm i ubranka na 50xm sluzyly im miesiąc.
W ktorym centulu sa Twojej dziewczyny?
A i pocieszyłaś mnie z tymi ubrankami bo spakowałam 50 a resztę większych mam w domu.

A miałaś problemy ze wzrostem endometrium czy roslo bez problemu? Bo nadmuarem estrofemu możesz je niepotrzebnie postarzyć... U mnie słabiej roslo i mialam zwiększane dawki.
Szału nie było, 9 mm ale w zupełności wystarczyło. Teraz mam bardzo mało czasu, po 10 dniach muszę włączyć proga aby transfer odbył się 9 lipca. Lekarz twierdzi, że najważniejsze jest Endo, ma być odpowiededniej grubości i wtedy mogę zacząć brać progesteron.

Jedna w 75-90 cebtyl w 29tc 1560g chyba a druga przeskoczyła siatki centylowe 1860g. Tylko u syna tez tak było potem wracał potem znowu wyskakiwał. Poza tym nic mi nie mówią w tym szpitalu o tym jak długie są. Wszystkie badania idą bezpośrednio do lekarza. Jakiś papier dostałam z usg z tymi magicznymi skrótami, ale jakiś skromny[emoji35]
Ponoć jak różnica jest za duza między płodami to wskazanie do cesarki jest. Teraz mam isc na usg i jeszcze szyje będą oglądać. Mi mówiła, ze oni czekać nie będą dłużej niż 37tc bo to niebezpieczne. Nawet jak będę dobrze się czuła. A raczej myśle, ze szyjka nie wytrzyma do 39tc. Syna urodziłam w 38tc to z bliźniakami będzie wcześniej, poza tym miałam szytą szyjkę po porodzie to ponoć sprzyja rozwieraniu [emoji30]

Ja tam mialam obsesje na punkcie przenoszenia i dla mnie 40tc to byla taka granica, ktorej nie chcialam przekraczac. Choc 37tc to troche wcześnie, ale mysle, ze lekarze mają swoje powody. Jelsi chodzi o cc to ja jestem fanką [emoji16][emoji16]
Ja mysle, se wazne zeby rosły w miare rowno, w sensie zeby obie przybieraly, a ze jedna bedzie większa druga mniejsza to moze taka ich uroda... Nie wiem, nie znam sie, pamiętam tylko, ze moja gin pilnowala tego zeby przybierala w normach, zwłaszcza od 35tc.

Ja tam mialam obsesje na punkcie przenoszenia i dla mnie 40tc to byla taka granica, ktorej nie chcialam przekraczac. Choc 37tc to troche wcześnie, ale mysle, ze lekarze mają swoje powody. Jelsi chodzi o cc to ja jestem fanką [emoji16][emoji16]
Ja mysle, se wazne zeby rosły w miare rowno, w sensie zeby obie przybieraly, a ze jedna bedzie większa druga mniejsza to moze taka ich uroda... Nie wiem, nie znam sie, pamiętam tylko, ze moja gin pilnowala tego zeby przybierala w normach, zwłaszcza od 35tc.
Bałaś się przenosić 😁 no tego jeszcze nie było. Większość z nas boi się urodzić wcześniej jesteś wyjątkowa 👍
Teraz będzie usg za dwa tygodnie to się dowiem. Wykańcza mnie to czekanie na wizyty.. tak żałuje, ze niemogę prowadzić tej ciąży u mojej gin. Albo to zmęczenie materiału, albo doganiają mnie realia szpitalne. A to pierwsza ciąża 40tc? A druga?

Bałaś się przenosić [emoji16] no tego jeszcze nie było. Większość z nas boi się urodzić wcześniej jesteś wyjątkowa [emoji106]
Teraz będzie usg za dwa tygodnie to się dowiem. Wykańcza mnie to czekanie na wizyty.. tak żałuje, ze niemogę prowadzić tej ciąży u mojej gin. Albo to zmęczenie materiału, albo doganiają mnie realia szpitalne. A to pierwsza ciąża 40tc? A druga?
Tak, słyszałam duzo historii, zlych historii zwiazanych z przenoszeniem i mialam obawy. Moja gin to rozumiala i wywolala mi porod w 40t1d. Wcześniejszego porodu sid nie balam, bo nie mialam plmien, skurczy, skracajacej sie szyjki itp to jakos o tym nie myslalam.
Drugi porod planowa cc w 39t1d. Moja gin pozwolila mi sibie wybrac termin między 1szym a 4tym dniem 39go tygodnia.
Juz niedługo, spokojnie. Masz juz termin porodu?

Ja prowadzę ciąże w szpitalu gdzie rodzą się nawet czworaczki. Myśle, ze to nie teoria. Ale to nie jest pewniak, ze u każdego będzie, tak samo jak rzucawka czy zatrucie ciążowe…ale jednak badają częściej.
A Ty w którym tygodniu urodziłaś? A pamiętasz masę dzieci? Bo ja się zastanawiam w którym tygodniu dzieci maja około 2 kg. Usg niby mówiło ze jedna to ma 1850 w 29tc ale usg to tylko szacuje. Moja bratanica miała mieć mniej niż 2kg no wcześniak i ważyła 2,5kg jak się urodziła. I te ubranka rozm 50 do którego tygodnia? Jak było u was?
37tc, 2800gr i 51cm i 100gr i 46cm - hipotrofia niestety.

reklama
Do góry