reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
In vitro zabrało mi i mojemu M 5 lat życia wspólnego... Trzeba wziąć pod uwagę, że my jesteśmy tylko we dwoje... Jeśli masz dzieci, to one też odczuwają, że twoja uwaga jest gdzie indziej... Czy lepiej latami walczyć o rodzeństwo, żeby nie był sam, jednocześnie zostawiając go poniekąd samego skupiając się na swojej walce?

Nie zrozum mnie źle, nie piszę tego konkretnie do Ciebie i może Wasz syn jest najlepiej zaopiekowany na świecie... Taka ogólna uwaga... trudne to wszytsko... Co lepsze dla tych dzieci, które już są...

🙂 dlatego zastanawiam się czy warto jeszcze próbować. Trzymam za Was i za innych kciuki 🙂

Na twoje nieszczęście tyle wiesz:p udałoby się odrazu i mówiłabyś wszystkim, ze in vitro to pikuś. Ja już tak koncertowo wypieram emocje, ze sama jestem w szoku, ze tak można:p
Wiem, że ta wiedza to żadna radość... Też wolałabym nic nie wiedzieć... Ale 5 transferów, 7 straconych zarodków, a ja nic nie słyszałam o immuno... Nie mam pojęcia czy robili mi próby na cyklu naturalnym czy sztucznym, nie miałam pojęcia, że sama mogę brać więcej progesteronu... Masakra... 😢

In vitro zabrało mi i mojemu M 5 lat życia wspólnego... Trzeba wziąć pod uwagę, że my jesteśmy tylko we dwoje... Jeśli masz dzieci, to one też odczuwają, że twoja uwaga jest gdzie indziej... Czy lepiej latami walczyć o rodzeństwo, żeby nie był sam, jednocześnie zostawiając go poniekąd samego skupiając się na swojej walce?

Nie zrozum mnie źle, nie piszę tego konkretnie do Ciebie i może Wasz syn jest najlepiej zaopiekowany na świecie... Taka ogólna uwaga... trudne to wszytsko... Co lepsze dla tych dzieci, które już są...
Pięknie napisane ;-) i to chyba jest moja główna rozterka. Zwarzywszy, ze wzrok mojego syna będzie się kształtował do 6rz i tutaj bardzo duzo pracy przed nim. Ja mam tez problemy z oczami trudno mi było w szkole. Na studiach myslalam ze jestem ostatnim głąbem bo mimo pracy cały czas było tak sobie. Wiec wyrastałam w przekonaniu, ze jestem przy tępa:p no ale pracowitością sobie to nadrobię. Brak widzenia przestrzennego i oko niedowidzące odkryłam na studiach... Chce, żeby on był pewny siebie i nie skupiał się na swoich ograniczeniach. A do tego jest potrzebny czas i pieniądze.

Nigdy nie byłam... Jestem jak dziecko we mgle, prowadzone za rękę przez jednego lekarza, który twierdzi, że tak naprawdę nic nie wiedzą, nie mogą pomóc, mogą tylko próbować, a na działanie immunologii i wszytskich innych środków o których piszecie nie ma dowodów medycznych, więc on nie popiera, nie zaleca...
A ja mu głupia ufałam i kierowałam się jakąś chorą lojalnością i zaufaniem, zamiast iść do kogoś zupełnie innego...
Kochana, proszę Cię. Nie trać tych ostatnich zarodków, idź do immunologa 🙏. Jest Paśnik i Malinowski. Ten drugi jest droższy ale też podobno bardzo dobry. Na podstawowe badania wydasz ok 2000-2500tys. Jeśli dysponujesz jeszcze po tym wszystkim jakaląś wolna gotówką to się nie zastanawiaj 🙏. Twój lekarz musi przyjąć do wiadomości że jest kuwa coś nie tak 🤷
Albo mu nic nie mów, weźmiesz leki od immunologa i normalnie podejdziesz do transferu.
Ja na Twoim miejscu , za cholerę bym nie podeszła do transferu bez immunologa. Pamiętaj, że to tylko moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać ❤️

Są dowody naukowe na to, ze mrożenie zarodków w 3 dobie uszkadza je bardziej niż w 5 dobie. Novum jest charakterystyczną kliniką i nie mam o nich dobrego zdania. Nie robią PGD PGS bo niby maja badanie wrzeciona. Transferują parom z czynnikiem męskim zarodki w 2 dobie. Transferowanie zarodków w 2 dobie z czynnikiem męskim to pomyłka. Większość z nich nie rozwinie się do 5 doby. Poza tym po 3 dobie wchodzi genom zarodka. Czyli materiał genetyczny matki i OJCA dopiero. Wcześniej embrion rozwija się na potencjale komórki jajowej. Zatem jest to bardzo nie diagnostyczne transferować w 2-3 dobie. I duzo tutaj informacji jeszcze jest... chociażby to ze transferują zarodki z 3 doby klasy C.
W Gameta tez transferuja zarodki 4CC - one nie maja szans?

@mary.m kochanie to juz za chwilke bedziesz w ciazy ;)!!!!
@Kasiekt - ale bedziesz miala dzisiaj odlot ;) daj znac jak bedziesz po ;)
@Linaaa - czy ty juz masz info ile masz zarodkow? chyba mi gdzies umknelo ;)
W poniedziałek było 6. Jutro piąta doba wiec jutro się dowiem ile zostało. A teraz póki mogę pije szampana na świeżym powietrzu 😁😎🥂

reklama
Do góry