reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
O widzisz, cenna rada. Czyli jeżeli nie zbadam, a ostatecznie np. nie mam tej mutacji to mogę brać ten lek bez problemu? A to nie jest na receptę? 🤔
Może większa dawka jest na receptę, ale 4 mg możesz kupić bez problemu. Konsultowałam z Pa.śnikiem i powiedział, że w zupełności wystarczy. Możesz brać aktywny kwas foliowy bez obaw. Zawsze lepiej się przyswaja. A u kobiet z mutacją zwykły nie przyswaja się wcale

Ja uważam wręcz przeciwnie. Mój mąż miał świetne wyniki nasienia 60 mln na ml i zostało zamrożone bo wiedziałam ze na punkcję jade sama. Po odmrożeniu było bardzo kiepskie i ostatecznie dwie komórki się nie zapłodnily dwa zarodki w 3 dobie padły i zostały 2 zarodki. Także ja nie polecam mrożenia jeśli nie jest to absolutnie konieczne .
Mój mąż miał dodatkowo biopsje bo wyniki też dosyć słabe i wysoka fragmentacja. Więc mieliśmy nasienie świeże i z biopsji ale jak się później okazało 3 zarodki z 8 mamy z tego nasienia z biopsji.
Mój nasienie miał pobierane z biopsji wiec jak najbardziej i mamy kilka fiołek zamrożonych
W naszym przypadku tez musieliśmy mrozić bo mąż zaczynał leczenie i baliśmy sie ze nasienie będzie dużo słabsze. Ale i nas rozmrozilo się elegancko i było bardzo dobre, mamy 8 zarodków.
Na pewno każdy przypadek jest inny. Ja mówię tylko ze swojego doświadczenia i poprostu odradzam jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Z perspektywy czasu wiem ze świeże plemniki mogłyby być lepsze. A jak wiadomo do icsi nie trzeba dużej ilosc zaledwie kilka sztuk ale dobrej jakości. [emoji110] u nas ruch a z ilości 34% spadł do 1% po rozmrożeniu [emoji3064]
Dzięki dziewczyny za opinie.
U nas jest tylko 5 mln na mln, 15 mln całość i 1% morfo.
Bierze suplementy już 4 mce i na 7.12 ma następny termin. Mam nadzieję że się trochę poprawia. Ale czy w klinice wystarczy takie nasienie...? Nie wiem [emoji20]

Dzięki dziewczyny za opinie.
U nas jest tylko 5 mln na mln, 15 mln całość i 1% morfo.
Bierze suplementy już 4 mce i na 7.12 ma następny termin. Mam nadzieję że się trochę poprawia. Ale czy w klinice wystarczy takie nasienie...? Nie wiem [emoji20]
To jeszcze w normie..., są tu delikwenci z dużo gorszymi wynikami (np. mój ;) ). Zarodki zapłodnione, dobrej klasy. Niestety ciąży jak dotąd brak, ale cały czas wychodzi coś u mnie. Też pytałam czy nie można zbierać, ale powiedzieli mi, że to tak nie działa...

Może większa dawka jest na receptę, ale 4 mg możesz kupić bez problemu. Konsultowałam z Pa.śnikiem i powiedział, że w zupełności wystarczy. Możesz brać aktywny kwas foliowy bez obaw. Zawsze lepiej się przyswaja. A u kobiet z mutacją zwykły nie przyswaja się wcale
To super.. w takim razie od dwóch lat mogłabym równie dobrze wcinać tic taci zamiast kwasu foliowego [emoji23]

Szukam w necie i widzę tylko ActiFolin 0,8 mg albo znalazłam 2mg, to wtedy 2 tabletki trzeba brać ? 🙈 Jutro skoczę do apteki po niego i po magnez. Bierzecie/brałyście jakieś konkretne witaminy we wczesnej ciąży? Bo ja oprócz standardowych leków biorę witaminę D i zacznę magnez i tak się właśnie zastanawiam co jeszcze ?

@maria_92 dokładnie o tym samym pomyślałam :rofl:

reklama
Do góry