reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Wszystkie ciążę pozamaciczne były naturalne .In vitro już po stracie jajowodow .
To lista badań
20190211_212348.jpeg
20190211_212331.jpeg

reklama
Hmmmm, ciesze sie ze tyle energii w ciebie wstapilo, niestety nie zgodze sie z tym co ci naopowiadal.
Blastocysta jest otoczona otoczka tzw. trofoblastem ktory sklada sie z rzedu komorek. Otoczka jest w pewnych miejscach ciensza lub grubsza, jesli jest b. gruba , embrioblast nie przebije sie przez ta warstwe i obumrze. Sytuacja ulega pogorszeniu jesli do transferu uzyte sa blastki rozmrozone. Bardzo czesto warstwa trofoblastu robi sie w wyniku zamrozenia jeszcze grubsza i twardsza i wtedy jedyna opcja wydostania sie z otoczki jest jej naciecie czyli AH. Moja klinika prowadzila swoje wewn badania wskazujace, ze przez AH udane transfery wzrosly o 8 % .Temat podania dwoch zarodkow jest podobny.Szanse na ciaze wzrastaja z takiego transferu o jakies 10 % , moze to nie jest duzo.Zawsze jest opcja ze zaimplantuje sie jeden z dwoch szybciej niz dwa i szybciej niz zaden. Jesli zarodek jest morfologicznie zly to nie zaimplantuje sie ani w tym cyklu , ani w kolejnym. To samo tyczy sie zle przygotowanego endometrium.Zeby doszlo do implantacji potrzeba wielu procesow , ktore musza ze soba sie zgrac.
W Intralipid wierze osobiscie bardzo, na forum mamy dosyc przykladow , ze zadzialal i ze serio pomaga.
Nie znam tego pana doktora, chociaz nazwisko obilo sie nie raz o uszy.
Przemysl sobie to wszystko na spokojnie. Nie zniechęcam cie natomiast chciałam troche oczy i uszy otworzyć . Wiem jak to jest jak czlowiek nakaduje sie taka dobra energia, a potem dostaje obuchem w glowe bo sie okazuje ze to wszystko nie do konca jak pan doktor opowiada.[emoji846]
#annemarie dziękuję, że utwierdziłaś mnie w moich założeniach. Raczej jestem zdecydowana na AH (choć ciężko mi pojąć po co mają tą usługę w cenniku, skoro ją odradzają), Embryogel i transfer dwóch zarodków. Mam nadzieję, że moje prosby będą spełnione.

Większość tych badań miałam już zrobione w poprzedniej klinice nawet kariotypy.

Ok, to są całkiem standardowe badania, nie diagnozuja tego, czemu przy wcześniejszych próbach nie doszło do implantacji. Po 3 nieudanych ivf wydaje mi się, że powinna być rozszerzona diagnostyka. Może w novum liczą, że oni mają lepsze laboratorium i zarodki będą lepszej jakości...
Ja jednak na początek zrobiłabym panel tarczycowy oraz krzywa cukrowo-insulinowa i skonsultowala to z dobrym endokrynologiem. To są dość proste badania ale przypadki tutaj na forum pokazują, że ma to dość duży wpływ.

#annemarie dziękuję, że utwierdziłaś mnie w moich założeniach. Raczej jestem zdecydowana na AH (choć ciężko mi pojąć po co mają tą usługę w cenniku, skoro ją odradzają), Embryogel i transfer dwóch zarodków. Mam nadzieję, że moje prosby będą spełnione.
Ola, ja bardzo chcialam zeby zrobili ah, ale embriolodzy sie nie zgodzili bo powiedzieli ze nie trzeba. Okazalo sie ze mieli racje i oba maluchy wyszly do mamusi ;) w poprzedniej klinice lekarz wpisywal w karte ze ma byc zrobione i robili to praktycznie w ciemno.
Takze jesli masz mozliwosc zeby embriolodzy zdecydowali to im to zostaw. Zreszta skarbie u ciebie ostatnio implantacja byla, a nie pamietam czy mialas ah. Bardziej bym naciskala na ten intralipid i moze jakis steryd, chocby niewielka dawka. Mowi sie, ze puste jajo to z reguly wina zarodka i bardzo rzadko sie zdarza a jak juz sie zdarzy to jest niewielkie ryzyko, ze sie powtorzy. A jednak na poronieniach dziewczyny mialy po kilka pystych jaj i dopiero jak immunologie zrobily i sie obstawily lekami to sie dzieciaki rodza rozowiutkie i zdrowe :)

reklama
Ok, to są całkiem standardowe badania, nie diagnozuja tego, czemu przy wcześniejszych próbach nie doszło do implantacji. Po 3 nieudanych ivf wydaje mi się, że powinna być rozszerzona diagnostyka. Może w novum liczą, że oni mają lepsze laboratorium i zarodki będą lepszej jakości...
Ja jednak na początek zrobiłabym panel tarczycowy oraz krzywa cukrowo-insulinowa i skonsultowala to z dobrym endokrynologiem. To są dość proste badania ale przypadki tutaj na forum pokazują, że ma to dość duży wpływ.
Poprzednia klinika mnie po prostu olala A w novum Pani doktor jakoś dziwnie do nas podeszła

Do góry