reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

A ja mam blokadę i wyparcie. Boje się o ta ciąże. Dopadło mnie zwątpienie i mam za dużo myśli. A czas jakoś tak się dziwnie wydłuża i ciągnie jak guma. Jeszcze 2 tyg do usg - oszaleje do tego czasu [emoji27]
Kochana przytulam Cię mocno i błagam, ani przez chwilę nie trac nadzieji. Ja tylko jak nachodzą mi źle mysli to je odganiam. Zrobiłaś wszystko co mogłaś. Musisz wierzyć w Kropusia i się nie stresować , bo to nie pomaga. [emoji8]

reklama
W Holandii pracuje się do rozwiązania. Im szybciej pójdę na wolne tym krócej będę mogła siedzieć z maleństwem w domu - 3 miesiące macierzyńskiego płatnego - potem siedzisz w domu za free. Moge wywalczyc ewentualne chorobowe od 20tyg kuedy już położna wypisze zaświadczenie ze praca może sprawiać trudnosc i nieść zagrożenie. Wtedy mi płaca bo zgłaszają mnie do lekarza zakładowego i wtedy on wydaje oświadczenie i niezdolności do pracy i wysyła do tutejszego bezrobocia żeby oni płacili za moje siedzenie w domu z moich składek pracodawcy. Niestety stały kontrakt (praca na czas nieokreślony) jaki mam to żelazne reguły i jeśli się człowiek nie wywiązuje ze 100% godzin zawartych w umówię to jest źle. Bo wtedy zakład płaci mi za niewykonaną prace, czyli traci.
O wlasnie doczytałam... jej, to może ta druga opcja wypali.

W Holandii pracuje się do rozwiązania. Im szybciej pójdę na wolne tym krócej będę mogła siedzieć z maleństwem w domu - 3 miesiące macierzyńskiego płatnego - potem siedzisz w domu za free. Moge wywalczyc ewentualne chorobowe od 20tyg kuedy już położna wypisze zaświadczenie ze praca może sprawiać trudnosc i nieść zagrożenie. Wtedy mi płaca bo zgłaszają mnie do lekarza zakładowego i wtedy on wydaje oświadczenie i niezdolności do pracy i wysyła do tutejszego bezrobocia żeby oni płacili za moje siedzenie w domu z moich składek pracodawcy. Niestety stały kontrakt (praca na czas nieokreślony) jaki mam to żelazne reguły i jeśli się człowiek nie wywiązuje ze 100% godzin zawartych w umówię to jest źle. Bo wtedy zakład płaci mi za niewykonaną prace, czyli traci.
To faktycznie trochę rygorystycznie jest w tej Holandi 😕 @cikulinka dobrze napisała, nie ma jakiś specjalnych ulg dla kobiet w ciąży?
lub żebyś chociaż póki co mogła wykonywać lżejsza prace?

Jestem z Milton Keynes, mam 30 lat,w zeszlym tygodniu podpisalismy forme i teraz czekamy na list z kliniki , prawdopodobnie bedziemy miec IVF w klinice w Northampton.
O IVF praktycznie nie wiem nic, nie czytalam nigdy o tym bo powiem szczerze, troche sie boje tego wszystkiego bo jestem strasznie wrazliwa na bol i zastrzykow baaardzo nie lubiee, no ale marze o dziecku. Wraz z mezem staramy sie juz 6 lat i nic... Mialam wysoka prolaktyne,teraz sie na szczescie unormowala bo tabletkach Cabergoline, z owulacja tez mam problemy, raz jest raz nie... No ale mam nadzieje ze dzieki IVF sie nareszcie uda :)
Witaj ja tez jestem z uk. A do Milton Keynes jeżdżę do ikei😂 mamy dokładnie godzinke. W uk mialam 3 ivf i teraz w Polsce. Jak bys miała jakies pytania to pisz smialo ile moge to pomoge😉

reklama
To faktycznie trochę rygorystycznie jest w tej Holandi [emoji53] @cikulinka dobrze napisała, nie ma jakiś specjalnych ulg dla kobiet w ciąży?
lub żebyś chociaż póki co mogła wykonywać lżejsza prace?

No wykonuje lekka prace - tzn dają mi lekkie maszyny i nie szybkie i bez dźwigania.

Niestety nie ma w Holandii karty ciąży - może jest coś podobnego ale generalnie nie ma chorobowego typowo ciążowego. Po prostu to nie choroba.

Praca na 2 zmiany tez nie wchodzi w grę bo nie będę mieć czym dojeżdżać [emoji22] a mąż będzie tez na 3 zmianach. Myślałam o skuterze bo rowerem się nie odważę. Prawo jazdy nie mam i w tym cały problem - zdawałam już ale jestem zbyt nerwowa na egzaminie po 6 próbach gdzie rece mi się trzęsą po samym wejściu do samochodu i nic zrobić nie mogę, zrezygnowałam.

Do góry