reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Jesli jest zaawansowana to tak. Moja przyjaciolka miala cyste mniejsza niz 1cm i zaszla w ciaze naturalna.
Jesli cysty sa duze, albo sa zrosty to dobrze byloby wprowadzic sie w menopauze, zeby endomende wyciszyc. Ja mialam raz w miesiacu zastrzyk przez 3 miechy z decapeptylu na wyciszenie.
Ale przed transferem czy przed stymulacja?

reklama
Ale przed transferem czy przed stymulacja?
Fakt, przed stymulacja. Nie mialam nigdy crio wiec nie wiem czy przed samym transferem cos sie robi. Ale w sumie endomenda sieje spustoszenie w organizimie i kazdy okres sprawia, ze bardziej sie rozrasta. Mi od poacztku mowili, ze chocby same tabsy, ale brak okresu to klucz do sukcesu i faktycznie od ciazy nie mialam okresu (prawie 3 lata) i edomenda okazala sie byc bardzo pod kontrola dzieki temu.

A czy jesli sie juz ma endo no to wiadomo in vitro, ale powinno sie cos zrobic przed transferem?
Zależy w jakim stadium . Ja miałam wyciszona i wprowadzali mnie w stan menopauzy . Endomenda zmniejsza nawet rezerwę jajnikowa ...często dostaja dziewczyny antyki na kilka miesięczny przed i nie robią przerw na menstruacje , żeby wyciszyć triche .

Jesli jest zaawansowana to tak. Moja przyjaciolka miala cyste mniejsza niz 1cm i zaszla w ciaze naturalna.
Jesli cysty sa duze, albo sa zrosty to dobrze byloby wprowadzic sie w menopauze, zeby endomende wyciszyc. Ja mialam raz w miesiacu zastrzyk przez 3 miechy z decapeptylu na wyciszenie.
I jak si po tym czułaś ??? W sensie miałaś ostre objawy menopauzy ? Ja miałam leuproreline i to było dla mnie mega traumatyczne przeżycie ..:: i już wiem ze będę to musiała powtórzyć , jak sytuacja się unormuje. I już wiem , ze się na ten lek nie zdecyduje po raz drugi . Dlatego szukam alternatywy .

I jak si po tym czułaś ??? W sensie miałaś ostre objawy menopauzy ? Ja miałam leuproreline i to było dla mnie mega traumatyczne przeżycie ..:: i już wiem ze będę to musiała powtórzyć , jak sytuacja się unormuje. I już wiem , ze się na ten lek nie zdecyduje po raz drugi . Dlatego szukam alternatywy .
Uderzenia goraca kilka/kilkanascie razy dziennie, zmiany nastrojow, bole glowy. Ogolnie czulam sie kiepsko, ale bylo warto. Potem po porodzie dostalam jednoskladnikowe Cerazette i jak pisalam wyzej bralam je 3 lata pod kontrola mojej gin. Nie mialam wogole okresu. Jak wrocilam do kliniki to byli w szoku i gratulowali ginekolog - cysty malenkie, a i odpowiedz organizmu zupelnie inna (4 blastki versus 1 komorka w 3ciej dobie w pierwszej stymulce).

Ja miałam bolesne miesiączki bardzo bolesne zdarzało się że mdlalam. A później dorobilam się niedroznosci jajowodu i wodniaka ( który najpierw był podejrzewany że jest zmiana w jajniku, kazali mi oznaczać markery nowotworowe i myślałam że umrę że strachu). A potem po pierwszej ciąży biochemicznej bo było podejrzenie że wodniak niszczy ciaze podjęłam decyzję o jego usunięciu. Zabieg był przeprowadzony laparoskopowo w brzuchu masa zrostow pmjajowod usunięty wycinek z jajowodu zbadaniu i niestety endometrium poza jama macicy .
Nie rozumiem jak endometrium poza jama macicy - to przeciez chyba powinno byc widac na usg bo przeciez zawsze jest mierzone do crio grubosc? Czyli chodzi o to ze wyrasta z jamy macicy do brzucha tak?

No kuwa, aż się miło czyta że się podnioslaś po tym twoim syfie [emoji3590][emoji3590][emoji3590]. Tak trzymać, głowa do góry [emoji846].
Pieniądze to u mnie też mega trudny temat ale staram się w tej chwili o tym za dużo nie myśleć [emoji8]. Żadne dofinansowanie mi się nie należy [emoji853] Ale wiem, że zrobię wszystko aby spod ziemi wyrwać tę kasę.
I też się boję jak (w razie czego) będzie wyglądała moja 3- cia stymulacja [emoji848]. Przy pierwszej też tylko jeden zarodek był [emoji853]. Ale cię podniosłam na duchu, co nie[emoji23][emoji23][emoji23]
Ty cokolwiek bys nie napisala to mnie zawsze podnosi na duchu ;) Nie mysl o kolejnej stymulacj. Z tej mialas 4 zarodki wiec duza szansa na to ze ktorys z nich byl, jest zdrowy ;) Tez cie pocieszylam co 😅 😅 😅

reklama
Nie rozumiem jak endometrium poza jama macicy - to przeciez chyba powinno byc widac na usg bo przeciez zawsze jest mierzone do crio grubosc? Czyli chodzi o to ze wyrasta z jamy macicy do brzucha tak?
Edometrioza moze rozwijac sie nie tylko w macicy. Powoduje krwawienia w miejscach, w ktorych normalnie nie powinny wystepowac, a co zs tym idzie tworzenie sie wrogiego srodowiska. Moze byc w jajnikach, pecherzu, odbycie, nawet w nosie. Endometrium to tkanka w tym kontekscie.

Do góry