reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny wiecie dlaczego wprowadzono zapis, ze po 20latach mrożenia nadmiarowe zarodki przechodzą na rzecz państwa i państwo ma prawo robic z nimi co chce?
Bo według statystyk prowadzonych w UE ( łącznie z krajami które pozwalają na niszczenie zarodków) 90% zarodków jest mrożonych powyżej 10lat, 7% idzie do badań w krajach których można mieszczyc zarodki w celach naukowych. zaledwie 3% z nich idzie do adopcji. Tyle w temacie „ ja to napewno oddałabym do adopcji” Geberalnie zarodki są mrożone czasem, aż do smieci właścicieli. W kraju w którym zyjemy obecnie niszczenie zarodków jest zabronione. W 2014r przed ustawą o leczeniu niepłodności nie było takiego zapisu. Obecnie rozwiązań jest kilka tej sytuacji, nie trzeba wracać po zarodki, ani oddawać do adopcji. Swoją drogą zadziwia mnie jak łatwo się mówi ludziom oddaj do adopcji nie mając pojęcia co to właściwie znaczy. W naszym kraju nic nie jest prawnie uregulowane od dawstwa po AZ, warto się zapoznać z regulacjami prawnymi. Obecnie w PL tylko uregulowana jest adopcja społeczna. Do tego z mojego punktu widzenia w OA masz całe procedury przygotowawcze dla rodziców adopcyjnych a tutaj przy AZ jedna rozmowa z psychologiem..?! Gearancji nigdy nie ma, ale w OA rodzice adopcyjni są jednak lepiej przygotowani.

No ciężko czekać, a kiedy planujesz testować?
Jak mnie wcześniej krew nie zaleje to po 14 dniach- czyli 2.03.Nie chce się robic wcześniej bo będę się nakrecac jak coś będzie nie tak- ze za wcześnie,że mogłam poczekać. A tak po 14 dniach będzie pewność albo w jedną albo w drugą stronę. A tak w ogóle to najlepiej jakbym w ogóle nie musiała tego testu robic🙈. Boję sie😣

Jak mnie wcześniej krew nie zaleje to po 14 dniach- czyli 2.03.Nie chce się robic wcześniej bo będę się nakrecac jak coś będzie nie tak- ze za wcześnie,że mogłam poczekać. A tak po 14 dniach będzie pewność albo w jedną albo w drugą stronę. A tak w ogóle to najlepiej jakbym w ogóle nie musiała tego testu robic🙈. Boję sie😣
No to życzę Ci wytrwałości do tych 14 dni:). Tutaj dziewczyny zazwyczaj 6 dpt testują betę i w większości daje to wskazówkę w którą stronę to idzie, beta powinna być już 2 cyfrowa. Ale i tak i tak sam 1 wynik nic nie powie, tylko przyrosty. Ech najpierw walka o betę, a potem wcale nie jest łatwiej z tym baniem się...także siły i wytrwałości! I dawaj znać:)

Teraz masz większe szanse z dwóch zarodkow, że przynajmniej jeden się zagnieździ... Wiesz jakie miały oznaczenia? To 5-dniowe, tak? Najważniejsze żebyś miała dużo spokoju... Postaraj się nie denerwować... Masz jeszcze zarodki na kolejne próby, więc to daje trochę komfortu psychicznego... Skup się na czymś co lubisz, jakieś seriale, książki... I podziwiam za cierpliwość, jeśli chcesz czekać 14 dni... 😚

No to życzę Ci wytrwałości do tych 14 dni:). Tutaj dziewczyny zazwyczaj 6 dpt testują betę i w większości daje to wskazówkę w którą stronę to idzie, beta powinna być już 2 cyfrowa. Ale i tak i tak sam 1 wynik nic nie powie, tylko przyrosty. Ech najpierw walka o betę, a potem wcale nie jest łatwiej z tym baniem się...także siły i wytrwałości! I dawaj znać:)
Tak wiem ze dziewczyny testują 6 dni po transferze ale wiesz jak wynik jest nie jednoznaczny to i tak spokoju nie ma...zresztą jak sama napisałaś -im dalej w las tym nie jest łatwiej 😊. Będę dawać znać

Teraz masz większe szanse z dwóch zarodkow, że przynajmniej jeden się zagnieździ... Wiesz jakie miały oznaczenia? To 5-dniowe, tak? Najważniejsze żebyś miała dużo spokoju... Postaraj się nie denerwować... Masz jeszcze zarodki na kolejne próby, więc to daje trochę komfortu psychicznego... Skup się na czymś co lubisz, jakieś seriale, książki... I podziwiam za cierpliwość, jeśli chcesz czekać 14 dni... 😚
Wiem tylko że wczesne blastocysty. Właśnie mam zamiar zaraz iść z moimi owczarkami na spacer. Przynajmniej się odstresuje😁. Nie mam już na nic wplywu

reklama
Do góry