reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Mam doła. Dzisiaj dopiero 3 dzień a już tylko 3 zarodki zostały. Pewnie nawet nie dotrwają do blastki a o pgda to już mogę zapomnieć, bo nie będzie co badać.
Strasznie szybko się wykruszają 😞
Przytulam kochana, na pewno bardzo boli, tym bardziej że nie masz na nic wpływu, zrobiłaś wszystko. Trzeba wierzyć że w śród tych 3 jest wasz Cudzik

Mam doła. Dzisiaj dopiero 3 dzień a już tylko 3 zarodki zostały. Pewnie nawet nie dotrwają do blastki a o pgda to już mogę zapomnieć, bo nie będzie co badać.
Strasznie szybko się wykruszają [emoji20]
Kurde no wykryszaja się.. ale miejmy nadzieję, że te 3 z Wami zostaną i będą się dobrze rozwijamy [emoji110][emoji110][emoji110]

co to są integryny ? 😱😱😱
Między endometrium a zarodkiem dochodzi do ekspresji wielu molekuł. I tak w endonetrium masz integryny b1 i b3 ( bodajże) to od zarodka zależy, czy te integryny zmienią się w b2. Nie kumam dokładnie tego tematu. Wiem napewno, ze zła ekspresja integryn w endonetrium utrudni implantację zarodkowi. A jest teoria, ze jeżeli jest on „ zbyt hałaśliwy” to endometrium go pogna. Czyli oprócz tego czy zarodek zdrowy musi dobrze oddziaływać z endometrium - powodować odpowiednią odpowiedz endonetrium( wywalenie protein i wielu innych związków chemicznych). Nie do końca sama rozumiem czy to reakcja integryny endo - integryny embryo, czy embryo działa jak klucz- zamek i jest ekspresja integryn. Mogę coś poszukać, ale to trudny temat :-)

Wiem, że jest to przykre jak padają zarodki bo każda z nas chciałaby mieć ich jak najwięcej...ale pamiętaj nie przekreśla to szansy na choćby 1 zdrową blastkę 🤗 pamiętam wywiad lekarza gdzieś w sieci, który powiedział, że szczególnie pamięta przypadki kobiet, które ze stymulacji uzyskały 1 komórkę, która się zapłodniła, dobrze podzieliła i przetrwała do 5 doby, a finalnie dała zdrowa ciąże 😉nie trwać wiary ✊ ja wiem, że wiek.. ale często słyszy się o ciazach ok 40 🙂

C8F37EA9-723A-47E7-93BF-8D2F15DCC317.jpeg

Kochane nie poddawajcie się !!! Jestem już z malutką 7 miesiąc, udało się po wielu wyrzeczeniach, łzach, złości, frustracji itp jeszcze sporo przed nami ale trzeba próbować, musicie być silne. Wierze w Was ♥️

reklama
No, ale zostały te najlepsze komórki teraz czas na plemnik :-) jak są A to wszystkie dojadą do blastki najprawdopodobniej :-)

Do góry