reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Nie do końca bo jeśli porównujemy ten lek że szczepionką dla covid to znaczy że nie jest nic wart 🥴 ale dobra każdy ma swoje zdaniem dzięki za wyjaśnienie. Wg mnie dla mnie jest to lek zbyt ryzykowny bo jestem obciążona rodzinnie wszelkimi rakami jakie są :/
Chodziło mi bardziej o to, ze szczepionki niosą dużo dobra. Jednak szczepienie kobiet w ciąży to moim zdaniem nadal eksperymentowanie na nich i na dzieciach. Mimo, ze są doniesienia, ze szczepionka nie przechodzi przez lozysko.. to za rok dwa okaże się, ze jednak przechodzi itp. Jednak w przypadku covid ryzyko zachorowania jest duże. Populacja badań mała. Sami podejmujemy ryzyko... i tak już będzie całe życie:-) Bo wybierając coś zawsze coś innego tracisz. To podobne do historii z moim synem. Lekarze cały czas mówili ze jest ok. No, ale nie było, zaczęłam grzebać i dopadła mnie taka złość, bo nikt mnie nie informował o ryzyku. Wszyscy podejmują decyzje za Ciebie, moim zdaniem to niedopuszczalne.
Bardzo mi przykro, ze masz takie obciążenia. Szczęśliwi Ci co ich nie mają w ogóle.

reklama
Ja miałam mało kriotransferow, ale miałam kombinacje takie, ze w 6 dniu brania progesteronu miałam transfer blastki. Trudne pytania zadajesz:-) teoretycznie naśladujemy „idealny” cykl, ale już wiemy po ERA test ze takich cykli jest nie aż tak duzo. Okno implantacyjne potrafi się przesunąć do przodu, chyba zbyt wczesne okno implantacyjne rzadko się zdarza. Teoretycznie i standardowo w 5 dniu brania progesteronu masz mieć transfer. Jeżeli wykonany był test ERa to może się okazać, ze transfer blastocysty będzie w 4 albo w 6 dobie, czyli niestandardowo. A czemu się pytasz..?! Masz jakoś tak niestandardowo transfer? Ciekawe pytanie swoją drogą, bo receptywnosc endonetrium powinna po prostu być przy odpowiednich dawkach progesteronu. A dlaczego czekamy do 5 doby..?! Może chodzi o rozrost endometrium, ale ono już tak nie rośnie, nie wiem:-) chociaż jakaś synchronizacja musi być istotna, bo zarodki wolniejsze o jeden dzień są hodowane do 6 doby i podawane po rozmrożeniu w 5 dobie. To pokazało, ze one mają duże szanse jak dojrzeją w labie, ze ten jeden dzien opóźnienia powodował problemy z implantacją.
A ktory lekarz w tej klinice jest chetny na takie przesuniecia dni i blastek? Chetnie sie do niego pozniej wybiore... mozesz na priv podeslac namiar?

@kate_p7 bo Ty tu znawca jesteś, powiedz mi jak Ty uważasz z tym progesteronem
, przed przyjęciem blastki trzeba brać pelne 5 dni i 6 dnia jest transfer czy 4 dni się bierze proga, a piątego jest transfer? Nurtuje mnie to bardzo.
Mam:

Frozen-warmed blastocyst transfer after 6 or 7 days of progesterone administration: impact on live birth rate in hormone replacement therapy cycles​

Caroline Roelens et al. Fertil Steril.2020 Jul.
Jak widać podają blastocysty w 6 i 7 dniu przyjmowania progesteronu. Między podaniem blastocysty w 6 a 7 dniu współczynnik urodzeń był ten sam. Jednak podanie blastocysty w 7 dniu zmniejszało ryzyko poronienia( mniej pacjentek straciło ciąże).

Cześć moje piękne dziewczęta ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️😘😘 teskniłyście? Długo mnie nie było ale przychodzę z nowinami 04.06 monitoring u Przybycienia przed transferem zobaczymy jak endometrium 🤔 chlałam wino cały miesiąc 🤣 i zagryzała avokado 😁 może się uda że będzie grube 😁 @fredka84 @Gonia0605 jak się czujecie przed? Którego transfer?
No ba, pewnie że tęskniłyśmy za taką psiochą😜. To już za momencik działasz 💪
Ja na razie o jajka walczę, bo zarodków już ni ma 🤷

reklama
Do góry