Dziewczyny możecie mi opisać jakie są procedury badania itd jeśli chodzi o in vitro?
Nie wiem czy któraś z dziewczyn pisała już. Napiszę co pamiętam z 2018, dziewczyny na świeżo pewnie coś dodadzą.
U mnie w klinice kwalifikacja do ivf wymaga, żeby najpierw mieć udowodnione, że przez rok się staraliśmy i nic nie wyszło, zaświadczenie może Ci dać zwykły gin. Do tego ja dostałam z kliniki skierowanie na badanie drożności jajowodow, robiłam to na NFZ.
Jak już miałam kwalifikacje to wymagania jeśli chodzi o badania
Hormony:
Fh, LH, progesteron, prolaktyna, estradiol, amh, tarczyca
Genetyczne:
Kariotypy (nie wszystkie kliniki tego wymagają) - na to czeka się 6-8 tygodni
Wirusologie:
HIV, HPV, cytomegalua, różyczka, toksoplazmoza (z krwi)
Wymazy:
Biocenoza, cytologia
USG piersi
Kariotypy i wirusologie robicie oboje, resztę tylko ty. Partner robi badania nasienia (w zależności gdzie jest problem są one bardziej lub mniej szczegółowe)
Potem jest stymulacja czyli dostajesz hormony w postaci zastrzyków w brzuch, żeby wyprodukować więcej niż 1 dojrzałe jajeczko. W tym czasie co kilka dni jest usg i kontrola estradiolu i progesteronu. Potem jest punkcja czyli pobranie jajeczek, przed punkcja miałam wymagana morfologie, poziom sodu, potasu, czynnik krzepnięcia krwi.
W tym czasie partner oddaje nasienie.
Kilka dni po punkcji (zazwyczaj 3 lub 5) jest transfer zarodka lub dwóch a potem trzymamy kciuki, żeby się udało
To wszystko oczywiście w dużym uproszczeniu, dużo zależy od tego co jest u was przyczyną. Mogą dojść dodatkowe badania, każda klinika może też coś jeszcze wymagać, ale wszystkiego dowiesz się na miejscu.
Z naszego doświadczenia forumowego wynika, że nawet jak klinika tego nie wymaga to warto zrobić panel tarczycowy oraz krzywa cukrowo - insulinową, bo to też ma duży wpływ na zajście w ciążę.
Niestety ivf nie jest gwarancja, że się uda. Skuteczność to ok 35-40%. Po nieudanych transferach często rozszerzamy diagnostykę, w wielu wypadkach robimy to na własną rękę. Ja robiłam dodatkowo badania immunologiczne i po leczeniu immunosupresyjnym się udało.
Napisz coś więcej co u was jest wskazaniem do ivf, jaką klinika itp. to będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
Powodzenia!