reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny a ja się zastanawiam czy ktoś korzystał z programu w Invimedzie (12 komórek dawczyni)? Jestem ciekawa ile z takiego pakietu komórek ma szanse realną (!) by poprawnie się rozmrozić i zapłodnić? Ktoś cos?

PS. W Novum miałam pakiet 3 komórek - wszystkie się dobrze rozmroziły, jeden zarodek obumarł po zapłodnieniu w 2 dobie. Pozostałe klasy 1 w 3 dobie transferowane.

My mamy obok bloku Biedrę :-) :) Lidl kawałek dalej, trzeba podjechać, więc siłą rzeczy cześciej jestesmy w Biedronce, mam i tu i tu sprawdzone rzeczy, które kupujemy. Po rzeczy, których nie ma w B i L, to jedziemy do Auchan. A np. po wodę to zawsze do Makro :-) :) Jajka swojskie moi rodzice od kogoś biorą i my od nich, tak samo teściowa od kogoś i my od niej :rofl2: Dżemy różne smaki, soki malinowe, ogorki kiszone, teraz paprykę z czymś w słoikach moja mama robic, więc mamy w spiżarni od niej 2 pełne półki słoików 🙈 My rzadko jemy pieczywo, nie mamy nawet chlebaka :-D I kupujemy wtedy kiedy akurat będziemy jeść :rofl2: I też jeżeli już jem to wolę prawdziwe masło, czy jakąś osełkę czy łaciate. Margaryny typu Rama czy coś nigdy nie mieliśmy w domu, a teściowa tylko takich używa :szok: Jak raz nam zrobiła kanapki to nie dość, że właśnie z masłem roślinnym, to jeszcze grubość tego masła na pół cm, gdzie ja ledwo co nożem smaruje :szok: Moj tata często robi sam masło, wtedy takie ze świeżym chlebem to uwielbiam 😍

Właśnie wstawiłam do piekarnika biszkopt na tort dla teściowej 🙈
😅 😅 😅 😅 😅 u mnie babcia to jeszcze mnie pasła takim chlebem i tej margaryny tyle ze w dziurki od chleba wchodzilo - do tej pory mam odruch wymiotny PRZEPRASZAM J tez czasam i do biedry wejde ale denerwuje mnie to ze tam jest tak wszystko porozrzucane na tych paletach jak w jakiesj hurtowni i nigdy sie nie moge odnalezc a jak cos rzuca z promocji to i tak nigdy na to nie zdaze bo nie ma ;) Ja mam swoje sloiczki bo mam jakas dziwna pasje robienia na jesien wszystko w sloiki - poporstu uwielbiam od ogorkow z chylii, kurkuma, po salatki, buraczki, pomidory i ju tu kiedys pisalam - w tym roku tego nie zrobilam: ananas, truskawkazasypane cukrem waniliowym i zalane rumem - pychhhaaa i jednym sloiczkiem sie opijasz ;) Musze zrobic dzisiaj jakies ciasto i zobacz juz maslo idzie ;)

Jeszcze musisz założyć że zostajesz całe życie w domu. Często mąż znajduje sobie nową rodzinę. Ja nie wiem co bym zrobiła, po prostu nie wiem.....jednak chce mieć wybór. Już teraz jest mi ciężko , ogarnąć wszystkie sprawy, nie będę kusiła losu, kończę i daruje sobie transfer ostatego zarodka. Jeszcze wprowadzili zdalne nauczanie, udają że taka forma edukacji jest możliwa, no głupich z ludzi robią. Dla mojego dziecka lat 11 to jest dramat.
dokładnie. Wiesz co. nikt nie wie co by zrobił dopóki bo to nie spotka. tak jest że wszystkim. Dlatego pewne sfery powinny pozostać zgodne z wtborem jednostki ktorej to dotyczg A nie kanonem jakiejs wiary. Państwo natomiast u nas jest kościelne i oto tego skutki.

Dziewczyny a ja się zastanawiam czy ktoś korzystał z programu w Invimedzie (12 komórek dawczyni)? Jestem ciekawa ile z takiego pakietu komórek ma szanse realną (!) by poprawnie się rozmrozić i zapłodnić? Ktoś cos?

PS. W Novum miałam pakiet 3 komórek - wszystkie się dobrze rozmroziły, jeden zarodek obumarł po zapłodnieniu w 2 dobie. Pozostałe klasy 1 w 3 dobie transferowane.
Najlepiej mieć gwarancję blastek. Zarodki w trzeciej dobie to jednak dużo mniejsza szansa na sukces.
A te 3 w Nov.um to były twoje komórki?

dokładnie. Wiesz co. nikt nie wie co by zrobił dopóki bo to nie spotka. tak jest że wszystkim. Dlatego pewne sfery powinny pozostać zgodne z wtborem jednostki ktorej to dotyczg A nie kanonem jakiejs wiary. Państwo natomiast u nas jest kościelne i oto tego skutki.
W sumie ja już mam.zdrowe.dzieci w domu, jestem szczęśliwa ale kuwa jakoś mnie wkurzyli .....jak można tak uprzedmiotowić kobiety. Jeszcze głównie faceci o tym decydują.

reklama
Żeby tylko było jeszcze stać ten kraj na zapewnienie wszystkim chorym dzieciom godnych miejsc w hospicjach i innych ośrodkach z pełną opieka medyczna i rehabilitacja. Patrzac wyłącznie z punktu widzenia finansowego decyzja rządu a ciężar i rozpacz spada na barki rodziców. Kobiety będą wyłączane z aktywności zawodowej, a status finansowy rodziny coraz niższy. Nie pomoże tu 500+ zresztą niedługo jeszcze będzie rozdawany. 🥺 Czy mi się wydaje czy podały głodu by badania prenatalne nie były finansowane?
Co do badań prenatalnych to tak jak pisałam Rzecznik Praw obywatelskich się wypowiadał, że należy znieść ponieważ nic nie wnoszą a się przyczyniają do aborcji. Najsmutniejsze jest to że żaden lekarz w tej chwili się nie wypowiada, pamiętam że tylko prof. Dębski ze szpitala bielańskiego bardzo walczył o zachowanie kompromisu. No, ale on już zmarł a reszta ma to gdzieś.

Do góry