reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja mam co osiem godzin dwie tabletki tego Lutinusa, to dzisiaj w pracy normalnie czułam jak ze mnie wszystko wyłazi, wkładka to za mało, chyba podpaskę muszę zakładać. Aplikuję aplikatorem, wsuwam go prawie do końca a mimo to, godzinę później jak poszłam siku, wyleciała ze mnie całą tabletka. Grrr

Ja też chcę z Wami😊
😊mam w lodówce Reddsa, nie zdążyłam wypić przed akcją zero alco. Nie wiem czy się zgramy, ale jeśli tak, to zrobimy sobie kulturalną wirtualną popijawę. Dokupię sobie ten zajebisty likier kawowy z Lidla i zapuścimy siebie coś do oglądania.Moze juz zacznie się taniec z gwiazdami😂 Ale będzie fajnie😊
Ale bedzie fajnie 😍 😍 😍

Dziewczyny możecie mi opisać jakie są procedury badania itd jeśli chodzi o in vitro?

Nie wiem czy któraś z dziewczyn pisała już. Napiszę co pamiętam z 2018, dziewczyny na świeżo pewnie coś dodadzą.
U mnie w klinice kwalifikacja do ivf wymaga, żeby najpierw mieć udowodnione, że przez rok się staraliśmy i nic nie wyszło, zaświadczenie może Ci dać zwykły gin. Do tego ja dostałam z kliniki skierowanie na badanie drożności jajowodow, robiłam to na NFZ.
Jak już miałam kwalifikacje to wymagania jeśli chodzi o badania
Hormony:
Fh, LH, progesteron, prolaktyna, estradiol, amh, tarczyca
Genetyczne:
Kariotypy (nie wszystkie kliniki tego wymagają) - na to czeka się 6-8 tygodni
Wirusologie:
HIV, HPV, cytomegalua, różyczka, toksoplazmoza (z krwi)
Wymazy:
Biocenoza, cytologia
USG piersi

Kariotypy i wirusologie robicie oboje, resztę tylko ty. Partner robi badania nasienia (w zależności gdzie jest problem są one bardziej lub mniej szczegółowe)

Potem jest stymulacja czyli dostajesz hormony w postaci zastrzyków w brzuch, żeby wyprodukować więcej niż 1 dojrzałe jajeczko. W tym czasie co kilka dni jest usg i kontrola estradiolu i progesteronu. Potem jest punkcja czyli pobranie jajeczek, przed punkcja miałam wymagana morfologie, poziom sodu, potasu, czynnik krzepnięcia krwi.
W tym czasie partner oddaje nasienie.

Kilka dni po punkcji (zazwyczaj 3 lub 5) jest transfer zarodka lub dwóch a potem trzymamy kciuki, żeby się udało 😊

To wszystko oczywiście w dużym uproszczeniu, dużo zależy od tego co jest u was przyczyną. Mogą dojść dodatkowe badania, każda klinika może też coś jeszcze wymagać, ale wszystkiego dowiesz się na miejscu.

Z naszego doświadczenia forumowego wynika, że nawet jak klinika tego nie wymaga to warto zrobić panel tarczycowy oraz krzywa cukrowo - insulinową, bo to też ma duży wpływ na zajście w ciążę.

Niestety ivf nie jest gwarancja, że się uda. Skuteczność to ok 35-40%. Po nieudanych transferach często rozszerzamy diagnostykę, w wielu wypadkach robimy to na własną rękę. Ja robiłam dodatkowo badania immunologiczne i po leczeniu immunosupresyjnym się udało.

Napisz coś więcej co u was jest wskazaniem do ivf, jaką klinika itp. to będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Powodzenia!

Insulina raczej nie zdąży się unormować przez 3tyg. Pytanie jaka jest skala problemu.
Ciężko mi pow jak duży problem, bo temat dla mnie nowy 🙂
Screenshot_20200203-213100.png

reklama
Do góry