reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
ehh, też tyle buliłam, do tego miałam crinona - kolejne 100 zł na tydzień i w czort innych. oczątkowo leki mnie wychodziły ponad 3 tys na miesiąc.

Niekoniecznie, czasem pęcherzyka się nie wypuszcza. Tak jest przy okazji heparyny - z dawki 0,6 się wypuszcza a z 0,4 juz nie.

Moim zdaniem i tak warto zawsze pstryknąć by pęcherzyk znalazł się u góry przy ujściu igły
Choć clexane i inne leki rozrzedzające są juz odgórnie przygotowane w gotowych ampulkostrzykawkach

Moim zdaniem i tak warto zawsze pstryknąć by pęcherzyk znalazł się u góry przy ujściu igły
Choć clexane i inne leki rozrzedzające są juz odgórnie przygotowane w gotowych ampulkostrzykawkach
Ale właśnie chodzi o to, że heparynę (clexane czy neoparin) w dawce 0,4 masz wstrzyknąć nie usuwając wczesniej pęcherzyka. Z ovitrelle mi gin tez nie usuwała
Chodzi o to, że tym pęcherzykiem masz popchnąć lek tak, żeby wstrzyknąć całą zawartość

A wlasnie w neoparinie 0.4, ktory tez jest juz gotowy, nie dosc ze pecherzyk trzeba zostawic to powinien byc on na koncu, przy tloku strzykawki zeby wyszedł jako ostatni i "dopchnal" resztki leku z igly.

tak pobieram ta dużą strzykawką tylko ja obracałam fiolke, a jak nie pobrałam wszystkiego to dałam ją pionowo. Asia w strzykawce jest pęcherzyk powietrza razem z solą fizjologiczną, jak później pobieram lek to w strzykawce przed podaniem go sobie mam zostawić na końcu też pęcherzyk by na pewno wszystko sie wstrzyknęło? czy przed podaniem mam całkiem usunąć pęchyk az wypłynie na igle kropelka?

Wydaje mi się ,że nie powinni być pęcherzyków.

Ale właśnie chodzi o to, że heparynę (clexane czy neoparin) w dawce 0,4 masz wstrzyknąć nie usuwając wczesniej pęcherzyka. Z ovitrelle mi gin tez nie usuwała
Chodzi o to, że tym pęcherzykiem masz popchnąć lek tak, żeby wstrzyknąć całą zawartość

Jeżeli pęcherzyk jest przy tłoku a podajesz lek to wiadomo ze jego cała zawartość się wchlonie bo podajesz lek pod katem

No wlasnie i dziś mi wszystko nie weszlo. Przeczytam ze powinno sie usunac pecherzyk do konentu pojawienia sie n kropli na igle. Ale chyba bede robic tak by przynajmniej troszke zostawic by bylo jak popchnac lek do końca

A wlasnie w neoparinie 0.4, ktory tez jest juz gotowy, nie dosc ze pecherzyk trzeba zostawic to powinien byc on na koncu, przy tloku strzykawki zeby wyszedł jako ostatni i "dopchnal" resztki leku z igly.

Z tym się zgadzam ze przy tłoku ale nie przy gorze strzykawki
Tak samo jest w przypadku podawania lekow dożylnych w kroplowkach gdzie chodzi o odpuszczenie pęcherzyków powietrza

reklama
no właśnie tak chyba będę robić by być pewną że wszytsko się wstrzyknęło

Do góry