reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

A u mnie święta w tym roku wyjątkowe bo pierwsze święta w nowym domu rodziców. Ja robię jak zawsze łososia gotowanego na parze w galarecie i sałatkę z brokuła, jajek i szynki posypane uprażonym słonecznikiem. Na pewno będzie gotowana biała kiełbasa, jaja gotowane, sałatka jarzynowa, szynka pieczona na obiad. Żurku i nas się nie jadą, raz zrobiłam i tylko tata spróbował bo nie mamy tradycji. Chciałam zrobić roladę szpinakowa z wędzonym łososiem ale wiadomo - surowa ryba. Dla mojego meza mogłaby być tylko biała kiełbasa bo ja kocha 😂 generalnie nie robimy dużo bo mój mąż w 2 swieto już do pracy idzie i takie to będą święta. Ciast nie pieczemy - sernik zawsze można kawałek kupic w polskim sklepie, na pewno będzie pełno ciast i może kawałek makowca bo chodzi za mną. I tyle, dla nas większa magię maja święta Bożego narodzenia. A w tym roki będą wyjątkowe bo z maluszkiem. Dodatkowo Wielkanoc bez święconki to już nie to samo. Zawsze moja rola od wielu lat było przygotowanie koszyczka a teraz koszyczek schowany w czarny worek 😢
Nie boicie się spotykać z rodzicami teraz ? Niby zakazu tutaj nie ma , ale jednak jest wskazane , żeby nie spotykać się z osobami z innego gosp domowego . My mieliśmy do przyjaciół jechać , ale jednak zostajemy w domu 😔sami spędzimy , ale nie mamy jakiejs szczególnych tradycji Wielkanocnych, bo oboje nie praktykujemy .. dla nas to będzie długi weekend z pysznym jedzonkiem , dobra książka i jakimś filmem 😊😊😊

reklama
A co będziesz szykować bo ja nie mam weny. Najbardziej to mam ochotę na taki gotowany wędzony boczek z cwikla ( tak wiem bardzo to zdrowe i bardzo wege[emoji23][emoji23]).
Nooo, super że masz takie podejście i się cieszysz z takich normalnie nienormalnych rzeczy [emoji8]. Ile można siedzieć, palce wyłamywać i narzekać, i tak to niestety za wiele nie zmieni [emoji8].
A u rodzinki wszystko dobrze? Mają w okolicy jakichś zakażonych? Oby jak najdłużej nie mieli [emoji849]
Wenę do ćwiczeń masz kuwa większą niż ja [emoji51]
Ja o 5.30 wstaję do pracy i nieprzytomna idę do łazienki, a w weekendy wstaję kuwa o 6-6.30[emoji33]. O co chodzi [emoji12]
U mnie nudy, praca, potem coś tam posiałam, coś tam poćwiczyłam, poczytałam i tak codziennie [emoji846]. W piątek biorę wolne i zacznę coś szykować na pseudo święta. A że lubimy sobie pojeść to trzeba posiedzieć przy garach [emoji846]. Już mi ślinka leci na niektóre przysmaki [emoji39][emoji39][emoji39]

Nie boicie się spotykać z rodzicami teraz ? Niby zakazu tutaj nie ma , ale jednak jest wskazane , żeby nie spotykać się z osobami z innego gosp domowego . My mieliśmy do przyjaciół jechać , ale jednak zostajemy w domu 😔sami spędzimy , ale nie mamy jakiejs szczególnych tradycji Wielkanocnych, bo oboje nie praktykujemy .. dla nas to będzie długi weekend z pysznym jedzonkiem , dobra książka i jakimś filmem 😊😊😊

Nie boje się, mąż tez pracuje widuje się z innymi, nie mam zamiaru nie widzieć się z mama, zwłaszcza teraz w ciąży czuje z nią większa więź. Zreszta my mieszkamy pare domów od siebie w tej chwili. Kto wie ile potrwa ta epidemia a kontaktów rodzinnych nie mam zamiaru zrywać jeśli wszyscy jesteśmy zdrowi. Cały czas siedzę w domu, już nawet z kotem rozmawiam - jeden dzień poprawi mi humor na cały ten czas. Tak jak mówiła w drugie swieto mąż idzie do pracy i znowu sama zostanę.

O kurczę ale bym zasiadała u Ciebie do stołu [emoji23][emoji23]
My spędzimy święta z moimi rodzicami. Z nimi mamy ciągły kontakt. Mama przygotuje żurek lub barszcz biały, jakies miecho na obiad , obstawiam pieczoną karkówke. I każda z nas, czyli ja, siorka i mama po jednej sałatce i po jednym cieście. Mama sałatkę warzywną, siorka taka z brokulem, szynka, serem i prażonym słonecznikiem. Ja zrobię taka z selerem konserwowym, jajkiem, szynka, papryka, kukurydza i ananasem. Ciasta to nie wiem jakie one zrobia ale ja mam w planach zrobic ten sernik z makiem na który przepis wyrzuciła @fredka84.
Oprócz tego zrobie na pewno pastę jajeczną, będą jajka w majonezie, może jakaś pastę z jajkiem i tuńczykiem.. takie proste potrawy. No i oczywiście białą kiełbaska, taka cienka i upieczona w piekarniku. Wędzonki tez będą bo kolega nam uwędzi. Ja nie przepadam za świętami Wilkanocnymi pod kątem jedzenia. Jakos tak mniej pomysłów niz na Boze Narodzenie i Wigilię. Możesz też zrobić roladę szpinakową z łososiem jesli lubicie, dla siebie jakas wersję bez surowej rybki. Szybko się ją robi, ładnie wygląda i chyba większości smakuje.

Ja robię na święta zawsze ale sama nie jem [emoji1787][emoji23] nie jem żadnych ryb. Dla mnie jak już to wersja w kurczakiem może być dobra. I np ogoreczek do środka [emoji39]

Kochana jak nie jadasz ryb to kup witaminy z omega3 i dha bo to ważne po 12tyg. Ja rybki kocham a mimo to suplementuje te witaminy

reklama
To super że tak lubisz gotować i szykować, też bym tak chciała, a ja tylko lubię żreć [emoji23]
Ja robię święta tylko dla mnie i męża, więc zrobię tylko jedno ciacho, gołąbki, ze 2 sałatki, paszteciki i krokiety. Dla męża krokiety z kapustą i grzybami a dla mnie z warzywami i kurczakiem, pycha są [emoji39]. Bigos mam już w słoikach i jeszcze będzie własnej roboty wędzonka, która po pijaku robiłam [emoji23]
Kochana jak mozesz sprzedaj mi ten przepis na krokiety z warzywami i kurczakiem 😁plis nie jadlam takich nigdy . Ja zawsze robie krokiety z pieczarkami i serem. Uwielbiam je ale juz troche mi sie przejadly. A sałatki jakie robisz? Bo moj Lukasz to nie lubi warzywnej i musze cos dla niego przyszykowac. Wedzonka wlasnej roboty😋 no teraz to mi ślinka cieknie ☺️

Do góry