reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Podałam tylko przykład, że spokojnie można mrozić trzydniowe zarodki. Wiem co robią w Novum. Ale jeśli kobieta ma obniżone AMH i np. tylko trzy zarodki to piąta doba to pomyłka jakaś. Już lepiej podać dwa od razu i jeden zamrozić. Wiadomo z reguły przy niskim AMH jakoś komórek może być różna...to akurat moje zdanie.
Tu wchodzimy w dyskusje naukową:-) bo Ty możesz mieć racje i ja mogę mieć racje. Nie możemy dwa razy transferować tego samego zarodka, żeby to sprawdzić a szkoda... Argument po twojej stronie zapładnianie komórek in vivo czyli w macicy pokazuje ze maja zarodki mniej wad genetycznych.
Argunent po mojej stronie nie wiadomo czy warunki w macicy są „ostrzejsze” niż na szkle. Bywa i tak, ze zarodki nie implantuja się w 3 sobie. Kolejna procedura blastocysta jedna slaba i jest ciąża. Jest taki blog embryoman gościu jest embriologiem i opisuje takie przypadki które zaburzają wszystko:-))))

Mi to wyglada na problemy z krzepliwością robiłaś mutacje MTHFR, leiden itp? Jeżeli robiłaś papa wszystko powinno być genetycznie z zarodkiem ok. Ja bym poszła w kierunku mikrozakrzepow. Nie wiem co to ten accofil to heparyna? Moim zdaniem powinnaś mieć heparynę. Wiesz to tez może być tak, ze była jakaś wada serca z dlatego jest smierć łóżeczkowa u dzieci tez. Zarodek był ładny, papa tez, macie konflikt serologiczny z mezem? Chlamydie zrobiona? Jeżeli ciąża przebiegała dobrze to raczej mikrozakrzep, albo pech. Czasem dopiero po urodzeniu widać różne trudności z jakimi będą się zmagały dzieci a niektóre nie maja szansy być po drugiej stronie brzucha. Bardzo mi przykro, daj sobie czas na żałobę. Dziewczyny napewno coś podpowiedzą więcej. Mocno przytulam.
Accofil to są granulocyty, na oszukanie organizmu by nie odrzucił zarodka. Heparyne brałam od transferu, aż do teraz.,bo wyszły mi mutacje czynnik v leiden układ heterozygotyczny, czynnik v(r2) układ heterozygotyczny, i Pai-1 też układ heterozygotyczny, mthfr i protrombina wyszła ok. W 10 tc miałam krwawienie wyszedł ten krwiak podkosmówkowy, potem już nie krwawiłam, w najgorszym momencie miał średnicę 5,5 cm przy prenatalnych badaniach, jak byłam 3 tygodnie temu to miał 3 cm i wszystko było ok, pomiary, wyniki, więc nie wiem gdzie na przyszłość szukać przyczyny...

Tu wchodzimy w dyskusje naukową:-) bo Ty możesz mieć racje i ja mogę mieć racje. Nie możemy dwa razy transferować tego samego zarodka, żeby to sprawdzić a szkoda... Argument po twojej stronie zapładnianie komórek in vivo czyli w macicy pokazuje ze maja zarodki mniej wad genetycznych.
Argunent po mojej stronie nie wiadomo czy warunki w macicy są „ostrzejsze” niż na szkle. Bywa i tak, ze zarodki nie implantuja się w 3 sobie. Kolejna procedura blastocysta jedna slaba i jest ciąża. Jest taki blog embryoman gościu jest embriologiem i opisuje takie przypadki które zaburzają wszystko:-))))
I tutaj też się z Tobą zgadzam, bo cóż my wiemy.... dlatego fajnie jak klinika podchodzi indywidualnie do pacjenta.

Accofil to są granulocyty, na oszukanie organizmu by nie odrzucił zarodka. Heparyne brałam od transferu, aż do teraz.,bo wyszły mi mutacje czynnik v leiden układ heterozygotyczny, czynnik v(r2) układ heterozygotyczny, i Pai-1 też układ heterozygotyczny, mthfr i protrombina wyszła ok. W 10 tc miałam krwawienie wyszedł ten krwiak podkosmówkowy, potem już nie krwawiłam, w najgorszym momencie miał średnicę 5,5 cm przy prenatalnych badaniach, jak byłam 3 tygodnie temu to miał 3 cm i wszystko było ok, pomiary, wyniki, więc nie wiem gdzie na przyszłość szukać przyczyny...
A jaka dawka heparyny może za mała była? Nie pamietam dokładnych dawek ale chyba 0.2 działa jak placebo bardziej, ukrwienie macicy jest lepsze, ale to może być za mało. Czasem kwas salicylowy jeszcze dodają bo ma inne działanie niż heparyna.

Hej! Strasznie mi przykro że Twoje dzieciątko umarło w 20tc.. To jest niewygodna tragedia... Te leki nie są w stanie spowodować wady genetycznej płodu. Uważam że jeśli byłby wadliwy to na tych lekach zajechalabys do 6 może 8tc, raczej nie dalej.. Ale do 20tc to przyczyna raczej bardziej leży w czym innym.. Dzieciątko mogło mieć wadliwe serduszko nawet jeśli badania pappa nic nie wykazały.. Wadę surduszka można zobaczyć już na polowkowym usg bądź gdy tętno płodu wcześniej nie jest w normie.. Czy badał Ci lekarz w ciąży przepływy? Nie masz problemu z krzepnięcia krwi typu trombofilia bo na takim etapie to bardziej moglo być przyczyną.. Dziecko w 20tc jest jeszcze trochę za małe aby owinąć się pepowina, to się może zdarzyć bardziej blisko końcowego etapu.. brałaś jakieś na rozrzedzenie krwi?

Brałam heparyne od transferu, bo wyszly mi mutacje czynnik v leiden układ heterozygotyczny, czynnik v r2 układ heterozygotyczny i pai-1 też układ heterozygotyczny. Mthfr i protrombina wyszły prawidłowe. W 10 tc miałam krwawienie, wyszedł krwiak podkosmówkowy przy ujsciu szyjki macicy, w najgorszym momencie podczas prenatalnych miał średnicę 5,5 cm, teraz 3 tygodnie temu miał średnicę 3 cm. Przepływów krwi nie mieliśmy badanych, mamy też z mężem konflikt serologiczny,tylko to pierwsza ciąża, nie licząc tej biochemicznej

Brałam heparyne od transferu, bo wyszly mi mutacje czynnik v leiden układ heterozygotyczny, czynnik v r2 układ heterozygotyczny i pai-1 też układ heterozygotyczny. Mthfr i protrombina wyszły prawidłowe. W 10 tc miałam krwawienie, wyszedł krwiak podkosmówkowy przy ujsciu szyjki macicy, w najgorszym momencie podczas prenatalnych miał średnicę 5,5 cm, teraz 3 tygodnie temu miał średnicę 3 cm. Przepływów krwi nie mieliśmy badanych, mamy też z mężem konflikt serologiczny,tylko to pierwsza ciąża, nie licząc tej biochemicznej
A jak mieliscie konflikt serologiczny to badalas przeciwciała? Z drugiej strony steryd brałaś tylko na konflikt podają immunoglobuliny. Bo ja mam konflikt serologiczny ja Rh- a mąż RH+ i syn tez z plusem. Co miesiąc badałam przeciwciała.

A jaka dawka heparyny może za mała była? Nie pamietam dokładnych dawek ale chyba 0.2 działa jak placebo bardziej, ukrwienie macicy jest lepsze, ale to może być za mało. Czasem kwas salicylowy jeszcze dodają bo ma inne działanie niż heparyna.
Dawka 0,4, mamy z mężem konflikt serologiczny, ale to pierwsza ciąża, nie licząc tej jednej biochemicznej.

reklama
Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

22.07. - punkcja @Kasiekt
22.07. - wizyta przed transferem @mary.m
22.07. - wizyta w trakcie stymulacji @olinka321
23.07. - wizyta w trakcie stymulacji @Natsnats
24.07. - histeroskopia @Ananasowa93
27.07. - BETA @Czarna1985

2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤
2020-08-10 Dakita30 - termin porodu ❤
2020-08-25 candy - termin porodu ❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netaskitchen - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

@Kasiekt wielkie ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ za cały koszyczek dorodnych jajeczek🥚🥚🥚 🥚🥚🥚🥚❤❤❤❤ powodzenia 😘

@olinka321 ✊✊✊✊✊✊ za udaną wizytę, dziś już chyba poznasz termin punkcji? Niech jajeczka ładnie i równo rosną, oby było ich jak najwięcej ❤❤❤

@mary.m dziś podgląd endometrium, oby było zielone światło do transferu, to czwarte podejście i za każdym razem boję się coraz bardziej 🤯

@Margoolcia powtarzasz dziś betę??? Jeśli tak to wielkie kciuki za piękny przyrost ✊✊✊✊✊✊✊
Poproszę o wpisanie mnie 29.07 na wizytę wstępna przed ostatnim FET:-) dziękuję:-)

Do góry