reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja to byłam taka ciemna masa zanim trafiłam na ten wątek . Myślałam ze podejście do in vitro daje gwarancje na zdrowa ciąże po 1 transferze a tak czytam was i przeraża mnie to . Zmieniłam myślenie na temat mrożenia itd . Fakt u każdego to inaczej , zdarza się ciąża za 1 razem ale tez czasem trzeba kilka prób. Cieszę się ze mogę was czytać i czerpać wiedzę . Mam nadzieje ze udźwigne to wszystko . Narazie czekam do kolejnego cyklu i się okaże czy in vitro jeszcze w tym roku
Ja też byłam taka ciemnota i powiem Ci, że teraz im więcej wiem, tym bardziej się boję

reklama
Zapladninie tylko 2 to duze ryzyko. U 2 razy mnie pobrano 9 komorek. Pierwszym zaplodnilo sie 6,a do transferu dotrwala jedna. Drugim tez zaplodnilo sie 6, a do transferu dotwaly 4.
Nigdy nie zdecydowalabym sie na zaplodnienie tylko 2.
Ja retrospektywnie patrząc nie zdecydowała bym się na taki ruch.
Przy pierwszej stymulacji mieliśmy dramat 6 pobrano, 5 dojrzałych było i realnie rzecz biorąc to jakby była hodowla do blastocysty pewnie nie byłoby ani jednego transferu, bo transferowany maluch był bardzo słabej jakości....
Teraz było lepiej i chyba jestem w ciąży
I uwierz ze wcześniej myślałam o dwójce dzieci, ale im dłużej się starasz i wiesz ze masz swoje małe zarodki to zaczynam myśleć że jak będzie trzeba to z chęcią więcej.

Pytałam pani embriolog o to badanie i to ona mówiła mi ze nie ma sensu bo oni używają jakichś płytek z kwasem hialuronowym i właśnie badanie HBa zalecane jest przy IUI a do in vitro nie. Natomiast poleciła zrobić chromatyne plemnikowa bo to badanie napewno będzie potrzebne nam .
Hmm, no embriologiem nie jestem:) Jak chcesz to dopytaj jak się mają te płytki do tego, że w przypadku niskiego wyniku HBA plemnik sam nie wniknie do komorki jajowej. Jeśli jakoś to załatwiają to luz.

Gdyby się udało przy pierwszym wolała bym już nie wracać, nie rozmrażać itd. A nie chce oddawać do adopcji. Po prostu chciała bym zapłodnić i wszczepiać, nie mrozić. Oczywiście jeśli się uda. I dlatego przy pierwszej próbie myślę o 3 lub 2. I dwa wszczepiać jeśli by były. Wiem że zmniejszam szanse, ale są. Byłam ciekawa waszysz doświadczeń. A lekarz nie chce wpływać na moją decyzje widzę i nie doradza, by potem nie było.
Będę szczera jeśli masz tyle siły i pieniędzy by ciągle się stymulowac to zaryzykuj. Jeśli nic się nie zapłodni albo nie przyjmie będziesz zaczynać ciągle od nowa
Trafna odp Aleale27. Zakładanie ze uda się na 1 razem jest ryzykowne. Każda z nas inaczej znosi stymulację ale to niw jest nic łatwego i przyjemnego. Widzę jak mój organizm dostał po dupie. To Twoja indywidualna decyzja. Trzymam kciuki

Dziewczyny nie uwierzcie, wczoraj robiłam kolejna betę i po raz pierwszy Progesteron i dzisiaj cudownie po 1.5h siedzeniu na telefonie dowiedziałam się że moja krew zaginęła w alabie..... Aż się popłakałam....
Powotorzyli mi badania o 14, bo potrzebuję na 16, ale nie jestem pewna czy to będzie tak miarodajne np beta po 78h, ale chyba są kalkulatory....?

reklama
Do góry