reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Stres mega! Tym bardziej, że miałam 5 rokujacyh dobrych zarodków i w stadium blastki zostały już tylko dwa. Czekam dosyć długo bo 8.01 miałam punkcję a do badania pojechały dopiero 27.01 wiec nie od razu :-( Jestem umówiona z lekarzem na telefon jutro, powiedział, ze nie ma sensu umawiać się w tym celu na wizytę. Czy dostanę raport ? Nie wiem, ale widziałam , ze dziewczyny po transferach dostawały. Ty już jesteś zdecydowana na drugą stymulację ? Ja to oczywiście też biorę pod uwagę, ale zastanawiam się czy nie odczekać 3 miesięcy a w tym czasie mocno suplementować siebie i partnera żeby wynik był lepszy...
tak,mojr zarodki nie zostaly wyslane jeszcze bo jak sie wysle i ma jakis prawidlowy to wg prawa polskiego nie mozna tobuc kolejnej stumulacji bez wykorzystania zamroxonych, jedyna furtka to ze sie zbieta do badania bo wtedy taniej. z tym odpadaniem w trakcie to xnam ten bol:( w 3 dobie mielismy 7 a w 5 juz tulko 2 i potem z doby 6 jeden. oby Twoje dwa okazy sie zdrowe, ja niestety msm historie wielu poronien i chce wyslac przynsjmniej 5 fo badania. z ta suplementacja dobry pomysl, ja juz od dawna biore ale zwiekszylam dawke koenzumu,maz bierze tersz 3 miesuac ptofertil wiev mam nadzieje ze na stymulacjr pod kojiec litego przelozyvsie juz to na plemniki, dawaj znac jsk wyniki i oby bylo pieknie!

Brak miejsca do przechowywania to dramat... My mamy komórkę, ale mąż ją zaanektował podstępnie na swoje gadżety... Tylko parę słoików z grzybkami i papryką mogę tam trzymać... Duża szafa w sypialni i przedpokoju pękają w szwach... Nie mówiąc już o kuchni... Co by było przy większej liczbie osób..? Boję się myśleć...
Gadżety mojego męża są wszędzie 🙃 i to głównie na jego rzeczy potrzebujemy miejsca. Szafa w sypialni, pod łóżkiem, w samochodzie, coś tam u rodziców i u znajomego, z którym pracuje- mąż jest elektrykiem, więc i sprzęt, i jakieś materiały.

reklama
Jestem w tym temacie jeszcze zielona, czytam od jakiegoś czasu to forum i dowiaduje się tu więcej rzeczy niż na wizycie u lekarza 🙈mogłabyś mi powiedzieć gdzie te zarodki są wysyłane i jaki jest koszt takiego badania?
To zależy od kliniki, wiem, że są takie, które robią te badania na miejscu. Ja się leczę w Invimedzie i stąd sa wysyłane do najlepszego laboratorium w Hiszpanii, które ma największe doświadczenie : Igenomix. Oczywiście piszę w skrócie, że zarodki sa wysyłane, ale to nie zarodki tylko przed mrozeniem w stadium blastki robi im się puncję i pobiera komórki, które następnie są badane pod kątem wad genetycznych przenoszonych przez rodziców. Ja wskazań do takich badań nie miałam, nie mamy obciążenia genetycznego w rodzinie, nie było poronień etc. zdecydowaliśmy sie ze względu na mój wiek 39 lat. I nie żałuję. Oszczędzam sobie w ten sposób traumy poronień a jesli jednak poronię to będę wiedziała gdzie szukac przyczyny. No i wobecnej sytuacji politycznej w Polsce związanej z aborcją wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Koszt badań w mojej klinice to 7800 zł za 1-4 zarodków, powyżej 5 płaci sie 9500. Co do samego badania wyklucza diagnozuje zarodek pod kątem najpopularniejszych abberacji czyli : (wklejam)
Diagnozowane są zarówno aberracje chromosomowe (liczbowe i strukturalne) m.in.: zespól Turnera, zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Pataua, zespół Klinefeltera, jak również choroby monogenowe o znanym podłożu genetycznym m.in. hemofilia, stwardnienie guzowate, choroba Huntingtona, mukowiscydoza, głuchota wrodzona, rdzeniowy zanik mięśni (SMA), dystrofie mięśniowe Duchenne’a i Beckera.

Do góry