reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Cześć moje piękne dziewczęta ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️😘😘 teskniłyście? Długo mnie nie było ale przychodzę z nowinami 04.06 monitoring u Przybycienia przed transferem zobaczymy jak endometrium 🤔 chlałam wino cały miesiąc 🤣 i zagryzała avokado 😁 może się uda że będzie grube 😁 @fredka84 @Gonia0605 jak się czujecie przed? Którego transfer?
Ja jeszcze nie mam daty... Trzymam kciuki ✊✊✊

reklama
@kate_p7 bo Ty tu znawca jesteś, powiedz mi jak Ty uważasz z tym progesteronem
, przed przyjęciem blastki trzeba brać pelne 5 dni i 6 dnia jest transfer czy 4 dni się bierze proga, a piątego jest transfer? Nurtuje mnie to bardzo.
Ja miałam mało kriotransferow, ale miałam kombinacje takie, ze w 6 dniu brania progesteronu miałam transfer blastki. Trudne pytania zadajesz:-) teoretycznie naśladujemy „idealny” cykl, ale już wiemy po ERA test ze takich cykli jest nie aż tak duzo. Okno implantacyjne potrafi się przesunąć do przodu, chyba zbyt wczesne okno implantacyjne rzadko się zdarza. Teoretycznie i standardowo w 5 dniu brania progesteronu masz mieć transfer. Jeżeli wykonany był test ERa to może się okazać, ze transfer blastocysty będzie w 4 albo w 6 dobie, czyli niestandardowo. A czemu się pytasz..?! Masz jakoś tak niestandardowo transfer? Ciekawe pytanie swoją drogą, bo receptywnosc endonetrium powinna po prostu być przy odpowiednich dawkach progesteronu. A dlaczego czekamy do 5 doby..?! Może chodzi o rozrost endometrium, ale ono już tak nie rośnie, nie wiem:-) chociaż jakaś synchronizacja musi być istotna, bo zarodki wolniejsze o jeden dzień są hodowane do 6 doby i podawane po rozmrożeniu w 5 dobie. To pokazało, ze one mają duże szanse jak dojrzeją w labie, ze ten jeden dzien opóźnienia powodował problemy z implantacją.

Cześć moje piękne dziewczęta ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️😘😘 teskniłyście? Długo mnie nie było ale przychodzę z nowinami 04.06 monitoring u Przybycienia przed transferem zobaczymy jak endometrium 🤔 chlałam wino cały miesiąc 🤣 i zagryzała avokado 😁 może się uda że będzie grube 😁 @fredka84 @Gonia0605 jak się czujecie przed? Którego transfer?
Suuuper czyli kiedy wstepny termin transferu??💪🏻💪🏻💪🏻

reklama
I co teraz? Co robić? Nie godzić się? Mi transfer z filgrastimem dał pierwszy raz w życiu pozytywną betę...
Być świadomym „ryzyka” i podjąć decyzje na podstawie dostępnych danych. Każdy ma swój rozum, swoją historie i poziom desperacji:-) gdyby nie było syna pewnie próbowałabym wszystkiego. A gdy już go mam to „ryzyko” jest dla mnie nieakceptowalne. Mimo, ze 5-6 lat temu nie nazwałabym tego poziomu braku danych nawet ryzykiem.
Co do tego, ze coś się udało napewno przez ten lek to tez duże założenie. Bo nie można dwa razy transferować tego samego zarodka i nigdy nie mamy dwóch takich danych cyklów itp... Zarodki ludzkie są jednym z najbardziej wadliwych embrionów i niestety czasem trafi się 7 który dopiero da ciąże. Co nie zmienia faktu, ze są kobiety które takich leków potrzebują, bo bez nich nie byłyby w ciąży. No, ale to znowu gdzie tu jest przypadek a gdzie norma? I kręcimy się w kółko. Z tym lekiem jest trochę jak ze szczepionką na covid w przypadku ciężarnych...

Do góry