reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Kinga-grudzień 73:szok:-dletego mam rok przypisany i mnie wszyscy postarzają, wpisują na zaświadczeniach lat.40, a ja mówię nie 40 tylko 39 i półtora miesiąca, ale nie bo rocznikiem 40!!!!! Załamują mnie tym wszędzie:baffled::szok:, lecz trudno, sama tak zrobiłam, miałam urodzić się w lutym 74, a mi spieszno było i w grudniu 73 na świat się wypchałam, sama sobie jestem tego winna:tak::-):szok:

reklama
idz moze na spacer szybciej czas zleci
laski potrzebuje pomocy na liscie vbadan jaka mam mam kilka badan ktorych nie moge znalesc w labo co to sa za badania? wiecie moze?

SHBG?? WAZNE 3MIESIACE
APTT WAZNY 3TYGODNIE
FIBRYNOGEN 3TYG?
zielona jestem to podpytuje

Kwiatuszek badanie: aptt i fibrynogen jest potrzebne do punkcji . Przesyłam Ci opis badań :

SHBG

Opis badania:

Diagnostyka zaburzeń hormonalnych u kobiet i mężczyzn.

Znaczenie kliniczne:

Oznaczenie stężenia białka wiążącego hormony płciowe - SHBG (ang. sex hormone binding globulin) w surowicy krwi.
Badanie wykonuje się w celu oceny biodostępnych androgenów (testosteronu), a także w przypadkach gdy zmiany stężenia SHGB mogą wpływać na poziomy hormonów np. estradiolu i testosteronu.
SHBG jest to białko - globulina posiadająca powinowactwo do endogennych hormonów płciowych. Wiąże i transportuje estrogeny i androgeny, chroniąc hormony przed inaktywacją. Synteza SHBG odbywa się głównie w wątrobie, w mniejszych ilościach w endometrium, gruczołach piersiowych i w gruczole krokowym. SHBG posiada niewiele miejsc wiążących hormony (w porównaniu do albuminy) jednak wiązanie ich jest dużo silniejsze niż w przypadku innych białek transportujących. Hormony związane z SHBG uważa się za niedostępne (nieaktywne) biologicznie, chociaż niektóre tkanki posiadają receptor błonowy dla kompleksu białko-hormon np. SHBG związane z dihydrotestosteronem aktywuje receptory błonowe w komórkach prostaty. Stężenie SHGB u dzieci (niezależnie od płci) jest na porównywalnym poziomie podczas gdy u mężczyzn jest o połowę niższe niż u kobiet.

Przyczyny zmian:

Przyczyny wzrostu stężenia: zapalenie wątroby (niektórzy pacjenci), w ciąży, nadczynność tarczycy, doustna antykoncepcja, leki przeciwpadaczkowe;
Przyczyny obniżenia stężenia: choroby wątroby i nerek, otyłość, niedoczynność tarczycy, stosowanie preparatów androgenowych, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników (PCOS).

APTT
Opis badania:

Badanie oceniające wewnątrzpochodną drogę aktywacji krzepnięcia (czynniki XII, XI, IX, X, VIII, V, II, fibrynogen). Wykorzystywane w diagnostyce przyczyn krwawień, niedoborów czynników krzepnięcia, DIC. Podstawowy parametr służący do monitorowania leczenia heparyną niefrakcjonowaną. Wykorzystywany do wykrywania antykoagulantu toczniowego.

Znaczenie kliniczne:

APTT (czas częściowej tromboplastyny po aktywacji) służy do oceny aktywności czynników wewnątrzpochodnej drogi aktywacji układu krzepnięcia (czynniki: XII, XI, X, IX, VIII, V, II, fibrynogen, wielkocząsteczkowy kininogen oraz prekalikreina).
Jest badaniem wykorzystywanym do monitorowania leczenia heparyną niefrakcjonowaną. Przydatne w diagnostyce przyczyn krwawień i nadkrzepliwości związanych z niedoborami i zaburzeniami funkcji czynników krzepnięcia, np. niedobór czynnika VIII (hemofilia A), niedobór czynnika IX (hemofilia B) czy niedobór czynnika XI (hemofialia C), wtórny niedobór czynnika VIII (choroba von Willebranda). APTT jest wykorzystywany w przesiewowej diagnostyce obecności antykoagulantu toczniowego (przedłużony czas APTT in vitro) i diagnostyce rozsianego krzepnięcia wewnątrznaczyniowego (DIC).

Przyczyny zmian:

Przedłużony czas APTT: niedobory czynników wewnątrzpochodnej drogi aktywacji układu krzepnięcia, hemofilia A i B, choroba von Willebranda, leczenie heparyną niefrakcjonowaną, antykoagulant tocznia, DIC, leczenie doustnymi antykoagulantami.
Skrócony czas APTT: aktywacja krzepnięcia.

FIBRYNOGEN

Opis badania:

Badanie wykorzystywane w ocenie funkcji układu krzepnięcia, diagnostyce stanów zapalnych, chorób wątroby, choroby wieńcowej czy DIC, stanów związanych z afibrygenemią, hipofibrynogenemią i dysfibrynogenemią.

Znaczenie kliniczne:

Fibrynogen należy do białek ostrej fazy wytwarzanych w wątrobie. W procesie krzepnięcia przekształcany jest w fibrynę. Jego stężenie wzrasta w czasie reakcji ostrej fazy - w tym w chorobach nowotworowych, a także w stanach utraty białka np. w wyniku chorób nerek (zespół nerczycowy). Zmniejszone stężenia obserwowane są w procesie zużycia fibrynogenu w stanach intensywnego wykrzepiania (DIC), w wyniku fragmentacji po podaniu leku (asparaginaza), w zespole hiperfibrynolizy (w przebiegu chorób nowotworowych) oraz we wrodzonych jego niedoborach. Podwyższone stężenia fibrynogenu są niezależnym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej, zawału serca oraz choroby zakrzepowo-zatorowej.

Przyczyny zmian:

Zmniejszone stężenie: w chorobach wątroby w wyniku obniżenia syntezy białek, w zespole DIC w wyniku zużycia fibrynogenu w procesie wykrzepiania, w zespole hiperfibrynolizy, w terapii asparaginazą, we wrodzonym niedoborze.
Wzrost stężenia: ostre stany zapalne, nowotwory, ostre zespoły wieńcowe.

Ostatnia edycja:
GOSIA 8 komorkowy w 3 dobie..aGosia to Twoje pierwsze ivf?? Piersi nadal Cie bola czy juz wszystko minelo? jakie to dziwne zawsze zle..mnie martwia skurcze a ciebie ze nic sie nie dzieje. zawsze cos...

romka na skurcze weź nospę, nie można do nich doprowadzić. Skurcze są niebezpieczne dla malucha.

Ostatnia edycja:
Madzialenak!Tak mi się wydaje, ale oni się nie przyznadzą do tego, zadzwonili do nas, pojechaliśmy z mężem i technik też był przy tej rozmowie, nie wiem po co??? wmówili mi stare komóry, kazał mi brać witaminy i jakbym chciała jeszcze kiedy in vitro to mi niby zniżkę dadzą, bo ja stały klijent ich, ano stały, już tyle lat, iui itd..itd... za 2 wizyty potem kasy nie wzięli, a ja z chłopem jeszcze po przeanalizowaniu doszliśmy do tego, że one może i były stare ale przez nich, albo coś je nie tak przechowywali albo co, ale czuję że to ich wina...tak od środka, zresztą samo przez się mówi, inseminacje wychodziły więc czemu in vitro-brak zarodka nawet jednego!!!! a in vitro tym bardziej powinno być skuteczne, bardziej niż inseminacji, a nie odwrotnie....:eek:

A my na in vitro zdecydowaliśmy się właśnie dlatego, że większe szanse, a mój jeszcze M-słabe nasienie, noi ja brak jajowodu po aktywnej stronie-po usunięciu go z powodu c.pozamacicznej, zresztą wiek mnie goni, każdy cykl to dużo a i owulacje prawie zawsze mam z prawej strony, tam gdzie nie ma jajowodu i dlatego przystąpiliśmy do programu (u nas w klinice tylko ICSI)

reklama
Molla racja in vitro jest dużo skuteczniejszą metodą niż inseminacja. Wiadomo, że do błędu to oni się nie przyznają a Ty im tego nie udowodnisz. Wierzę, że uda Wam się jeszcze raz podejść i to będzie ostatnie i szczęśliwe podejście.

Do góry