reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Znowu ratujesz mi tylek! Dzięki że jesteś! Już mi lepiej :) bałam się że to jakieś choroby genetyczne na starcie jestem skreslona.
Nie badalam. To z krwi? Zbadam a powiedz mi proszę czy na czczo i w określonym dniu cyklu?

Tak z krwi. Dzien cyklu nie wazny. Nie wiem czy na czczo, ale ja jak nie jestem pewna to zawsze robie na czczo. Mozesz tez zbadac b12 i b6.
Zalacze moj wynik dla porownania... Pasnik mi na to zalecil femibion(tam jest kwas foliowy syntetyczny i metylowany)+ 5mg kwasu foliowego i heparyne.
Ale ja mam homocysteine ok.
Wiem ze niektore dziewczyny biora tylko formy metylowane. Ty masz w homozygocie wiec pewnie te u Ciebie sie bardziej sprawdza.
Screenshot_20190629-212827.jpeg

Tak z krwi. Dzien cyklu nie wazny. Nie wiem czy na czczo, ale ja jak nie jestem pewna to zawsze robie na czczo. Mozesz tez zbadac b12 i b6.
Zalacze moj wynik dla porownania... Pasnik mi na to zalecil femibion(tam jest kwas foliowy syntetyczny i metylowany)+ 5mg kwasu foliowego i heparyne.
Ale ja mam homocysteine ok.
Wiem ze niektore dziewczyny biora tylko formy metylowane. Ty masz w homozygocie wiec pewnie te u Ciebie sie bardziej sprawdza.
Zobacz załącznik 992015
Dzięki dzięki jeszcze raz! Zbadam to co mi poradzilas no i w takim razie czekam na wizyte. już nie mogę się doczekać aż wrócę po sniezynke. Przyznam się szczerze że po ostatniej procedurze nie biorę żadnego kwasu :( ale muszę zacząć jakoś na dniach.

A ta heparyna to neoparin?

Dziewczyny jestem nowa.Przygotowuje sie do in vitro w invimed Poznań. Powiedzcie mi proszę jak to wygląda, ile dni trwa itp. W tej chwili czekam na okres i rozpoczne stymulacje puregonem.

Cześć! Przygotowania do ivf zaczynasz od stymulacji, będziesz brać zastrzyki (zaczynasz od puregonu z penem), w trakcie jest monitoring jajeczek i kontrola leków, często dostaje się jeszcze inny lek. Ja np. miałam puregon i orgalutran. Potem jest punkcja - pobieranie jajeczek, w invimedzie jesteś wprowadzana w głęboki sen przez sedacje. Potem leżysz na sali pozabiegowej przez 2h. Jeśli jest ryzyko hiperstymulacji to transfer zarodków jest przekładany na następny cykl (crio), jeśli nie to kilka dni później (w zależności czy zarodki są hodowane do blastki czy np. 3 dniowe) jest transfer. A potem trzymamy kciuki za wysoka betę :)

Hej dziewczyny proszę czy ktoras mi pomoże w interpretacji wyniku. Wizyta u dr paśnika dopiero za miesiąc :( czy ten wynik przekreśla wszystko czy jest jeszcze jakaś szansa?
Pozdrawiam serdecznie Zobacz załącznik 991870

Ja mam też mutacje w tych samych genach tylko heterozygotyczne. U mnie homocysteina była na dobrym poziomie, więc nie musiałam brać metyli a przez całą ciążę i połóg bralam heparyne 0.4
Heparyna drobnoczasteczkowa to albo fraxiparine albo Clexane / neoparin. Clexane i neoparin mogą być stosowane zamiennie, bo mają ten sam skład (neoparin jest tańszy, po refundacji 3.2 zł), fraxiparine ma inny czynnik aktywny. Działanie obu leków jest takie same ale nie powinno się bez konsultacji lekarskiej mieszać fraxiparine z Clexane / neoparin.
To nie są najgorsze wyniki, więc no panic ;)

Dzięki dzięki jeszcze raz! Zbadam to co mi poradzilas no i w takim razie czekam na wizyte. już nie mogę się doczekać aż wrócę po sniezynke. Przyznam się szczerze że po ostatniej procedurze nie biorę żadnego kwasu :( ale muszę zacząć jakoś na dniach.

A ta heparyna to neoparin?

Tak neoparin to heparyna. Lek przeciwzakrzepowy. Ty masz te wyniki w homozygocie czyli troche gorzej wiec nie wiem jaki kwas foliowy bedzie u Ciebie lepiej sie sprawdzal. Musisz skonsultować z lekarzem. Zreszta lekarze tez jedni daja formy metylowane a inni duze dawki syntetycznego.

Witam Was Wojowniczki. U mnie ostatnio trochę gorzej z czasem, więc niezbyt często zaglądam. Szykujemy się do przyjścia na świat naszego Malucha i kilka spraw nas pochłonęło. Dlatego nie jestem na bieżąco niestety z forum. Ale wracam do Was myślami i życzę z całego serducha, aby każda z Was jak najszybciej mogła przeżyć przygodę z ciążą.
@Justyska13 widziałam kochana, że działasz. Myślę, że jesteś już bardzo dobrze przygotowana. Musi się udać! Jeśli chodzi o pomiary glikemii, to u mnie wygląda to inaczej. Ja najpierw mam pomiar na czczo, później robię przed śniadaniem zastrzyk z insuliny długodziałacej (Semglee) i później pomiar 1 godz. po każdym większym posiłku (licząc od rozpoczęcia posiłku) + pomiar przed snem. Ja jeszcze dodatkowo mierzę, jak w między czasie podjem coś, czego mi nie wolno (czasami się zdarza). Tak patrzę na Twoją glikemię, to wygląda to super. Dla mnie po insulinie i chyba bardziej rygorystycznej diecie wyniki nieosiągalne.
TSH bardzo ładne, tylko pilnuj przed transferem i będzie git :) Prolaktynę też opanowałaś. Teraz tylko trzeba trzymać kciuki, aby wszystko się zgrało w czasie transferu i aby następny zarodek był tym, który będzie fikał w brzuszku!
@@nadziejamooja;) ja brałam bromergon przed samym snem 125 mg pół tabl. i w sumie 1250 metforminy po kolacji. Po 2-3 tyg. bromergon miałam zmieniony na dostinex, bo samopoczucie miałam nie do zniesienia. Co do endo, to niestety nie pomogę. Ja miałam zawsze idealne. Nigdy z tym u mnie nie było problemu. Może u Ciebie naturalne cykle, ew. na clo by coś dały. Na niektórych stymulacje niezbyt dobrze działają. A jak bierzesz estrofem? Doustnie czy dopochwowo? Podobno dopochwowo ma lepsze działanie. Może masz mało aktualności fizycznej... Kurczę, czy Twój lekarz ma jakiś plan?
@Dgd dziękuję Ci za odpowiedź. Cieszę się, że u Ciebie już tak daleko i z kropusiem wszystko w porządku Nie wiem Kochana jak długo psychicznie zniosę taki stan i bezradność. Podczytuję tu dziewczyny i próbuję wyciągnąć „ najlepsze zestawy”. Ja mam taki problem od nieudanej histeroskopii , przed endo było ok , nawet dwa transfery niestety nieudane. Próbujemy dalej, kombinujemy z różnym zestawem leków, wlewy z osocza, witaminy itd. Mam nadzieję, że w końcu i ja się doczekam swojego brzusio ciążowego Zdróweczka dla Ciebie/ dla Was

Hej dziewczyny proszę czy ktoras mi pomoże w interpretacji wyniku. Wizyta u dr paśnika dopiero za miesiąc :( czy ten wynik przekreśla wszystko czy jest jeszcze jakaś szansa?
Pozdrawiam serdecznie Zobacz załącznik 991870
Wytlumaczcie mi te badanie pliss. Co oznacza bo na necie piszą takie rzeczy że aż mi się odechciewa
Te badania oznaczaja tyle ze masz mutacje homozygotyczna obu tych genów. Homozygota oznacza tyle.ze odziedziczylas wadliwy gen po obojgu z rodzicow. mutacja mthfr oznacza ze mozesz miec problemy z przyswajaniem syntetycznego kwasu foliowego (50% spoleczenstwa ma ta mutacje).
Pai1 oznacza ze mozesz miec wieksza krzepliwosc krwi i na to daja heparyne
Wiec te wyniki nic nie przekreslaja ;) wiele z nas ma takie

Ostatnia edycja:
reklama
Te badania oznaczaja tyle ze masz mutacje heterozygotyczna obu tych genów. Homozygota oznacza tyle.ze odziedziczylas wadliwy gen po obojgu z rodzicow. mutacja mthfr oznacza ze mozesz miec problemy z przyswajaniem syntetycznego kwasu foliowego (50% spoleczenstwa ma ta mutacje).
Pai1 oznacza ze mozesz miec wieksza krzepliwosc krwi i na to daja heparyne
Wiec te wyniki nic nie przekreslaja ;) wiele z nas ma takie
Milka ma w homozygocie[emoji6]

Do góry