reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

To ja wiem, ale w PL podają jak cukierki nadal. Myslalam, ze to jest niewystarczające do „zakazania” leku. Jak widać w mądrym kraju tak, który nie chce ładować w rehaby niemowląt. A w PL jak zwykle... wszystko PIS leczył by modlitwą:-) to niech i nospe ciężarnym podają.
Moja ginekolog nie podaje, w szpitalu też nie otrzymywałam nospy.

reklama
Dziewczyny blastocysta 6.1.1 powinna się szybciej teoretycznie implantowac niż 3 czy 4 z przodu ??
Szybciej, 6 to juz chyba nawet wyszla z otoczki. Jak tam nastroj u Ciebie? ✊

@fredka84 cudowne wiesci ✊🏻✊🏻✊🏻Niech Cie caly ten szalony przebieg akcji w koncu zaskoczy! A co!!💪🏻💪🏻💪🏻 Pozytywnie nawet podwojnie!
@Ewunka o szalona kobieto o stalowych nerwach! Matko pamietam dopiero Twoja bete a tu juz rozwiazanie... ✊🏻✊🏻✊🏻
@Wesoła_Aga to fiolek alpejski??
Dziewczyny,
Jutro punkcja, osiągnęłam 19 jajeczek, z czego aż 14 jajeczek w lewym 😱 no powiem Wam, że bardzo się martwie o ten lewy jajnik. Zapytałam lekarza o hiperstymulację, to mnie zbył że tylko 2 dni będę czuć się gorzej. Dzwoniła do mnie pielęgniarka, że od wtorku mam brać aspirynę, ale nie zrozumiałam po co :(
Powodzenia!!
i nic sie nie martw - ja mialam 3 razy po okolo 20 jaj i za kazdym bez problemow. Bylo gorzej dojsc do siebie ale picie duzo wody i jedzenie nabialu pomaga. Wiec ja jogurty i woda non stop! Trzymam kciuki za piekne i zdrowe jaja a potem zarodki!!!

Wiesz z ta rehabilitacja to jest jeszcze taki myk, a wiem to z pierwszej reki, ze raz ze nadmoar nospy powoduje, ze napiecie miesniowe sie rehabilituje, a dwa... hmmm, ze to jest modne w PL i to latwy hajs. Przychodzi matka, bo cos tam ja znaiepokoi, mowi się jej, ze obnizone/zwiekszone napiecie i pyk iles tam wizyt wpada, bo wiaodmo - na szybko kazdy robi prywatnie. A ze pod to mozna podciągnąć wiele rzeczy, a sam termin jest ostatnimi laty osluchany to latwa kasa leci...
Ja tu przez 12 lat jak jestem i 5 obracam sie wsrod matek nie slyszalam zeby ktos byl u rehabilitanta z obnizonym napieciem u niemowlecia. W PL co druga znana mi matka...
Oj w PL to jeszcze modne jest diagnozowanie „zaburzenia przetwarzania słuchowego” prywatne poradnie diagnozują już 4l. Sama twórczyni tej metody, alarmuje, ze w przypadku dzieci z niską koncentracją itp badanie wyjdzie źle dlatego powinno się robic jak dziecko będzie odpowiednio duże. No i modne jest ADHD, dysleksja, Autyzm nagle wszystkie dzieci jakieś ułomne bo panie „nauczycielki” zapomniały ze pracują z dziecmi a nie kadrą kierowniczą znanego korpo :-)))

Tak, kariotypy ok, mam już dziecko poczęte naturalnie wiele lat temu i jest zdrowe
No to faktycznie pech... ale jeżeli jesteście zdecydowani na IVF - PGS to lepiej jak piszesz zacząć teraz. Jakość komórek spada z wiekiem. Pamietam jak u nas było 6l temu a teraz po latach ciężej było w te ciąże zajść. Ja transfer miałam miesiąc przed 37 urodzinami, wiec w podobnym wieku jesteśmy. Za mną cała procedura gdzie zarodki się po prostu nie implantowały. Tez myslalam o PGS, bo może u nas nie ma co kombinować bo fragmentacja jest kiepska. Ale kolejna procedura i dwa najlepsze podano i ciąża. Lekarz stwierdził, ze nie ma sensu PGS bo się nie implantują, najwyżej nic nie będzie. U Ciebie chyba szczescie w nieszczęściu, ze pięknie przyjmujesz zarodki. To pewnie pierwszy zdrowy zarodek i będzie ciąża :-))

Moja ginekolog nie podaje, w szpitalu też nie otrzymywałam nospy.
No to Ci powiem, mój wybryk IMiD no znany szpital :-) w 10tc jak pojechałam krwiaka nie znaleźli. A co dali duphaston, mimo ze progesteron był 100 bez leków bo łożyska dają rade. Proga zbadałam w klinice. I ofkorz nospa 3x2 :-) I po co?
Jak pojechałam do Orłowskiego bo brzuch się stawiał powiedzieli brac nospe, ale nie przesadzać jak silne skurcze będą. I byleby do 35-36tc bo oni nie szarpią się za wszelką cenę. Takie mam odczucie Ja. Chociaż mendy straszyli mnie ostatnio szpitalem... ale nie dam się ;-) będzie długa szyja jak u bociana.

Szybciej, 6 to juz chyba nawet wyszla z otoczki. Jak tam nastroj u Ciebie? ✊

@fredka84 cudowne wiesci ✊🏻✊🏻✊🏻Niech Cie caly ten szalony przebieg akcji w koncu zaskoczy! A co!!💪🏻💪🏻💪🏻 Pozytywnie nawet podwojnie!
@Ewunka o szalona kobieto o stalowych nerwach! Matko pamietam dopiero Twoja bete a tu juz rozwiazanie... ✊🏻✊🏻✊🏻
@Wesoła_Aga to fiolek alpejski??

Powodzenia!!
i nic sie nie martw - ja mialam 3 razy po okolo 20 jaj i za kazdym bez problemow. Bylo gorzej dojsc do siebie ale picie duzo wody i jedzenie nabialu pomaga. Wiec ja jogurty i woda non stop! Trzymam kciuki za piekne i zdrowe jaja a potem zarodki!!!
Chodzę i gładze brzuchola😎

Chyba dobrze, sama nie wiem, boje sie troszkę, że jak robilam siku albo kupe to się zbytnio napinałam i się coś porobilo... Chyba mam coś z głową 😑

Dziewczyny wracam do Was po 2 miesiącach rozłąki, po wielu tygodniach nieistnienia...w 8 tygodniu ciąży przeżyłam wstrząs psychiczny. Pojechałam do taty po odbiór pewnych rzeczy i zastałam go martwego na podłodze (mama w tym czasie była na drugim końcu Polski i opiekowała się wnuczką). Okazało się, że tata miał wylew, a ja miałam cały czas wyrzuty sumienia, że nie przyjechałam do niego kilka dni wcześniej jak planowałam, może wówczas żyłby 😪obecnie jestem pod opieką psychologa, który pomaga mi wrócić do normalności.. mój synek w brzuchu przeżył ten wstrząs i w 10 tygodniu biło mu pięknie serduszko, wielkością był o kilka dni do przodu. Niestety w 13 tygodniu na badaniach prenatalnych oglądałam już martwy płód 😪😪 Myślałam, że to moja wina, tego szoku, depresji, z której powoli wychodzę ale nie.. była to wada genetyczna, Trisomia 21..Wiem, że muszę być silna, stanąć na nogi i zawalczyć jeszcze. Została nam 1 sensowna blastocysta 4bb z 6 doby. Od pani embriolog wiem tyle, że rozwijała się bardzo dobrze, miała odpowiednie tempo, ilość komórek, w 5 dobie była już blastocystą tylko, że wczesną ale rozprężyła się później do 4. Wiem jedno, że błędem było niezbadanie blastocyst. W moim przypadku 2/2 transfery udane lecz zakończone poronieniem ze względu na wady genetyczne.. widocznie mamy jakiś bałagan w chromosomach mimo dobrych wyników badania fragmentacji DNA plemników, no ale mój wiek. Na chwilę obecną rozważam poddanie się kolejnej stymulacji i przebadanie blastocyst...nie wiem czy jest to racjonalne zostawiając ostatnią blastkę z 6doby,ale zależy mi na czasie.. młodsza nie będę. Boję się, że jeżeli wezmę ostatnią blastkę, pewnie nie wcześniej jak we wrześniu, bo tyle muszę odczekać po poronieniu, i jeżeli skończy się znowu poronieniem to jestem w plecy wiele miesięcy i napewno z jeszcze gorszymi oocytami. Za tydzień mam wizytę u lekarza, zobaczymy czy coś doradzi...jezeli uważacie, że to durny pomysł stymulować się, mając jeszcze 1 blastkę, to napiszcie.. Gdybym miała mniej lat to nigdy bym tak nie zrobiła, ale 1,5 miesiąca temu skończyłam już 38l.😔
Kochana bardzo mi przykro z powodu podwójnej straty 💔
Moim zdaniem kolejna stymulacja i badanie zarodków to bardzo dobry pomysł a tego ostatniego też możesz dorzucić do badania.

Chodzę i gładze brzuchola😎

Chyba dobrze, sama nie wiem, boje sie troszkę, że jak robilam siku albo kupe to się zbytnio napinałam i się coś porobilo... Chyba mam coś z głową 😑
Nic się nie stanie:-) to nie ma wpływu. Ja miałam takie zaparcia przez progesteron bo był ogromny i jeszcze leki brałam a ciąża jest.

Nic się nie stanie:-) to nie ma wpływu. Ja miałam takie zaparcia przez progesteron bo był ogromny i jeszcze leki brałam a ciąża jest.
Uff bo serio sobie coś wkrecilam. No i w środku w pochwie mi sie mega ciasno zrobiło, przed et i przed zastrzykiem z ovitrelle było tak nornalnie a teraz mi sie jakby tam zacisnelo i jak wkładam luteine czy estrofem to z trudem

reklama
No to faktycznie pech... ale jeżeli jesteście zdecydowani na IVF - PGS to lepiej jak piszesz zacząć teraz. Jakość komórek spada z wiekiem. Pamietam jak u nas było 6l temu a teraz po latach ciężej było w te ciąże zajść. Ja transfer miałam miesiąc przed 37 urodzinami, wiec w podobnym wieku jesteśmy. Za mną cała procedura gdzie zarodki się po prostu nie implantowały. Tez myslalam o PGS, bo może u nas nie ma co kombinować bo fragmentacja jest kiepska. Ale kolejna procedura i dwa najlepsze podano i ciąża. Lekarz stwierdził, ze nie ma sensu PGS bo się nie implantują, najwyżej nic nie będzie. U Ciebie chyba szczescie w nieszczęściu, ze pięknie przyjmujesz zarodki. To pewnie pierwszy zdrowy zarodek i będzie ciąża :-))
No właśnie, pech jak nic. Widocznie embriolog pechowo pokrzyżował oocyty z plemnikami, dobre plemniki poszły do złych oocytow .. W sumie na 3 dobre blastki chociaż 1 powinna być dobra, no ale widocznie tak nie jest.. W październiku miałam stymulację, ponad pół roku upłynęło ale nie jest to też czas bardzo odległy i embriolog mówił, że można byłoby uzyskać podobną ilość blastocyst bo moje komórki i ich rozwój morfologiczny do 3 doby oceniła na 5. Myślę, że mam dużą szanse na szczęśliwy finał, pod warunkiem, że będzie przebadana blastka. Mam nadzieję, że komórki trofoblastu, z którego biorą do badania są tożsame z komórkami zarodka i że będzie on wolny od wad generycznych związanych z nieprawidłową ilością chromosomów.

Do góry