Ja jakoś nie widziałam zatrzęsienia CC w orlowskim. Oczywiście są, ale nie jest tak duzo. U mnie bliźniaki i jak będą dzieci dobrze ułożone to tez SN ma być. Bo to najlepsze dla dziecka. Ja tam nikomu w tyłek nie zaglądam. Ktoś chce CC to niech robi to jego dziecko nie moje. Nie wiem jakie, ktoś miał przejscia, ze chce koniecznie CC mimo, ze nie ma wskazań. Swoją drogą ja rodziłam SN bo niby taki bezpieczny i w ogóle. Dla syna to może i dobry, ale dla mnie to był hardcore. Bo przy porodach SN tez są komplikacje. Chociaż dzięki SN mam teraz mniejsze ryzyko przy bliźniakach. Zatem jak pierwsza ciąża a nie wiadomo ile ich będzie, bo młoda jesteś ;-) to lepiej SN. Bo po CC to już tylko CC a czwarte CC już jest mega ryzykowne.Tutaj jest info odnośnie Referencyjności Link do: Ciąża i poród - Informator
Madalińskiego i Żelazna bardzo cisną na SN, nie powinno tak być, ale myślę, że to wynika z tego, że robione jest bardzo dużo CC a wskazania często są naciągane co prawdę mówiąc mi również się nie podoba, powinna być większa edycja pacjentek, ale i elastyczność lekarzy co do sytuacji w trakcie akcji porodowej. Mam to szczęście, że trafiłam na super lekarza i położną, którzy powiedzieli mi chyba o wszystkim, o dobrych i złych stronach obu porodów, wyjaśniono dokładnie w którym momencie można z SN przejść na CC a w którym nie jest już to możliwe, ale lekarz podkreślił, że są to już marginalne sytuacje.