reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja nie, ale pomaga podobno Zastanawiam się nad tym, jak w końcu dojdę do transferu✊✊✊Ja bym brała jak masz możliwość 😘

sluchajcie teorii:
1. endometrioza jest poza macica i raczej nie ma wplywu na jakosc komorek jajowych - prawda to?
2. badanie genetyczne zarodka daje pewnosc ze jest szansa na zdrowa ciaze. A brak implantacji to moze byc rowniez skutek wadliwych genetycznie zarodkow - prawda to?
3. Moje pytanie: czy jesli zrobie KARIOTYPY pary, to moge byc pewna ze zarodki nie beda juz mialy wad genetycznych?
Czy przy kariotypach bez wad (dobry wynik) moga byc wadliwe genetycznie zarodki?
- to jaki jest podzial: co wyjdzie w kariotypach a co moze jeszcze powodowac wadliwy genetycznie zarodek ? (a nie wyjdzie w kariotypach)?

o takie o mam rozterki ...

reklama
No nogi - tzn kość udowa wychodzi na 37tyd i tak samo główka, tylko brzuszek wyszedł na 38tydz. W 32tyg mały ważył 2125g a w 35 już 2700g wiec dość sporo przybrał w plus minus 3tyg
Ale to jest normalne przybieranie na tym etapie ciazy. 200g tygodniowo to nie jest za dużo. Po prostu będzie dużym dzieckiem i tyle.

Ja tylko przypominam, że czekam na info co i jak [emoji8][emoji16]
No wlasnie... w strasznie wielkich krzakach Pani siedzisz... @Murawa
😎😎😎

A ja bylam na wizycie konsultacyjnej...
Czuje nacisk mocny u nich na:
- zapładnianie zgodnie z ustawa 6 komorek (ale do przeforsowania)
- hodowla do 5 doby (chcialam cos zostawic w 3 dobie ale odpada)
- transfer tylko odroczony (to nawet lepiej)
- transfer tylko na cyklu naturalnym
- jeden zarodek (ale wiem ze daja tez dwa)
- nacisk na pgs
- stosowanie zalecen immunologa ok ale niechetnie
i jestem bardzo ciekawa jakimi lekami stymuluja...
I tez odnosze wrazenie ze embriolodzy moga byc calkiem ok...
Twierdza tez ze czesto duza ilosc komorek jajowych (u nas poprzednio 15) nie przeklada sie na ich jakosc (u nas prawda bo zarodki 4bb i 4cc ktorych oni pewnie by nawet nie mrozili - i co jesli ja tylko takie bede miala? Zostane z niczym.)

Spotkalyscie sie z taką teorią?
@annemarie co myslosz o tym?

sluchajcie teorii:
1. endometrioza jest poza macica i raczej nie ma wplywu na jakosc komorek jajowych - prawda to?
2. badanie genetyczne zarodka daje pewnosc ze jest szansa na zdrowa ciaze. A brak implantacji to moze byc rowniez skutek wadliwych genetycznie zarodkow - prawda to?
3. Moje pytanie: czy jesli zrobie KARIOTYPY pary, to moge byc pewna ze zarodki nie beda juz mialy wad genetycznych?
Czy przy kariotypach bez wad (dobry wynik) moga byc wadliwe genetycznie zarodki?
- to jaki jest podzial: co wyjdzie w kariotypach a co moze jeszcze powodowac wadliwy genetycznie zarodek ? (a nie wyjdzie w kariotypach)?

Ad 1 - od zawsze slyszlalam, że endomeda ma właśnie ogromny wpływ na jakość komórek, uposledza je, natomiast jak już w ciaze zajdziesz to nie przeszkadza w jej utrzymaniu
Ad 2 nie wiem
Ad 3 - kariotypy nie badają wszystkiego. Jeśli są ok to oczywiście zwiększają szanse na to, że dziecko będzie zdrowe natomiast nie dają takiej pewności.

sluchajcie teorii:

Endometrioza w jajnikach wpływa na jakość komórek. endometrioza w macicy wpływ może mieć na implantację. Bo endometrioza to przewlekły stan zapalny organizmu.
Badania genetyczne PGD- szukamy wadliwego „genu” rodziców. Macie w kariotypach zadka choroba genetyczna i wtedy szukamy „kopii” w embrionie jak jest uznajemy ten zarodek za wadliwy.
w embrionach mogą być wady chromosomalne- zbyt duza ilość chromosomów ich inna kolejność itp. Wtedy badanie PGD nie wychwyci wad chromosomalnych np. ZD czy dodatkowego chromosomu płuci.
wtedy stosujemy PGS. Mimo zastosowania diagnostyki PGS zaleca się badania prenatalne bo i tak nie ma gwarancji zdrowej ciąży. Zarodki uznane za zdrowe zawsze mogą być „wadliwe” a i mogą mieć inny metabolizm i potencjał przyzyciowy i mino poprawnego materiału genetycznego się nie zaimplantują. Często jest tez czynnik - endonetrium.

reklama
Rozumiem, że się denerwujesz. Trzymam kciuki za Kropka✊🏻☺ dziecko najważniejsze, ale wiem, że umowa na czas nieokreślony zapewniła by Ci więcej spokoju. Mi się udało, dostałam w tamtym roku. Jest chociaż nadzieja, że coś się zmieni z tymi umowami w najbliższym czasie?

Możliwe :) chociaż kto wie co wymyślą przez koronawirusa

Do góry