reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
8B to klasa B i 8 blastomerow w tej dobie to nie jest zły wynik, z takich też byłam w ciąży.. C to już gorzej, albo 4 / 6 blastomerow... Oocytow MII były 2 te które zaplodnili
Co do ilosci oocytow - na raporcie masz napisane ilość komórek niedojrzałych MI - faza. Ilość komórek zdegenerowanych i pustych pęcherzyków. Jeżeli jest duzo niedojrzałych to znaczy ze rodny niejednorodnie jak jest duzo zdegenerowanych to niestereotypowe I trzeba diagnostykę robic. Komórki GV znacząco obniżają skuteczność według ENG doniesień teraz.

Dziewczyny, dostałam raport z labo i do 3ciej doby oba zarodki rozwijały się prawidłowo 8B dopiero po 3ciej dobie zwolnily i w 5tej się zatrzymały... jutro będzie dzwonić laboratorium zeby zinterpretować ten raport ale czy myślicie że mógł tu zawinic plemnik ??
Nie wiem kochana tak do końca ale u mnie było podobnie ze dwie komórki się nie zapłodnily dwie padły między 3-5 doba a dwie zostały ładne blastki. Jak pytałam o te dwie które padły to dr odrazu stwierdziłam ze uruchomił się czynnik męski. Mąż nie miał tragicznego nasienia, wszystko w normie ale jak widać i tak nie wszystkie plemniki daja radę 🥺

Nie wiem kochana tak do końca ale u mnie było podobnie ze dwie komórki się nie zapłodnily dwie padły między 3-5 doba a dwie zostały ładne blastki. Jak pytałam o te dwie które padły to dr odrazu stwierdziłam ze uruchomił się czynnik męski. Mąż nie miał tragicznego nasienia, wszystko w normie ale jak widać i tak nie wszystkie plemniki daja radę 🥺
No też tak podejrzewam, mąż wyniki miał średnie ale wg lekarze na IVF wystarczaly.. Są jeszcze dodatki jak Separacja plemnika albo PICSI czego lekarz odradza brać więc chciałabym też wiedzieć czy to by pomogło coś..

Oczywiscie odlot byl, moj brat przerazony hehehe wrocilismy do domu i ku mojemu zaskoczeniu znalazlam w nim moja bratowa :o nie zrozumcie mnie zle ale my nigdy ie mialysmy jakiegos usper kontaktu - ona wogole jest nie kontaktowa - siedzi ze mna i nic sie nie odzywa. Wlalabym byc sama a tak musze myslec o czym z nia rozmawiac ;( Chyba jej sie spodobalo u mnie bo chodzi, sprzata, botwinke gotuje i jakies ciasto -no mile to jest ale ja nie mam teraz glowy na nia ... Wziela wolne a ja jutro musze isc do pracy ze skonczonym juz projektem. Wazny jutro dzien. Spalam chyba ze dwie godziny bo w nocy nie moglam spac. Czuje sie jakbym wypila z litra wodki ;) Zona szefa tez byla ale mnie nie budzily. Quwa boje sie troche o prace bo tle wolnego mialam, niby rozumieja i sie o nie wypytuja ale jakbym byla szefem to tez bym sie nie cieszyla ze pracownik tyle wolnego musi brac ;) Łukasz wraca dopiero w srode!!!!

Na świetny wynik nawet nie liczyłam przy punkcji w 27dc, zwyczajnie szukam w tym raporcie jakiejś podpowiedzi co głównie zawiniło
Podsumowuje:
2 komórki MII
Zapłodnienie obie 2PN
W 3 dobie 8B
W 5 dobie jedna niekompaktuje 18B??
Drugi embrion morula klasy B
No to jakość komórek niezła trochę to wyglada na kiepską jakość nasienia.
jezeli komórek było 2 z 2 pęcherzyków i obie były w fazie MII to kurde świetnie stymulacja była przeprowadzona :p o ile komórki nie przedojerzale. Tylko ich mało. Zapytaj się jak te komórki wyglądały okiem wmbriologa?

Co do ilosci oocytow - na raporcie masz napisane ilość komórek niedojrzałych MI - faza. Ilość komórek zdegenerowanych i pustych pęcherzyków. Jeżeli jest duzo niedojrzałych to znaczy ze rodny niejednorodnie jak jest duzo zdegenerowanych to niestereotypowe I trzeba diagnostykę robic. Komórki GV znacząco obniżają skuteczność według ENG doniesień teraz.
MI i GV mialam 0. Tak jak pisałam były dwie dojrzałe MII które zaplodnily się prawidłowo, jedna zdegenerowana - ta z pęcherzyka który miał prawie 27mm, tego się spodziewaliśmy, i jedna o nieprawidłowej morfologii z pęcherzyka który był za mały więc to też nie była niespodzianka.

reklama
Oczywiscie odlot byl, moj brat przerazony hehehe wrocilismy do domu i ku mojemu zaskoczeniu znalazlam w nim moja bratowa :o nie zrozumcie mnie zle ale my nigdy ie mialysmy jakiegos usper kontaktu - ona wogole jest nie kontaktowa - siedzi ze mna i nic sie nie odzywa. Wlalabym byc sama a tak musze myslec o czym z nia rozmawiac ;( Chyba jej sie spodobalo u mnie bo chodzi, sprzata, botwinke gotuje i jakies ciasto -no mile to jest ale ja nie mam teraz glowy na nia ... Wziela wolne a ja jutro musze isc do pracy ze skonczonym juz projektem. Wazny jutro dzien. Spalam chyba ze dwie godziny bo w nocy nie moglam spac. Czuje sie jakbym wypila z litra wodki ;) Zona szefa tez byla ale mnie nie budzily. Quwa boje sie troche o prace bo tle wolnego mialam, niby rozumieja i sie o nie wypytuja ale jakbym byla szefem to tez bym sie nie cieszyla ze pracownik tyle wolnego musi brac ;) Łukasz wraca dopiero w srode!!!!
O prace się nie martw ❤️ Mów jaka diagnoza po tej histeroskopi? Wniosło coś to badanie czy wszystko okej ?

Do góry