reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Witajcie Kochane w Nowym Roku.
Nowy Rok - nowe możliwości!! Mam nadzieje że wszystkie które ciagle czekają na swój czas juz niedługo sie doczekają.

Ja po prawie dwóch latach czekania na 2 transfer chyba w końcu się doczekam. Podchodze do crio na cyklu sztucznym i dzis zaczelam brac estrofem a 11 pierwsza wizyta.
Prosze podpowiedzcie mi kochane jak dalej wygladaja przygotowania do crio. Czy robi sie jakies badania krwi? Kiedy zwykle transfer na cyklu sztucznym. Od ktorego dnia encorton bralyscie? Mi doktor przepisala 5mg enkortonu ale powiedziala zeby jeszcze nie brac a wydaje mi się ze Wy bierzecie jakos od poczatku cyklu. Ogolnie mam raczej cienkie endo wiec troche sie martwie zeby prawidlowo rosło.
Jakieś porady?

Hej, fajnie że coś się dzieje. Będziemy trzymać kciuki za twój transfer!
Kiedy będzie crio decyduje się na podstawie grubości endometrium, u mnie to był 23 dc. Standardem jest 14-15 dc + wiek zarodka, u mnie endo było za cienkie i dostałam dodatkowa dawkę estrofem. 3 dni przed transferem (miałam 3 dniowe zarodki) robiłam poziom estradiolu i progesteronu, to samo w dniu transferu.
Jeśli chodzi o encorton to dużo zależy od zaleceń - ja miałam od 10 dc, dziewczyny miały też od 2 dc lub 5 dc lub nawet od dnia transferu.

reklama
Słońce nic się nie bój samej stymulacji, ja też byłam pewna obaw przed, teraz wiem, że etap do punkcji to pestka - nie mądruje zbyt, bo każdy może zareagować inaczej, ale bądź dobrej myśli, musisz podejść do tego zadaniowo, póki co twój cel to wizyta 10 stycznia i tam się dowiesz co dalej, tego się trzymaj. Sama stymulacja to podawanie sobie zastrzyków - u mnie oczywiście oprócz tego, że pierwszy raz robiłam zastrzyki doszedł strach przed zapomnieniem dawki- jestem strasznie rozstrzelana i często zapominam o lekach a te są ważne, żeby się trzymać godziny.
Te wizyty też nie są jakieś strasznie męczące, jak nie zajmuje Ci podróż do kliniki kilka godzin to dasz radę. Ja tak szczerze to o wiele gorzej się czułam po punkcji jeśli chodzi o ból fizyczny.
Wiem, że nie da się nie myśleć o tym co będzie, ale postaraj się myśleć tylko o następnym kroku, nie wybiegaj zbyt daleko w przyszłość.
Refundację leków będziesz miała jeśli masz Amh powyzej jakiegoś tam poziomu, chyba 0,7, wiek chyba poniżej 35 lat i jest to twoja jedna z trzech pierwszych stymulacji, zakładam, że te punkty spełniasz.
Nie nastawiaj się na żaden scenariusz, po prostu czekaj na to co los przyniesie, straj się tylko zrobić wszystko, żeby było dobrze.
Trzymam mocno kciuki za Ciebie. Kiedyś damy radę.
@sksk mam pytanko odnosnie tej refundacji. Tak jak piszesz o tych wytycznych no to wiek ok ponizej 35lat, Amh nie wiem jakie bo nie badalam, no i u mnie pierwsza stymilacja, czytam ze jeszcze FSH ponizej 15 mlU/ml w 2-3 dniu ale tez nie badalam... akurat czekam na miesiaczke to wtedy pojde i zrobie FSH. Powiedz mi kiedy powinno zbadac sie Amh i czy wszystkie wytyczne trzeba spelnic czy ile?

Ja wszystkie transfery miałam na cyklu naturalnym, i wszystkie były w okolicach 20-23 dc, no tak u mnie przypadała owulacja - ok 18 dnia, więc plus wiek zarodka tak wychodziło. Natomiast by okreslić moment owulacji potrzebny był dokładng monitoring usg - jednego dnia pęcherzyk był, drugiego nie i to świadczyło o owulacji... progesteronu nigdy nie badałam. Tolerancja "błędu" przy naturalnym cyklu to ok 24 godziny, wiec ważne jest by to dokładnie określić.

Po pierwsze dziecko chore może się też urodzić - adopcja to nie sklep z zabawkami. Widzisz, plus dla Ciebie, że zmieniłaś temat, ja bym teściowej nagadała.
Po drugie kochana, to nie świruj, bo oszalejesz. IVF uczy dużej pokory i cierpliwości - ja pojechałam do kliniki pierwszy raz we wrześniu 2016 - gotowa do działania. Okazało się, że wcześniej trzeba zrobić badania genetyczne, na które czeka się ok 3 tyg. Zrobiliśmy, cykl przepadł. Potem okazało się, że mąż ma mutację cftr co oznacza, że wynik trzeba zrobić też u mnie. Kolejne 3 tyg i kolejny cykl w plecy. Później po stymulacji okazało się, że trzeba transfer odroczyć, bo miałam ryzyko hiperstymulacji. Potem kolejne odroczenie, bo w posiewie wyszły bakterie. Wreszcie pierwszy transfer nieudany, ale mieliśmy jeszcze jeden zarodek, więc przygotowaliśmy się, po czym okazało się, że podczas rozmrażania obumarł. I tak rok od pierwszej wizyty okazało się, że jestesmy w punkcie wyjścia... A kolejny rok z hakiem później jestem w 13 tc. Więc kochana, przygotuj się na walkę, ale skupiaj się na kolejnym kroku. Pojedyncze małe kroki, które przybliżają Was do celu. Inaczej każde opóźnienie będziesz przeżywała jako dramat.
Sama stymulacja nie jest jakaś zła, ja swoją pierwszą przeszlam jak na skrzydlach - zastrzyków w pewnym momencie jest 3 czy 4 dziennie, ale to tylko kilka dni i bez przesady - da się to spokojnie zrobić w domu samemu. Problemem są dojazdy - bedziesz musiała pojawić się w klinice ok 4-5 razy, co drugi dzień - jak nie dasz rady się zwalniać to najlepiej wež urlop. Po co dodatkowy stres. Będzie dobrze, tylko nie oczekuj za dużo od razu.

No właśnie nie wszystkie sie mieszczą, bo obwód brzuszka jest sporo powyżej odchylenia standardowego. Zauważyłam to dopiero po wyjściu z gabinetu. Ale wszędzie w necie piszą, że ważna jest harmonijność, a główka w obwodzie też jest w górnej normie, więc przypuszczam, źe tak może po prostu być, poczekam na analizę komputerową. Pracuję nad tym, by zacząć się cieszyć ;)

Dzięki ! My już mówimy do niego per "on", choć w sumie jesg nam wszystko jedno :)
Dzięki ze mi to wszystko piszesz. Ja juz nie mam sily czasem do mojej tesciowej bo na prawde czasem ma chore myślenie np. jej córka 2 mies temu się rozwiodla nie miala dzieci, i tesciowej zdaniem corka miala zrobic wszstyo by uratowac malzenstwo... to nie wazne ze ona nie byla szczesliwa... a teraz sasiad sie rozwiodl majac 3 dzici to tak go obgaduja ze jak tak mozna itp a zapimniala ze 2 miesiace temu miala to samo w domu. Dlatego ja juz czasem nawet nie gadam nic do niej i m.in. dlatego nie wiedza o naszym problemie bo ona tego by nie zrozumiala i za kazdym razem by pytala o naprawde szczegóły ivf, dlatego nasza decyzja byla by teraz nie mowic rodzicom i tesciom... w ten sposob oszczedzam sobie dodatkowego stresu. Dziekuje Bogu ze mam Was bo wiedzie wszstko najlepiej co czlowiek psychicznie przechodzi.
Kurcze wyrzuciłam to z siebie i juz mi troche lepiej

@sksk mam pytanko odnosnie tej refundacji. Tak jak piszesz o tych wytycznych no to wiek ok ponizej 35lat, Amh nie wiem jakie bo nie badalam, no i u mnie pierwsza stymilacja, czytam ze jeszcze FSH ponizej 15 mlU/ml w 2-3 dniu ale tez nie badalam... akurat czekam na miesiaczke to wtedy pojde i zrobie FSH. Powiedz mi kiedy powinno zbadac sie Amh i czy wszystkie wytyczne trzeba spelnic czy ile?
Mi w novum mowili żeby zrobic AMH w 2-3 dniu cyklu, ale nie wiem czy ma znaczenie dzien cyklu. Wiek poniżej 40lat. Raczej wszystkie kryteria musza byc spelnione

Kiedy będzie crio decyduje się na podstawie grubości endometrium, u mnie to był 23 dc. Standardem jest 14-15 dc + wiek zarodka, u mnie endo było za cienkie i dostałam dodatkowa dawkę estrofem. 3 dni przed transferem (miałam 3 dniowe zarodki) robiłam poziom estradiolu i progesteronu, to samo w dniu transferu.
Jeśli chodzi o encorton to dużo zależy od zaleceń - ja miałam od 10 dc, dziewczyny miały też od 2 dc lub 5 dc lub nawet od dnia transferu.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Napisalas mi wszystko co chcialam wiedzieć[emoji4]
Ja o moje endo tez sie obawiam ale mam nadzieje ze bedzie ok. A o enkorton sama doktor poprosilam tak profilaktycznie bo mam rozne choroby skory itp których nie znam przyczyny.

A pamietasz jakie dawki estrofemu bralas? Ja mam 3×1. Czy to taki standard?

reklama
A ja mam odroczony transfer że względu na to że estradiol był za duży :( czy ktoś wie dlaczego z początku cyklu mógł być za wysoki? I co mam zrobić żeby w kolejnym był niższy?

Do góry