reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

@kate_p7 sprawdzilam wszystkie protokoly z weryfikacji do transferu na sztucznym,2-3 dni przed transferem mialam zawsze pomiedzy 2500-2800 e2
Dobra to u mnie chyba już progesteron czas włączyć jutro. I będę na to naciskać bo niby doktorek mówił, ze to jak tabletki antykoncepcyjne ten estradiol. Mam poważne wątpliwości czy on się na tym zna.

reklama
A mój lekarz kazał mi odstawić absolutnie wszystkie suplementy, witaminę D również (oczywiście bez żadnych badań). Powiedział, że nie ma dowodów na ich działanie (logiczne - w sumie to suplementy), więc nie ma sensu obciążać wątroby.... [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]... Zostawił mi tylko kwas foliowy najzwyklejszy, najtańszy, sama zaczęłam brać aktywny, kiedy koleżanka mi doradziła po konsultacji ze swoim lekarzem, tyle że ona robiła badania (nawracające poronienia ciąż naturalnych)
Jak mam iść jeszcze do tego człowieka..? Do czego miały prowadzić jego rady?
Wiesz wg mnie to też nie jest tak do końca, że nie miał racji... Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta zapewni Ci witaminy w odpowiedniej formie i dawce.
Ale każdy wie, jak wygląda dzisiaj nasze życie. Zawsze w biegu, na nic czasu, stres, przez co nie mamy możliwości zastanawiać się nad tym, czy nasz posiłek jest wystarczająco zwitaminizowany [emoji4]
Ja też brałam zawsze tylko kwas foliowy. Witamin nie chciałam. Teraz biorę arsenal, tonący brzytwy się chwyta [emoji28] ale czy ja wierzę, że po tych suplementach będę miała wszystkiego w normie? Hmmm [emoji2368] chciałabym zeby to było takie proste
Właściwie to muszę wierzyć że jednak dziajaja, bo mój chłop bierze te witaminy na poprawę nasienia, a jak się nie poprawi to czeka nas dalsza diagnostyka i pewnie in vitro z selekcja nasienia. Dlatego wierzę i na pewno będzie lepiej. Niedługo powtarza badanie.

EDIT: biorę witaminy vegan bez żadnych sztucznych rzeczy. Ale czy to wielka różnica? Ciężko powiedzieć...

Dobra to u mnie chyba już progesteron czas włączyć jutro. I będę na to naciskać bo niby doktorek mówił, ze to jak tabletki antykoncepcyjne ten estradiol. Mam poważne wątpliwości czy on się na tym zna.
Ja się zabije. Mi nikt nic nie badał. Ani w trakcie przygotowań, ani przed transferem, ani po transferze. Monitoring endometrium a po transferze tylko betę oznaczyć i tyle. Czy ja powinnam się wykłócić o oznaczenie poziomu hormonu przed następnym podejściem? Bo ja już nie wiem co robić.. Poradźcie coś proszę..

No tak na dwa - 3 dni przed transferem to ja juz nie wiem jaki mialam etriadol. Ja pisze o wynikach jakie mialam na jakis tydzien przed transferem czyli przy sparwdzanie endo...
Ja jestem w 11dc i zakładam ze jutro już powinien mi progesteron włączyć. Bo jak nie to ubije ;-P

Ja się zabije. Mi nikt nic nie badał. Ani w trakcie przygotowań, ani przed transferem, ani po transferze. Monitoring endometrium a po transferze tylko betę oznaczyć i tyle. Czy ja powinnam się wykłócić o oznaczenie poziomu hormonu przed następnym podejściem? Bo ja już nie wiem co robić.. Poradźcie coś proszę..
Szczerze to nie wiem sama jak widzisz zdania są podzielone. Jedni mówią, ze to ma znaczenie inni ze nie. Ogółem na obrazie usg się opiera transferowanie zarodka. Endometrium ma być od 8 do 12mm i wtedy ma być włączany progesteron.

Ja jestem w 11dc i zakładam ze jutro już powinien mi progesteron włączyć. Bo jak nie to ubije ;-P
No prog zawsze na tyle dni przed jaki wiek zarodka. Ja zawsze blastki wiec na 5 dni przed transferem - wazne zeby prog byl nizutki przed jego sama suplementacji -ja mialam ksiazkowy chyba 0,900... No i TSH tez wtedy 0,9. A jesli chodzi o estrofem to dok ma racje on nas wprwadza w sztuczna menopazue zeby nie doprowadzic do owulacji... Spokojnie tylko nie wiem jak z tym progiem u ciebie bo ty masz inne zarodki...

Zawsze mozesz sobie sama porobic oznaczenia bo to nie jest ze skierowaniem - idziesz do labo i oddajesz krew i czekasz na wyniki ;)

Wyprosilam kontakt rano z embriologiem i..... Mamy już rano 3 pełne blastocysty!!! 4AA i 2 x 4AB, mówiła że tempo rozwoju książkowe! Jest jeszcze morula, jutro dadzą znać czy osiągnie etap blastocysty... Jedna za trzymała się na 6 blastomerach. Qrna patent na gacie sie sprawdził!!!! Jaaaaa nie wierze... Plemniki były tym razem klasy 1 i 2

Ha! A nie mówiłam?!? Ty niedowiarku [emoji12][emoji12]
Podajesz 2? :)

reklama
Szczerze to nie wiem sama jak widzisz zdania są podzielone. Jedni mówią, ze to ma znaczenie inni ze nie. Ogółem na obrazie usg się opiera transferowanie zarodka. Endometrium ma być od 8 do 12mm i wtedy ma być włączany progesteron.
Hmm miałam 9,5 więc chyba ok..

Zawsze mozesz sobie sama porobic oznaczenia bo to nie jest ze skierowaniem - idziesz do labo i oddajesz krew i czekasz na wyniki ;)
Owszem mogę tylko co to da jak np ja swierdze że wysokie czy za niskie a lekarz ma w nosie...

Do góry