reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Lecze się od lat na niedoczynność tarczycy. Nie sprawdzałam.droznosci jajowodow bo nikt mi o tym nie mówił. Jak pójdę na kolejną wizytę to będę rozmawiać z lekarzem zobaczymy jakie badania mi zaleci
Nie miałaś badania hsg? Aż mi się eierzy
Dziewczyny a macie może jakąś wiedzę bądź porównanie skuteczności na sztucznym i naturalnym? Ja miałam w sumie 3 Transfery. Jeden świeży i dwa crio na naturalnym. Kończyło się to na tym że miałam robić testy owulacyjne i dzwonić jak będzie pozytywny i na podstawie tego umawiamy był transfer. Ostatnio endometrium miałam chyba ok 8-9 ale podobno to ok (ale tu pewną nie jestem jak Was czytam). Na czym polega sztuczny cykl?
Porównując leki które brałam to też bida bo 3x2x 50 luteina pod język i 3x100 dopochwowo.
Już glupieje powoli
Endo 8-9moim zdaniem nie jest ok, skoro wszędzie piszą, że od 9-15,optymalne około 13,14.
Sztuczny cykl polega na tym, że bierzesz od 1 lub 2dc estrofem, Duphaston plus inne zlecone leki(w większości wypadków), monitorujesz cykl(właśnie sprawdzenie endometrium), 5 lub 3 dni przed transferem (zależy od wieku zarodka) włączasz progesteron. Dziewczyny poprawcie mnie jak źle pamietam🙈🙈🙈

reklama
Lecze się od lat na niedoczynność tarczycy. Nie sprawdzałam.droznosci jajowodow bo nikt mi o tym nie mówił. Jak pójdę na kolejną wizytę to będę rozmawiać z lekarzem zobaczymy jakie badania mi zaleci
A w ogole ile czasu staraliscie sie zanim trafiliście do kliniki? Miałaś jakieś inseminacje? Byłaś kiedyś w ciazy?

Ah nacięcie otoczki które pomaga zarodkowi wyjść i się zagnieździć a embrioglue to super podłoże aby zarodek utrzymać w macicy/ tak najprościej tłumacząc. Dziwne ze kroplówkę za 800 zł ci podali bez żadnych wskazań i badan a podstawowych procedur wspomagających ci nie dali 🤬🤬 musisz zostać z nami i więcej się dowiedzieć o in vitro to będzie ci łatwiej coś od nich egzekwować ✊✊ bo tak to mało się angażują te kliniki
Ananasku że sprawdzonych źródeł wiem, że w Gyn te wlewy to ostatnio jakąś "moda" i właśnie chyba bardziej "naciąganie" 😤😤😤

Dziewczyny a macie może jakąś wiedzę bądź porównanie skuteczności na sztucznym i naturalnym? Ja miałam w sumie 3 Transfery. Jeden świeży i dwa crio na naturalnym. Kończyło się to na tym że miałam robić testy owulacyjne i dzwonić jak będzie pozytywny i na podstawie tego umawiamy był transfer. Ostatnio endometrium miałam chyba ok 8-9 ale podobno to ok (ale tu pewną nie jestem jak Was czytam). Na czym polega sztuczny cykl?
Porównując leki które brałam to też bida bo 3x2x 50 luteina pod język i 3x100 dopochwowo.
Już glupieje powoli
Słabo, że robisz testy owulacyjne. Ja podchodzilam na sztucznym to normalnie jeździłam na krew i monitoring i na podstawie tych badań lekarz wybierał najlepszy moment. I z tego co czytam to większość dziewczyn tak ma. I endometrium mogłoby być grubsze. Może nie trafiłaś w okno implantacyjne. Podeszłabym na sztucznym.

Ale Ci dobrze z tymj dostawami😊 ja zrobilam placki z ciasta nalesnikowego z szynką, papryką, cebulką i szczypiorkiem😊
Oooo poproszę jeden 😍
Kocham placki..każde
Ja to bym teraz cały czas jadła i jadła..
Ja od teściowej kapustę z grochem dostałam
Ale strach jeść 😂😂

Wydaje mi się ze nie ma sensu robić drożności jajowodów skoro podchodzisz do in vitro. Jeśli mąż ma tak słabe nasienie ze naturalna ciąża lub z inseminacji jest niemożliwa to szkoda twoich pieniążków. W in vitro jajowody nie musza być drożne
Tak, w in vitro droznosc nie. Ale nad laparo i histero bym pomyślała. Można je zrobić na NFZ a więc bez kosztów. A przy okazji sprawdzić czy nie ma innego dziadostwa. Jakies wodniaki, polipy itp. Ja np mialam ogniska endometriozy, bez tych badań w życiu bym o tym nie wiedziała A endomenda by sie rozwijała. A wiemy jak wpływa endometrioza na powodzenie.

reklama
Ananasku że sprawdzonych źródeł wiem, że w Gyn te wlewy to ostatnio jakąś "moda" i właśnie chyba bardziej "naciąganie" 😤😤😤
No właśnie aż mi się nóż w kieszeni otwiera jak czytam biedna @klarks bo do cholery za co oni kasę biorą ?? Dziewczyna nawet nie wie co jej podali, o procedurach dodatkowych tez jej nic nie powiedzieli !!! Od tego tam są. Ja jeszcze przed inseminacji znałam cała terminologię medyczna z in vitro bo już taka jestem lubię dużo wiedzieć ale nie każdy taki jest i nie musi. Zadaniem lekarza i kliniki jest wszystko opisać pokazać poprowadzić a nie takie rzeczy. Jakby jej odradzili podanie 2zarodków to może teraz miałaby szanse na podejście z większa wiedza, dodatkowymi badaniami itp. Invicta tez nieraz chce naciągnąć ale ja od nich izysakalam dużo informacji i nie zalecają badan na wyrost ani sterydów bez badan itp. Jak już to sama robiłam jakieś badania i zazwyczaj wynik był Ok i tylko lekarz potwierdzał ze miał racje ... nie maja sumienia żeby kobiety pragnące dzieci naciągać !!!

Do góry